RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 7 januari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1979: De tweede verdieping van het RTBF-omroepgebouw wordt door een hevige brand geteisterd. Daar bevinden zich drie hoogspanningscabines. Liefst 35 brandweerlui hebben meer dan twee uur nodig om het vuur te bestrijden. Tijdens de bluswerken zweeg het populaire weekendstation Radio Cité tot 18:00 uur. Gelukkig kon men relatief snel de gebruikelijke programma’s in een BRT-studio aan het Eugène Flageyplein hervatten.

2002: Contact 2 slaat niet aan. De Poperingse afdeling (107,5 MHz) stapt later deze maand over naar de Brugse VBRO.

2004:

– Lena de Meerleer, de productiecoördinator bij TV1, wordt de manager van het nieuwe, tijdelijke sportnet bij de VRT. Ze zal nauw met algemeen hoofdredacteur Leo Hellemans en met de manager van de sportredactie bij de VRT-televisie Frank van Laeken samenwerken.

– ‘Ochtendkuren’ en ‘Stamgasten’ sneuvelen bij Radio 2, zo onthult ‘Het Laatste Nieuws’. Dirk Somers van omroep Antwerpen kon, gezien zijn job, de huidige combinatie niet meer houden. Catherine Van Doorne en Luc Verschueren nemen de openstaande uren over.

2013: Zanger Bart Van den Bossche (48) sterft aan een hartaderbreuk. Met ‘De heuveltjes van Erika’ scoorde de ex-radiomedewerker een hit. Hij werkte immers bij ‘De Ochtendploeg’ van Radio 2, ‘Het Vermoeden’ en ‘Het Vrije Westen’ bij Radio 1. Vervolgens verhuisde hij naar het landelijke netwerk Radio Mango. 

2019: Kim Muylaert krijgt bij NRJ tussen 6.00 uur en 9.00 uur hulp van Michael Joossens. Hij zat voorheen tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

1971: De ‘Mebo II’ met aan boord één van de eigenaren, Edwin Meister, vaart van Zeebrugge naar Cadzand. 

1973: Tijdens de eerste uitzending van de ‘Abominale Top 2000’ op Radio Noordzee Internationaal maken de luisteraars met het door André van Duin uitgevonden typetje ‘Dik Voormekaar’ kennis. Na verloop van tijd zal ook de technicus van het programma als ‘Meneer de Groot’ een belangrijke rol spelen.

1977: Peter van Dam duikt als gast op bij ‘TROS Nachtwacht’ met Ad Roland. 

2001: Radio 1 en Radio 2 krijgen elk een nachtschema tussen middernacht en 6.00 uur.

2011: Joey Koeijvoets en Wijnand Speelman zijn in de nacht van maandag op dinsdag tussen 01.00 uur en 04.00 uur nieuw op 3FM. Beiden werkten reeds samen voor het EO webstation Xnoizz.

2015: Radio Maria onderbreekt de uitzendingen op AM 675 kHz. Een van de tuikabels zit los waardoor de zendmast niet meer volledig recht staat. De beheerder ‘Bovac NV’ heeft vijf dagen nodig om het euvel te herstellen. Men zal wel telkens tussen 19.00 uur en 7.00 uur de zender aanzetten.

2019: Wilfred Genee start de middagshow ‘Veronica Inside’ met actualiteit en sportnieuws van 16.00 uur tot 18.00 uur. Celine Huijsmans als nieuwslezer, Rick Romijn en Niels van Baarlen zijn de sidekicks.

1940: De programma’s van de BBC voor het leger starten op AM 877 kHz.

1974: Radio Seagull keert na de programma’s van Radio Mi Amigo om 21.00 uur terug. De naam wordt op 24/2/1974 in Radio Caroline gewijzigd.

1985: Ken Bruce vervangt Sir Terry Wogan bij de ‘BBC Radio 2 Breakfast Show’.

2006: Tijdens een discussie in het praatprogramma van Peter Price op Magic 1548 in Liverpool sterft een luisteraar aan een hartaanval. De 60-jarige Terry Watts stierf met de telefoon in zijn hand. Na de lugubere vondst bracht de presentator verslag van de gebeurtenissen uit om vervolgens naar huis te keren.

2010: Jonathan Ross (49) van BBC Radio 2 stopt na enkele zeer controversiële grappen. Hij had samen met cabaretier Russell Brand obscene voicemails ingesproken op het antwoordapparaat van acteur Andrew Sachs, bekend van zijn rol als de Spaanse ober Manuel in de tv-serie ‘Fawlty Towers’. Dit leidde in oktober 2008 tot een schorsing bij de BBC. 

2013: Het oldiesnetwerk (Capital) Gold wijzigt de programmering. Paul Coyte is terug tijdens de avondspits. Tony Dibbin presenteert de ochtendshow.

2014: Emma ‘Baby Spice’ Bunton is sidekick bij de dagelijkse ‘Breakfast Show’ van Jamie Theakston bij Heart FM in Londen.

2016: De legerzender BFBS Radio heeft de sterke FM-frequentie 93 MHz (40 kW) vanaf de Drachenberg bij Braunschweig stopgezet. Inmiddels heeft de publieke jongerenzender N-Joy de frequentie overgenomen.

1904: De Marconi-maatschappij introduceert het noodsignaal ‘CQD’ (‘Come, Quick, Danger’). Maar dit werd twee jaar later door ‘S.O.S.’ vervangen.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx