fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het radiodagboek van 7 december – 340 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2000

Christel Van Dyck wordt als co-presentatrice bij het Radio 2-programma ‘Met Twee’ door Kim Debrie vervangen. (Foto bovenaan – credits: ShowbizzSite)

2001

– Michel Follet wordt het nethoofd van Radio Mango.

– 4FM kondigt nieuwe frequenties aan. West-Vlaanderen kan op 89.6 MHz afstemmen terwijl men in Leuven via 88.0 MHz kan luisteren.

2005

Het Vlaamse Parlement keurt het decreet voor de oprichting van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) goed. Zo verdwijnen drie andere instellingen; het Vlaamse Commissariaat voor de Media, de Kijk-en Luisterraad en de Vlaamse geschillenraad voor Radio en Televisie. De VRM moet de naleving van de Vlaamse regels voor de media en reclame controleren. De Eerste Kamer beheert de licenties en bewaakt de mediawetgeving. De Tweede Kamer moet de onpartijdigheid van de omroepen en hun respect voor minderjarigen controleren.

2007

Voormalig formateur Yves Leterme van de CD&V haalt fors uit naar RTBF. Hij verwijt de Franstalige omroep een politieke agenda te manipuleren en vergelijkt de radiostations met Radio Mille Collines die in 1994, tijdens de burgeroorlog in Rwanda, tot een genocide opriep. De Waalse journalisten reageren verontwaardigd. Topman Jean Paul Phillipot nodigt de politicus voor een openhartige en constructieve discussie uit.

1992 

Minister Hedy D’Ancona levert een uitzendvergunning voor  Radio 538 af. De start van het popstation nadert met rasse schreden.

1997 

– Cobus Dosscha en Rick Romijn verlaten Veronica FM en stappen naar 3FM over.

– Arrow Classic Rock verlaat, na een meningsverschil, de Vereniging van Commerciële Radiozenders.

1998

De Norderney, het oud-zendschip van de zeezender Veronica, dat ligt afgemeerd in de Harlingenvaart van de Friese hoofdstad Leeuwarden, komt in handen van het evenementenbureau Carel Nout. Men wil er regelmatig uiteenlopende activiteiten organiseren.

2000

De aanhoudende geruchten als zouden Rob Stenders en Ruud de Wild bij 3FM van plaats wisselen, kloppen niet. De twee behouden hun uren.

2001

Radio 192 werkt samen met Radio Airpeace FM op 89.3 MHz. Het station in Flevoland neemt overdag de programma’s van de oldieszender over.

2004 

Michael Pilarczyk en Unico Glorie verlaten Radio Veronica. Beiden worden door Edo Peters vervangen.

2006

Tom Mulder verlaat definitief Radio 10 Gold en zet een punt achter zijn carrière.

2007

De luisteraars en de bezoekers van de 3FM-website kiezen Rob Stenders, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra als bewoners van het Glazen Huis in Den Haag. Samen zullen ze geld voor proper drinkwater in de wereld inzamelen.

1986 

Net geen volle week na de eerste testuitzending keert de zeezender Laser officieel terug. Ex- Radio Caroline- en ex-BBC Radio 1-medewerker Andrew Turner verzorgt de nieuwsredactie. Tot grote verrassing van velen komen er tijdens het eerste uur meteen reclamespots voorbij. Engelse en Amerikaanse adverteerders blijven geloven in het station en plaatsen bij het verantwoordelijke bureau Radio Waves, in de Texaanse stad Irving, campagnes. Tussendoor lopen er promo’s voor eigen producten.

2005

Kara Noble, die enkele jaren geleden Groot-Brittannië in rep en roer zette door het verkopen van foto’s waarop gravin Sophie Rhys Jones naakt prijkte, keert terug in de radiowereld. Op 8 december zal ze samen met radiolegende Tony Blackburn, het ochtendprogramma bij het netwerk Classic Gold presenteren. 

2007 

Programmaleider Paul Jackson start bij Capital Radio een gloednieuwe programmering. Peter Boulton alias Bam Bam en weekendjock Dave Berry vertrekken. Komiek Greg Burns wordt tijdens drive time ingezet. James Cannon, van wie men het vertrek bij de Londense hitzender voorspelde, krijgt een blok op zondagmorgen. Margharita Taylor verhuist naar de weekprogrammering tussen 10:00 en 13:00 uur.

1921 

KWG-AM start in de Californische stad Stockton.

1960 

WABC in New York schakelt naar een Top 40-format over. Enkel de actuele hits komen aan bod.

2000 

De laatste metingen geven gunstige resultaten voor de bekende Amerikaanse namen. WLTW (Lite FM) blijft onbedreigd nummer één in New York. WHTZ (Z100) en WKTU presenteren goed. Talkradio WABC boekte vanwege de presidentsverkiezingen een opvallende winst en staat op 3,3%. KIIS FM en KOST blijven de favorieten van de luisteraars in Los Angeles. KYSR (Star 98,7) is de spectaculairste stijger.

1936: Groot Hertogdom Luxemburg 

Radio Luxemburg zendt speciaal voor de zieken, vanuit de abdij van Clervaux, een mis uit.

1961: Zweden 

Het zendschip van Radio Nord, de Bon Jour, loopt de haven van het Zweedse Sandhamn binnen. Daar worden de nodige herstellingen uitgevoerd.

1981: Frankrijk

Radio Notre Dame en Radio Service Tour Eiffel zijn twee nieuwe Parijse stations die van start gaan.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 14 augustus – 227 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2008: Frans-Noorse strijd om VRT-zenders

Er zijn nog twee kandidaten in de running voor de overname van het zenderpark van Lees verder

Blad 572: KINK, muziek en StuBru (video)

Hoe moet u KINK en NPO 3FM vergelijken, qua marktaandeel? Niet te doen! De wondere Lees verder

2006: Digitaal marktaandeel is verwaarloosbaar

Naast de analoge zenders, zowel middengolf en FM, beschikt de publieke omroep over verschillende digitale Lees verder

Het radiodagboek van 9 augustus – 222 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2007: Luisteraars niet gek op verkeersinfo in dj-stijl

Het Nieuwsblad en Humo zijn dezer dagen niet bepaald mals voor de verkeersinfo die via Lees verder

2003: Nieuwe VRT-radio enkel op DAB

DAB, daar hadden we het deze week al een paar keer over. En zonder dat Lees verder

2010: Ann van Elsen weg bij MNM (video)

Radio- en tv-presentatrice Ann Van Elsen gaat vanaf dit najaar voluit aan de slag bij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, luistercijfers, nederland, offshore, usa
Blad 350: Veronica, Casey Kasem en U2X Radio (video)

Nostalgische column Hans Knot – 100

Nieuwe namen ‘Nostalgie Beach Festival’ (video)

2003: Regionale radio, het voorzichtige voorspel

2000: Filip Pletinckx vervangt Michel Follet

Het radiodagboek van 6 december – 339 (unieke audio)

Sluiten