RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 7 december

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1974: Norbert stopt de doordeweekse shows bij Radio Mi Amigo. Peter Van Dam neemt de uren over.

1987: De ‘VUM’ (‘Vlaamse Uitgeversmaatschappij’) lanceert via ‘Optimedia’, de ‘Vijfsterrenradio’. Buiten de geleverde journaals kan men het logo in de wekelijkse hitparade gebruiken. Een aantal stations doorgaans in grote steden sloot zich aan.

2005:  De Vlaamse regering keurt met minister van Media, Geert Bourgeois de start van de Regulator voor de Media (‘VRM’) goed. Drie instellingen verdwijnen. Het zijn het Commissariaat voor de Media, de kijk-en luisterraad en de Vlaamse geschillenraad voor Radio en Televisie. De VRM moet de naleving van de Vlaamse regels voor de media en reclame controleren. De Eerste Kamer beheert de licenties en bewaakt de mediawetgeving. De Tweede Kamer moet de onpartijdigheid van de omroepen en hun respect voor minderjarigen controleren.

2007: Politicus Yves Leterme (‘CD&V’) haalt fors naar de RTBF uit. Hij verwijt de Franstalige omroep de politieke agenda te manipuleren en vergelijkt de radiostations met Radio Mille Collines die in 1994, tijdens de Rwandese burgeroorlog, tot een genocide opriep. De Waalse journalisten reageren verontwaardigd. Directeur Jean-Paul Phillippot nodigt hem achteraf voor een constructief gesprek uit.

2020: Radio Vlaamse Ardennen 1, (105.0 MHz en 106.3 MHz) startte de grote campagne om bij de plaatselijke handelaars te winkelen. Deze krijgen nu in het item ‘Een minuut’ de kans om zich beter voor te stellen. Hetzelfde idee maakte Radio Expres (Antwerpen 105,4 MHz) bijzonder populair. 

1975: Minister Harry van Doorn van ‘CRM’ zoekt bij de Spaanse overheid naar mogelijkheden om tegen Radio Mi Amigo en de organisatie op te kunnen treden.

1992:  Minister Hedy D’Ancona levert een uitzendvergunning voor Radio 538 af. De start van het popstation nadert met rasse schreden. 

2000:  De aanhoudende geruchten als zouden Rob Stenders en Ruud de Wild bij 3FM van plaats wisselen, kloppen niet. De twee behouden hun uren.

2020: Queen’s ‘Bohemian Rhapsody’ wordt in de NPO Radio 2 Top 2000 door ‘Roller Coaster’ van Danny Vera onttroond. De presentator van omroep Zeeland treedt zo in de voetsporen van Boudewijn de Groot, die in 2005 met ‘Avond’ nummer één werd.

1936: Groot Hertogdom Luxemburg

Radio Luxemburg zendt voor de zieken en voor de ouderen rechtstreeks vanuit de abdij van Clervaux een mis uit.

1961: Zweden

Het zendschip ‘MV Magda Maria’ van Radio Nord loopt de haven van het Zweedse Sandhamn binnen. Daar worden herstellingen uitgevoerd.

1986: Verenigd Koninkrijk

Net geen volle week na de eerste testuitzending keert de zeezender Laser officieel terug. Ex- Radio Caroline- en ex-BBC Radio 1-medewerker Andrew Turner verzorgt de nieuwsredactie. Tot grote verrassing van velen komen er tijdens het eerste uur meteen reclamespots voorbij. Engelse en Amerikaanse adverteerders blijven geloven in het station en plaatsen bij het verantwoordelijke bureau Radio Waves, in de Texaanse stad Irving, campagnes. Tussendoor lopen er promo’s voor eigen producten.

1981: Radio Notre-Dame en Radio Service Tour Eiffel starten als twee nieuwe Parijse stations.

1984: NRJ en vijf Parijse radiostations dreigen uit de lucht gehaald te worden. Duizenden fans beletten de politiediensten om op te treden en roepen samen met de bedreigde zenders om op 8/12/1984 in de straten van Parijs te manifesteren. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx