Het radiodagboek van 7 februari (38) Dirk Moerman geeft het startschot voor Contact Dance

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001 

– De 21-jarige Evy Gruyaert uit Meulebeke wordt de winnares van de talentenjacht van Radio Donna en mag bij de nationale hitzender starten. De zakelijke vertaalster en tolk werkt eveneens bij Netwerk televisie dat gemeenschappelijk nieuws verzorgt voor de regionale televisie.


Lees verder onder de advertentie


– Volgens de krant La Dernière Heure start de groep rond Radio Contact op 18 februari met Contact Plus op 104.3 MHz. De muziek richt zich op de oudere generatie. Een van de presentatoren wordt zeker de 64-jarige Brusselaar Coco van Babbelgem (foto bovenaan) die aanvankelijk ontslagen zou worden. Een petitie met 17.000 handtekeningen waaronder die van ex-burgemeester Marion Lemesre, de Anderlechtse burgemeester Jacques Simonet, minister Didier Gosuin en staatssecretaris André De Lathouwer deden de directie van Contact van mening veranderen.

– Een breuk in de glasvezelverbinding haalt Rado Magdalena en 4FM tussen 19:22 en 20:47 uur van de kabel. 

2002 

– Het programma Sterrenplukkers van Radio 2 is na het nieuws van 03:00 uur door een technisch probleem onverwacht via Radio 1, StuBru en Radio Donna te horen. Het euvel wordt om 03:22 uur verholpen.

– Het Antwerpse Multipop kondigt de komst van enkele nieuwe DJ’s aan. Een eigen redactie, waarbij de journaals van kabelradio Magdalena in de plaats komen van de bulletins van ARD, moet het informatiepakket vergroten.

– De Vlaamse Mediamaatschappij verbreekt de overeenkomst met Radio Echo in Schoten om de TOPradio-programma’s op 106.3 MHz te verspreiden. Het zendgebied overlapt de ontvangstzone van Radio VRM dat het jongerennetwerk al verspreidt.

2003 

Cool FM start de Mechelse afdeling op 105.5 MHz.

2004 

Enkele radiostations in Zuid West-Vlaanderen waaronder Radio Sympathiek uit Izegem en Radio Go uit Deerlijk zijn plots beter en verder te ontvangen als de Doornikse afdeling van NRJ door technische moeilijkheden uit de lucht verdwijnt op 107.6 MHz.2005 

Dirk Moerman geeft om 19:00 uur het startschot voor Contact Dance. Bjorn Van Zundert van C-Dance verzorgt de muzieksamenstelling.

1971

Henk van Dorp presenteert bij Radio Veronica de allerlaatste aflevering van ‘Help Er Zit Een olifant In De Tram’.

1995 

De maatschappij Arcade pleit voor de oprichting van twee commerciële televisiestations. TV10 Gold wil vooral oude series programmeren terwijl Arcade TVC via videoclips op een jonge doelgroep gokt.

2000 

Edwin Evers verlaat 3FM voor Radio 538. Hij ondertekent een vijfjarig contract met het commerciële station waar hij de ochtendshow van Tim Klijn zal overnemen.

2001 

– Het Nederlandse middengolfstation Paradijs stopt op 1584 kHz. Vanaf 19 februari wil Radio Okay, als de financiering rond is, onder de naam Radio 192 op deze frequentie starten.

– Er komen geruststellende berichten uit de hoek van het bedreigde Radio Nationaal. Er zou een nieuwe eigenaar gevonden zijn die de schulden en de salarissen van de presentatoren wil betalen. Kort na de start kwam het station, dat hoofdzakelijk Nederlandstalige muziek uitzendt, in de problemen toen directeur Rini Schreyenberg de medewerkers en de rekeningen weigerde te betalen.

2004 

Pech voor het bedreigde BNN. Het Nederlandse Commissariaat voor de Media verwerpt het lidmaatschap van zevenduizend personen die zich tijdens de jongste manifestatie ‘Studiebeurs’ hadden aangesloten. Via de ‘B.V. Studiebeurs’ werd de betaling van het ledengeld geregeld.

2005 

RTLFM vervangt op de Amsterdamse kabelfrequentie 97.4 MHz Colorful Radio. Bovendien zorgt het wegvallen van het niet meer uitzendende Radio Octaaf voor een positief advies van de bevoegde kabelraad.

2006

– Gijs Staverman keert niet naar Radio Veronica terug. Hij blijft RTL trouw.

– Ferry Maat ontvangt de Gouden Harpprijs naar aanleiding van de Soulshow die de Nederlandse dancemuziek nieuwe mogelijkheden bood.

1915: Verenigd Koninkrijk 

Twee treinstellen leggen in Birmingham voor de eerste keer radiocontact met elkaar.

1961: Zweden 

Nadat de isolatoren op de MV Bon Jour, het zendschip van Radio Nord sneuvelden, worden er op de scheepswerf van Finnboda, in Stockholm, nieuwe exemplaren geplaatst. Men controleert alle apparatuur en er volgt gedurende enkele seconden een zendertest.

1976: Verenigde Staten

De Amerikaanse Federal Communications Commission legt de New Yorkse piraat WCPR uit Brooklyn het zwijgen op.

2000: Verenigd Koninkrijk

Robin Scott sterft op 79-jarige leeftijd. Hij was na het verdwijnen van de Engelse zeezenders in 1967 (op Radio Caroline na), de architect van de Britse publieke popzender BBC Radio One.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2006: VMMa verheugd over EU-uitspraak Europa vraagt extra uitleg aan de VRT "De Europese Commissie heeft een duidelijk signaal gegeven dat overcompensatie van de VRT te allen tijde moet vermeden worden en dat de subsidies voor de openbare omroep niet lange...
Het radiodagboek van 22 juli (203) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: EUradio FM in Brussel? Ook VRT probeerde ooit een Europees radioproject Wordt in de hoofdstad de komst van een Engelstalig radiostation voorbereid? Mogelijk. We trokken op onderzoek, maar heel veel wijzer zijn we (nog) niet geworden. Wel zeker is het f...
Het radiodagboek van 20 juli (201) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: Steven Dujardin directeur programmatie S.tv Werkte eerder voor o.a. Radio Gemini, Ra... In september komt er een nieuw kabel tv-station op de Vlaamse markt: S.televisie. De klok rond digitaal te bekijken via Telenet en dagelijks in een verkorte versie. Je za...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Amptec
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *