fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 6 november – 309 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1978

Na een viertal zittingen valt voor de Brugse correctionele rechtbank het verdict in het proces Radio Mi Amigo. Schipper Germain Ackx krijgt een gevangenisstraf van drie maanden en 60.000 BEF boete voor het bevoorraden van het zendschip in maart 1977. De Oostendenaar André Van Lul en Hector Snauwaert, die levensmiddelen wilden leveren, krijgen dezelfde sancties opgelegd. Frank van der Mast (foto bovenaan: links), Hugo Meulenhoff  (foto: rechts) en enkele technici moeten 12.000 BEF betalen.

1999 

De voormalige medewerker van Radio 2 Omroep West Vlaanderen, Carl Dhondt overlijdt op 54-jarige leeftijd. Samen met Bart van de Laer verzorgde hij de populaire zondagnamiddag bij de regionale omroep. Hij was ook de uitvinder van een Vlaamse hitlijst, die bij Radio 2 Omroep Oost-Vlaanderen als de ‘Vlaamse Top 10’ zou verder gaan.

2000 

De leegloop bij NRJ Vlaanderen duurt voort. Presentator Jo Smolders stapt, vanwege zijn studies journalistiek, op.

2001 

De heibel over de toekenning van de landelijke licenties blijft duren. Nadat hun kandidatuur voor Radio Eva onontvankelijk werd verklaard, bereidt Finnpage twee procedures voor de Raad van State voor. 4FM stelt zich bij deze kwestie burgerlijke partij.

2002 

– Niet iedereen is tevreden met het goedgekeurde frequentieplan. De Waalse stations vrezen voor een verminderd luistercomfort en voor een onevenwichtige situatie tussen Vlaanderen, Wallonië, Brussel, Henegouwen en Luik.

– Het vermogen van de Izegemse afdeling van Contact 2 (107.6 MHz) wordt teruggedraaid. Men vermoedt technische problemen.

– De RDS-tekst van de Kortrijkse C-Dance (105.3 MHz) vermeldt nog steeds de zomeracties voor de adverteerders.

2006 

– De RTBF start om 11:00 uur met digitale uitzendingen op 5925 kHz, gericht op de Verenigde Staten.

– Het Brusselse station Vibration voert op 89.2 MHz een lichte wijziging door. Er komen nieuwe programma’s en jingles terwijl de rapmuziek wordt afgevoerd.

1919 

– Het eerste Nederlandse radioprogramma start in de Haagse Beukstraat. Het is te beluisteren van 20:00 tot 23:00 uur. Het allereerste liedje is een parademars. De krant Nieuwe Rotterdamsche Courant had de dag voordien de nodige publiciteit gevoerd. Het zou een ‘Soirée Musicale’ worden verzorgd door het ‘Radio Telefonie Zendstation der Nederlandse Radioindustrie’.

– Radiopionier Izerda, die op 14 augustus 1919 een toelating voor enkele testuitzendingen had ontvangen, houdt zich niet aan de afspraken. Hij start met regelmatige muziekprogramma’s. Zo wordt de eerste piraat in Nederland geboren.

2002 

Radio Nationaal, dat na het korte avontuur op AM 1296 kHz enkel nog op de kabel uitzendt, verandert het muziekformat. De Nederlandstalige producties en de smartlappen moeten voor de hits van Anastacia en Kylie Minogue wijken.

2003 

Jeroen van Inkel trekt naar de rechter om zijn contract met Radio 538 te laten ontbinden. De presentator wilde al lang naar Veronica trekken maar directeur Lex Harding hield hem aan zijn contract tot 2005. Wegens ‘ziekte’ werd hij gedurende weken door onder meer Dennis Ruyer en Edwin Evers vervangen.

1985

Rond 10:00 uur krijgt de MV Communicator het gezelschap van de Gardline Tracker, die de spionagetaken van de Dioptric Surveyor had overgenomen. Een half uur later varen beide schepen naar Harwich waar een verbaasde Fred Bolland getuige van de verzegeling is.

2003

Saga krijgt een nieuwe licentie in de Schotse hoofdstad Glasgow. Het station zal zich op de 50-plus generatie richten.

2006

Na tien jaar samenwerking gaan Pete Mitchell en Geoff Lloyd elk hun eigen weg. Het duo wordt op 23 januari 2007 bij Virgin Radio door Christian O’Connell vervangen.

2004

Sebastien Cauet, die de ochtendshow bij Fun Radio verzorgt, kondigt tijdens de tv-show ‘Canal Clair’ van Xavier Dumoulins een marathonuitzending op 26 november 2006 aan. Hij hoopt het beter te doen dan zijn concurrent Arthur, die bij Europe 2 hetzelfde wil ondernemen.

2005

Twee recente sketches in het ochtendprogramma van Europe 2 ‘On Ne Plaisante Pas’ met Albert en Alexandre Pesle worden bij de lokale afdeling in Lens niet gewaardeerd. De lokale voetbalploeg Racing Clubs de Lens werd met een bende alcoholisten vergeleken. Bovendien kregen de gehandicapten die in het opvangcentrum van Berck-sur-mer vertoeven, een veeg uit de pan. Het komt wellicht tot een rechtszaak. Ook het CSA start een diepgaand onderzoek naar het voorval en verwijdert één van de stukjes op de site van het netwerk.

1945

Het zogenaamde ‘Huis van on-Amerikaanse activiteiten’ start een onderzoek tegen zeven journalisten wegens communistische sympathieën. 

1989

De Amerikaanse mediaverantwoordelijken verzegelen het illegale WJPL in Brooklyn.

2006

– Sirius Satellite Radio haalt de uitzendrechten van de populaire Nascar-competitie binnen. Via kanaal 128 kunnen de fans niet alleen de spannende autoraces volgen maar worden er ook speciale magazines uitgezonden.

– De legendarische radiopresentator Dick Biondi keert bij WZZN, Chicago True Oldies (94.7 MHz) terug. Het station is door Scott Shannon opgericht.

Eén jaar geleden op deze dag bij RadioVisie

Twee jaar geleden op deze dag bij RadioVisie

Drie jaar geleden op deze dag bij RadioVisie


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 700: Bier, Breaker, Jam (video)

Dit moet wel Belgisch zijn: een podcast over bier. Ook Twitter lijft een podcast-platform in. Lees verder

Blad 699: Qmusic, Joepie en S.I.S. (video)

En Vincent, die trok er zich allemaal niks van aan. De 'testaflevering' die toch nog Lees verder

Viva for Live haalde 7.061.534 euro euro op

Gedurende net geen volle week schakelde VivaCité een versnelling hoger om de schrijnende en de Lees verder

Veiling ‘Viva for Life’ goed voor € 36.200 (video)

Een glazen huis, drie presentatoren en een groep gedreven medewerkers, meer was er niet nodig Lees verder

Viva for Life: Op weg naar een record? (video)

Geen kerstperiode zonder de jaarlijkse inzamelactie van Vivacité, die via 'Viva For Life', de problematiek Lees verder

Wallonië: onafhankelijke radiostations vragen hulp

RadioZ, dat een dertigtal onafhankelijke radiostations in Wallonië en Brussel verenigt, probeert de beslissing van Lees verder

Wallonië: radioglorie S.I.S. werkt aan een comeback

In Franstalig Brussel wordt achter de schermen hard gewerkt aan de comeback – na ruim Lees verder

‘Viva for Life’ in corona-modus

Naar jaarlijkse gewoonte bindt het Waalse Vivacité tijdens de eindejaarsperiode de strijd aan tegen de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 646: Ajoin Music, Guy Van Antwerpen en Studio Donza

Herbeleef de WorldDAB-jaarvergadering vanuit je luie zetel

Wallonië: DAB+ zit sterk in de lift

Sluiten