Het radiodagboek van 7 februari (38) Dirk Moerman geeft het startschot voor Contact Dance

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001 

– De 21-jarige Evy Gruyaert uit Meulebeke wordt de winnares van de talentenjacht van Radio Donna en mag bij de nationale hitzender starten. De zakelijke vertaalster en tolk werkt eveneens bij Netwerk televisie dat gemeenschappelijk nieuws verzorgt voor de regionale televisie.


Lees verder onder de advertentie


– Volgens de krant La Dernière Heure start de groep rond Radio Contact op 18 februari met Contact Plus op 104.3 MHz. De muziek richt zich op de oudere generatie. Een van de presentatoren wordt zeker de 64-jarige Brusselaar Coco van Babbelgem (foto bovenaan) die aanvankelijk ontslagen zou worden. Een petitie met 17.000 handtekeningen waaronder die van ex-burgemeester Marion Lemesre, de Anderlechtse burgemeester Jacques Simonet, minister Didier Gosuin en staatssecretaris André De Lathouwer deden de directie van Contact van mening veranderen.

– Een breuk in de glasvezelverbinding haalt Rado Magdalena en 4FM tussen 19:22 en 20:47 uur van de kabel. 

2002 

– Het programma Sterrenplukkers van Radio 2 is na het nieuws van 03:00 uur door een technisch probleem onverwacht via Radio 1, StuBru en Radio Donna te horen. Het euvel wordt om 03:22 uur verholpen.

– Het Antwerpse Multipop kondigt de komst van enkele nieuwe DJ’s aan. Een eigen redactie, waarbij de journaals van kabelradio Magdalena in de plaats komen van de bulletins van ARD, moet het informatiepakket vergroten.

– De Vlaamse Mediamaatschappij verbreekt de overeenkomst met Radio Echo in Schoten om de TOPradio-programma’s op 106.3 MHz te verspreiden. Het zendgebied overlapt de ontvangstzone van Radio VRM dat het jongerennetwerk al verspreidt.

2003 

Cool FM start de Mechelse afdeling op 105.5 MHz.

2004 

Enkele radiostations in Zuid West-Vlaanderen waaronder Radio Sympathiek uit Izegem en Radio Go uit Deerlijk zijn plots beter en verder te ontvangen als de Doornikse afdeling van NRJ door technische moeilijkheden uit de lucht verdwijnt op 107.6 MHz.2005 

Dirk Moerman geeft om 19:00 uur het startschot voor Contact Dance. Bjorn Van Zundert van C-Dance verzorgt de muzieksamenstelling.

1971

Henk van Dorp presenteert bij Radio Veronica de allerlaatste aflevering van ‘Help Er Zit Een olifant In De Tram’.

1995 

De maatschappij Arcade pleit voor de oprichting van twee commerciële televisiestations. TV10 Gold wil vooral oude series programmeren terwijl Arcade TVC via videoclips op een jonge doelgroep gokt.

2000 

Edwin Evers verlaat 3FM voor Radio 538. Hij ondertekent een vijfjarig contract met het commerciële station waar hij de ochtendshow van Tim Klijn zal overnemen.

2001 

– Het Nederlandse middengolfstation Paradijs stopt op 1584 kHz. Vanaf 19 februari wil Radio Okay, als de financiering rond is, onder de naam Radio 192 op deze frequentie starten.

– Er komen geruststellende berichten uit de hoek van het bedreigde Radio Nationaal. Er zou een nieuwe eigenaar gevonden zijn die de schulden en de salarissen van de presentatoren wil betalen. Kort na de start kwam het station, dat hoofdzakelijk Nederlandstalige muziek uitzendt, in de problemen toen directeur Rini Schreyenberg de medewerkers en de rekeningen weigerde te betalen.

2004 

Pech voor het bedreigde BNN. Het Nederlandse Commissariaat voor de Media verwerpt het lidmaatschap van zevenduizend personen die zich tijdens de jongste manifestatie ‘Studiebeurs’ hadden aangesloten. Via de ‘B.V. Studiebeurs’ werd de betaling van het ledengeld geregeld.

2005 

RTLFM vervangt op de Amsterdamse kabelfrequentie 97.4 MHz Colorful Radio. Bovendien zorgt het wegvallen van het niet meer uitzendende Radio Octaaf voor een positief advies van de bevoegde kabelraad.

2006

– Gijs Staverman keert niet naar Radio Veronica terug. Hij blijft RTL trouw.

– Ferry Maat ontvangt de Gouden Harpprijs naar aanleiding van de Soulshow die de Nederlandse dancemuziek nieuwe mogelijkheden bood.

1915: Verenigd Koninkrijk 

Twee treinstellen leggen in Birmingham voor de eerste keer radiocontact met elkaar.

1961: Zweden 

Nadat de isolatoren op de MV Bon Jour, het zendschip van Radio Nord sneuvelden, worden er op de scheepswerf van Finnboda, in Stockholm, nieuwe exemplaren geplaatst. Men controleert alle apparatuur en er volgt gedurende enkele seconden een zendertest.

1976: Verenigde Staten

De Amerikaanse Federal Communications Commission legt de New Yorkse piraat WCPR uit Brooklyn het zwijgen op.

2000: Verenigd Koninkrijk

Robin Scott sterft op 79-jarige leeftijd. Hij was na het verdwijnen van de Engelse zeezenders in 1967 (op Radio Caroline na), de architect van de Britse publieke popzender BBC Radio One.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Opvolger Donna wordt op 5 januari geboren Peter Van de Veire wordt een van de drijve... VAR, de reclameregie van de VRT maakte vandaag in haar periodieke nieuwsbrief eVaria, weliswaar tussen twee lijnen door, bekend dat de opvolger van Radio Donna, per 5 januari 2009 ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
De Standaard: vrijdag 10 februari 2006
2013: Goedele Liekens sterft in radiospot (audio)
Het radiodagboek van 6 februari (037)
Het Laatste Nieuws: 9 februari 2006
2005: Auteursrechten webradio’s: welles, nietes
Het radiodagboek van 5 februari (036)
Sluiten