RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 7 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1976: De vooraf opgenomen ‘Mi Amigo Flashback Top 100’ belandde niet tijdig op de ‘MV Mi Amigo’. Jan van der Meer draait non-stop muziek.

1978:

– In het ‘Zondagsblad’ voorspelt de eigenaar van Radio Mi Amigo, Sylvain Tack, dat het zendschip de ‘MV Mi Amigo’ het slechts tot het voorjaar van 1980 zal uithouden.

– Metaalarbeiders van de vakbond ‘CSC’ brengen naar aanleiding van een manifestatie Radio Sidérurgie in de lucht. 

2004: Contact in Evergem (106.9 MHz), Contact in Zele (107.0 MHz), Contact in Boom (106.9 MHz) en Nostalgie in Lokeren (105.9 MHz) krijgen om 11.00 uur het ‘BIPT’ op bezoek. Men controleert de kabel, het zendvermogen, de bandbreedte en de bijkomende technische punten. Deze actie kwam er blijkbaar op verzoek van Radio Contact in Sint Niklaas.

2021: Jan Mertens (75) uit Mol, de stichter van Radio Gompel, sterft. Hij was vorige week bij een ongeval nabij een tankstation in Bohey (Luxemburg) betrokken. Plotse hartproblemen hielden hem in een kunstmatige coma maar hij verloor onverwacht de strijd.

1969: Stan Haag wordt als opvolger van Chiel Montagne de vaste presentator van het verzoekprogramma ‘Jukebox’ bij Radio Veronica.

1979: Radio Delmare test voor de derde dag op 192 m (middengolf). Men meldt om 9.00 uur dat op 9/6/1979 een volledige programmering zal starten. Tijdens de nacht wordt er op 185 m en op 193 m onder de naam Radio Noordzee Internationaal uitgezonden.

1995: Het verhaal van de Gouwe Ouwe Zender is van korte duur. Het station stopt wegens gebrek aan publiciteit. Men zond uit op een gedeelde frequentie met Eurojazz Radio, dat nu de vrijgekomen uren ook voor z’n rekening neemt.

1997: Geen aangenaam nieuws voor Jeanne Kooijmans en Peter van Bruggen. Hun show op 3FM ‘The Breakfastclub’ stopt op 1/1/1998. Edwin Evers volgt hen op.

2003: Radio 10 laat er na het mislopen van de overname door Sky Radio geen gras over groeien. Het station huurt sinds 6.00 uur deze ochtend AM 1395 kHz van ‘Quality Radio’ van Ruud Poeze. De overeenkomst heeft echter één groot nadeel. Radio 10 moet steeds van 20.00 uur tot 6.00 uur onderbreken waardoor Radio 10 enkel op kabel is te beluisteren.

2004: Door een stroomstoring van een half uur in het oud-westelijk deel van Amsterdam kan Business Nieuwsradio geen nieuws uitzenden. Via een noodgenerator kon men wel tijdelijk muziek brengen.

2013:

– De voorzitter van de ‘Stichting Top 40’ Erik de Zwart ontvangt de ‘Top 40 Award’. De ex-medewerker bij Radio Caroline presenteerde vanaf 1989 tot en met 2002 deze hitparade via Radio Veronica en op Radio 538, dat vandaag de hitlijst voor de 2500ste keer bracht.

– De Publieke Omroep overweegt om reeds in 2015 Radio 5 Nostalgia van de AM te halen. Het geld wilt men inzetten voor de uitbreiding van het DAB-net flink uit te breiden. Een beslissing valt nog deze maand.

1964: Colin Dale wordt met een helikopter van de ‘RAF’ versneld van het fort waarop Radio Sutch uitzendt, gehaald. Hij was het slachtoffer van een voedselvergiftiging na het eten van zalm uit een blik.

1990: De ‘MV Nannell’ of de ‘Mia Migo 2’ wordt wellicht in september 1990 in Portsmouth gesloopt. Het zendschip zou via Nico Volker dienst doen als onderkomen voor Stereo 531 en ‘Music Of You Life’, dat syndicated programs zou uitzenden.

2005: In Londen start Smooth FM als opvolger voor Jazz FM. Het station brengt ook rechtstreeks alle thuiswedstrijden van de voetbalclub Chelsea.

2021: Virgin Radio start via DAB in Londen Virgin Radio Pride UK voor en door de Holebi gemeenschap. Het station blijft in de lucht (en online) tot midden september. Vaste dj’s en verslaggevers van de evenementen zijn Tia Kofi, Matt Cain, Emma Goswell, Debbie Ryan, Phil Clifton, Shivani Dave, Vicki Blight en Stephen Sullivan. 

1991: Israël

Abie Nathan, de eigenaar van ‘The Voice of Peace’, maakt een einde aan de 40 dagen durende hongerstaking. Hij handelt op verzoek van de Israëlische President Herzog, die hem later zal ontvangen. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx