RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 6 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1973: De ‘Jeanine’ van Radio Atlantis verliest het anker en wordt door de sleepboot ‘Titan’ naar Cuxhaven gebracht.  

1978: Na een viertal zittingen valt voor de Brugse correctionele rechtbank het verdict in het proces van Radio Mi Amigo. Schipper Germain Ackx krijgt een gevangenisstraf van 3 maanden en 60.000 BEF (1.487 euro) boete voor het bevoorraden van het zendschip ‘MV Mi Amigo’ in maart 1977. De Oostendenaar André Van Lul en Hector Snauwaert, die eten en andere middelen leverden, krijgen dezelfde sancties opgelegd. Frank van der Mast, Hugo Meulenhoff en enkele technici moeten 12.000 BEF (297 euro) betalen. 

1999: De voormalige medewerker van Radio 2 West-Vlaanderen, Carl D’Hondt (54) overlijdt. Samen met Peter Koelewijn en Bart van de Laar verzorgde hij de zondagnamiddag. Hij was de grondlegger van een Vlaamse hitlijst, die bij Radio 2 Oost-Vlaanderen als de ‘Vlaamse Top 10’ zou doorlopen.

2000: De leegloop bij NRJ-Vlaanderen gaat verder. Jo Smolders stopt om zijn studies journalistiek te vervolgen.

2001: De heibel over de omstreden landelijke licenties gaat verder. Nadat men het dossier voor Radio Eva onontvankelijk verklaarde, bereidt het bedrijf ‘Finnpage’ twee procedures voor de Raad van State voor. 4FM stelt zich burgerlijke partij.

2002: 

– Niet iedereen is blij met het frequentieplan. De Waalse stations vrezen voor een sterk verminderd luistercomfort en voor een ongelijke situatie tussen Vlaanderen, Wallonië, Brussel, Henegouwen en Luik.

– Het vermogen van de Izegemse Contact 2 (107.6 MHz) wordt vanwege technische problemen verminderd. 

– De RDS-tekst van de Kortrijkse C-Dance (105.3 MHz) vermeldt nog steeds de zomeracties voor de adverteerders.

2006:

– De RTBF start om 11.00 uur met digitale uitzendingen op 5925 kHz, gericht op de Verenigde Staten.

– Vibration FM (Brussel, 89.2 MHz) wijzigt. Er zijn meer house en dance gerichte shows met een andere vormgeving. De rap wordt afgevoerd.

2020:

– Ondanks de annulering van carnaval 2021 in Aalst wordt ‘Ajoin Mjoezik’ dagelijks vanaf 18.00 uur via 105,8 MHz en via 107,8 MHz doorgegeven. Men hoopt de lokale handelaars en de luisteraars in deze coronatijden te steunen.

– Deinze start ‘Radio Donza’ voor de vrijwilligers en voor de verenigingen die zich in deze periode extra inzetten. De apotheose valt op zondag 20/12/2020 via Radio Tequila (106,2 MHz) tussen 10.00 uur en 18.00 met Eva D’haene van het lokale dienstencentrum ‘Zeventiendorpen’ als presentatrice.

2021: Radio Park (Brasschaat) slaat voor het tweede jaar op rij het Glazen Huis over. Men deed zo in 2018 en 2019 gedurende 14 dagen in december een succesvolle geldinzameling voor het goede doel.

Heynen

1919: De ‘Radio Telefonie Zendstation der Nederlandse Radioindustrie’ van Hans Izerda zendt van 20.00 uur tot 23.00 uur een ‘Soirée Musicale’ uit. Het allereerste omroepprogramma was door de krant, de ‘Nieuwe Rotterdamse Courant’ uitgebreid aangekondigd. Het eerste Nederlandse radioprogramma start in de Haagse Beukstraat. Izerda, die op 14/8/1919 een vergunning voor enkele testuitzendingen had ontvangen, houdt zich echter niet aan de afspraken. Hij start met regelmatige muziekprogramma’s. Zo wordt de eerste Nederlands piraat geboren.

2002: De smartlappen en de nationale hits wijken bij Radio Nationaal, dat enige tijd op AM 1296 kHz uitzond, maar nu uitsluitend via de kabel, voor een ’top 40′-format met onder meer Kylie Minogue en Anastacia. 

2003: Jeroen van Inkel trekt naar de rechter om zijn contract met Radio 538 te ontbinden. Hij wou al lang naar Radio Veronica trekken. Directeur Lex Harding hield hem echter aan zijn contract tot 2005. Wegens ‘ziekte’ werd hij wekenlang onder meer door Dennis Ruyer en door Edwin Evers vervangen.

2021: 3FM-dj’s Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen wonen van 18 tot en met 24/12/2021 weer in een Glazen Huis opgesteld in Amersfoort om 24 uur per dag radio maken. Ze halen geld voor het ‘Wereld Natuur Fonds’ (‘WWF’) op. Er worden dan opnieuw tal van activiteiten georganiseerd.  

2004: Ochtenddj bij Fun Radio Sebastien Cauet kondigt op televisie bij ‘Canal Clair’ van Xavier Dumoulins een marathonuitzending op 26/11/2006 aan. Hij wil beter scoren dan Arthur, die bij Europe 2 hetzelfde plant.

2005: Twee sketches in het ochtendblok van Europe 2 ‘On Ne Plaisante Pas’ met Albert en Alexandre Pesle stuiten bij de lokale afdeling in Lens op zware kritiek. De voetbalploeg uit de Ligue 1, ‘Racing Club de Lens’, wordt met ‘een bende alcoholisten’ vergeleken. De gehandicapten in het opvangcentrum van Berck-Sur-Mer krijgen een veeg uit de pan. Zowel het ‘CSA’ als ook justitie starten een onderzoek. Men verwijdert één van de gewraakte stukjes op de site van het landelijke netwerk.

1985: De ‘MV Communicator’ krijgt om 10.00 uur gezelschap van de ‘Gardline Tracker’, die de opdracht van de ‘Dioptric Surveyor’ had overgenomen. Beide schepen keren een half uur later naar de haven van Harwich terug waar een totaal verbaasde Fred Bolland, de verzegeling volgt.

2010: Tony Blackburn volgt Wale Winton op als presentator van het zaterdagse BBC Radio 2 ‘Pick Of the Pops’. Tussen 13.00 uur en 15.00 uur (Engelse tijd) worden twee Top 20-hitparades van toen heruitgezonden. 

2006:

– De legendarische radiopresentator Dick Biondi keert bij WZZN, Chicago True Oldies (94.7 MHz) van Scott Shannon terug.

– ‘Sirius Satellite Radio’ verwerft de uitzendrechten van de ‘Nascar’. De fans kunnen via kanaal 128 niet alleen de spannende autoraces volgen maar worden tijdens extra magazines bijgepraat.

2018: Autosport-icoon Roger Penske neemt de ‘Indycar Series’, het circuit van Indianapolis en de ‘IMSN’, het ‘Indianapolis Motor Speedway Netwerk’ over. De fans kennen de nieuwszender als ‘IndyCar Radio’. 

2006: Bulgarije

‘SBS Broadcasting’, dat ook in België en in Nederland aanwezig is, neemt de landelijke Bulgaarse hitzender Radio Express over. Eerder belandde de netwerken Vitosha en Veselina hun handen.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx