fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 6 september – 249 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1979 

Nadat Radio Mi Amigo, uitzendend vanaf de MS Magdalena als gevolg van vervuilde brandstof uit de lucht verdween, worden vandaag op 1098 kHz testuitzendingen gehoord.

1999

Om 11:00 uur starten de officiële uitzendingen van Radio Mango, het tweede netwerk van de Vlaamse Mediamaatschappij.

2001

– 4FM (onafhankelijk) en Qmusic (van de VTM Group), twee van de kandidaten die meedongen naar een commerciële landelijke licentie, krijgen om 16:00 uur het nieuws te horen van het Vlaamse Commissariaat voor de Media dat ze de buit binnen hebben.

– De benoeming van Eric Aedelbrecht tot nieuwe directeur van NRJ betekent het einde van de promotieafdeling. Candice Courrier, Alex, Olivier Arnould en DJ Pierre Le Roy moeten vertrekken. De ex-topman van Radio Contact brengt tevens een aantal nieuwe presentatoren mee.


– De 22-jarige West-Vlaamse Evy Gruyaert (foto bovenaan) van Radio Donna, afkomstig uit Meulebeke, wordt de nieuwe omroepster van TV1. Ze was, na het winnen van een radio-talentenjacht, al invalster voor het programma ‘Vrouwentongen’. Haar komst houdt ondermeer verband met de zwangerschap van een aantal collega’s.

2002

– Directeur Jan Caerts geeft tijdens een interview met de krant De Standaard toe dat de financiële situatie van 4FM niet echt rooskleurig is. Toch wil het station zich aan het businessplan houden. Dat voorziet voor 2003 een evenwicht.

– Er zijn technische problemen met Radio Middenkust in Oostende, uitzendend op 106.3 MHz. Er is enkel een draaggolf te bespeuren.

– Het vroegere IZI FM, dat in Leuven op 104.9 MHz uitzond, start in Antwerpen op de frequentie van Radio Souvenir (106.7 MHz). Het format bestaat uit easy listening muziek.

2003

De kandidaten die een regionale licentie willen bemachtigen, maken zich officieel bekend. Het zijn NV Promotheus Inc. voor West-Vlaanderen, VZW Facta Media in Limburg, VZW Radio Gent voor Oost-Vlaanderen. In de provincie Antwerpen duiken twee geïnteresseerde partijen op; de Antwerpse Radio NV en VZW Radio VRM. VZW Vrije Golf dingt naar een frequentiepakket voor Vlaams Brabant en de regio rond Brussel.

2004

– In afwachting van de start op 1 oktober onderneemt FM-Limburg een promotietour in de provincie. Van 7 tot en met 30 september stelt het regionale station zich voor op de wekelijkse markten van de plaatsen waar men een frequentie toegewezen kreeg. 

– Michel de Wilde, ooit bij TOPradio en bij Radio Contact, trekt naar Crazy FM. Hij presenteert het vrijdagavondblok tussen 22:00 uur en middernacht.

2005 

Jeroen Gorus keert na een kort avontuur bij Radio Donna, terug naar Radio Contact. Het landelijke netwerk brengt in de nieuwe programmering ook meer lokale invullingen om tegemoet te komen aan de wensen van het VCM.

1998 

– Nederland heeft er een nieuwe publieke omroep bij. Om 16:00 uur starten Sven en Dave de eerste radio-uitzending van BNN. De eerste televisieavond van de omroep, die door Bart de Graaff werd gesticht, lokt tussen 21:00 en 22:00 uur 885.000 kijkers.

– Sky Radio start een steunzender op 100.4 MHz in Rotterdam. Deze moet de ontvangst in de Rijnstad en in de omgeving van Den Haag optimaliseren.

– Radio 4 krijgt een volledig horizontale programmering. De wijzigingen moeten de herkenbaarheid vergroten.

2003 

Ferry Maat herneemt de ‘Soulshow’ bij Radio Veronica. Het legendarische programma loopt op zaterdagavond tussen 18:00 en 20:00 uur. De feestelijke opening is een discomixclub van ‘Let’s Groove Tonight’ met Earth, Wind & Fire.

2004 

– Radio 538 verstevigt, op basis van het luisteronderzoek door het bureau Intomart, de positie van marktleider met 12,4%. Sky Radio en Radio 2 zijn de nummers 2 en 3. Dankzij een drukke sportkalender boekte ook Radio 1 winst.

– Sander Lantinga start als nieuwe avond-jock bij 3FM tussen 20:00 en 22:00 uur. ‘De Sjandershow’ moet een muzikaal en interactief programma worden en zal zich richten op de studenten en op de jongeren die ’s avonds graag naar de radio luisteren.

2005 

– Jan Hoogesteyn, de directeur van Kink FM en de Veronica Radioschool stopt op 1 januari 2006. Hij werkte sinds 1989 bij Veronica waarvoor hij diverse radio- en televisie-programma’s, waaronder ‘Countdown’, samenstelde. In 1995 stond hij aan de wieg van het alternatieve Kink FM waarvan hij één jaar na de start directeur werd.

– Gerard Ekdom verlengt zijn contract met de AVRO voor twee jaar. Hij presenteert elke werkdag ‘Arbeidsvitaminen’ bij 3FM tussen 09:00 en 12:00 uur.

2006 

De productiemaatschappij Endemol praat met zes investeringsmaatschappijen over een overname. Het gaat om Apax, Cinven, CVC, Permira, Providence en KKR. Eigenaar Telenica wil de verkoop zo snel mogelijk afronden.

2000: Duitsland

De ‘Landesanstalt für Privaten Rundfunk’ van de deelstaat Hessen wijst drie FM-frequenties toe aan het Nederlandse Sky Radio. Het gaat om de steden Kassel, Dieburg en Wetzlar. Daarmee wordt Duitsland het derde Europese land waar het commerciële station actief is.

2006: Verenigd Koninkrijk

Het dance netwerk Kiss FM start om 07:00 uur met de gewijzigde programmering, een nieuw jingle pakket en met gloednieuwe afdelingen in Bristol en in het oosten van Engeland, die vroeger onder de naam Vibe werkten. Het aantal RnB-platen moet wijken voor meer dance georiënteerde muziek. Als opening draaien alle stations ‘Promiscious’ van Nelly Furtado.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het is vandaag 8 juli… 1985 (audio)

Bij het wisselen van de dag - heel kort na middernacht al - neemt RadioVisie Lees verder

Het radiodagboek van 8 juli – 190 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

A.J. en het mooiste zendschip ter wereld (audio)

Zoals het hoort en RadioVisie het altijd doet, staan we langer dan één enkel ‘In Lees verder

Het is vandaag 7 juli… 1995 (audio)

Bij het wisselen van de dag - heel kort na middernacht al - neemt RadioVisie Lees verder

Het radiodagboek van 7 juli – 189 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het is vandaag 6 juli… 1975 (audio)

Bij het wisselen van de dag - heel kort na middernacht al - neemt RadioVisie Lees verder

Het radiodagboek van 6 juli – 188 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

A.J.: Van het Paradijs naar de hel – Deel 2

Zoals het hoort en RadioVisie het altijd doet, staan we langer dan één enkel ‘In Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, groot-brittannië, lokale radio, luistercijfers, nederland, netwerkradio
Blad 257: FM Goud, YT, RVV en 3 doden (video)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (28)

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Top 50-lijst wordt iets minder ‘mega’ in Nederland

Hallo. Wielrennen op de Noordzee (audio)

2008: Een milieuvriendelijke radio-ontvanger

Sluiten