RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 6 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1973: De ‘Jeanine’ van Radio Atlantis verliest het anker en wordt door de sleepboot ‘Titan’ naar Cuxhaven gebracht.  

1978: Na een viertal zittingen valt voor de Brugse correctionele rechtbank het verdict in het proces van Radio Mi Amigo. Schipper Germain Ackx krijgt een gevangenisstraf van 3 maanden en 60.000 BEF (1.487 euro) boete voor het bevoorraden van het zendschip ‘MV Mi Amigo’ in maart 1977. De Oostendenaar André Van Lul en Hector Snauwaert, die eten en andere middelen leverden, krijgen dezelfde sancties opgelegd. Frank van der Mast, Hugo Meulenhoff en enkele technici moeten 12.000 BEF (297 euro) betalen. 

1999: De voormalige medewerker van Radio 2 West-Vlaanderen, Carl D’hondt (54) overlijdt. Samen met Peter Koelewijn en Bart van de Laar verzorgde hij de zondagnamiddag. Hij was de grondlegger van een Vlaamse hitlijst, die bij Radio 2 West-Vlaanderen als de ‘Vlaamse Top 10’ zou doorlopen.

2000: De leegloop bij NRJ-Vlaanderen gaat verder. Jo Smolders stopt om zijn studies journalistiek te vervolgen.

2001: De heibel over de omstreden landelijke licenties gaat verder. Nadat men het dossier voor Radio Eva onontvankelijk verklaarde, bereidt het bedrijf ‘Finnpage’ twee procedures voor de Raad van State voor. 4FM stelt zich burgerlijke partij.

2002:

– Niet iedereen is blij met het nieuwe frequentieplan. De Waalse stations vrezen voor een sterk verminderd luistercomfort en voor een ongelijke situatie tussen Vlaanderen, Wallonië, Brussel, Henegouwen en Luik.

– Het vermogen van de Izegemse Contact 2 (107.6 MHz) wordt vanwege technische problemen verminderd. 

– De RDS-tekst van de Kortrijkse C-Dance (105.3 MHz) vermeldt nog steeds de zomeracties voor de adverteerders.

2006: De RTBF start om 11.00 uur met digitale uitzendingen op 5925 kHz, gericht op de Verenigde Staten.

2020: 

– Ondanks de annulering van carnaval 2021 in Aalst wordt ‘Ajoin Mjoezik’ dagelijks vanaf 18.00 uur via 105,8 MHz en via 107,8 MHz doorgegeven. Men hoopt de lokale handelaars en de luisteraars in deze corona-tijden te steunen.

– Deinze start ‘Radio Donza’ voor de vrijwilligers en voor de verenigingen die zich in deze periode extra inzetten. De apotheose valt op zondag 20/12/2020 via Radio Tequila (106,2 MHz) tussen 10.00 uur en 18.00 met Eva D’haene van het lokale dienstencentrum ‘Zeventiendorpen’ als presentatrice. 

– Vibration FM (Brussel, 89.2 MHz) wijzigt. Er zijn meer house en dance gerichte shows met een andere vormgeving. De rap wordt afgevoerd.

1919: 

– Het eerste Nederlandse radioprogramma start in de Haagse Beukstraat. Het is te beluisteren van 20:00 tot 23:00 uur. Het allereerste liedje is een parademars. De krant Nieuwe Rotterdamsche Courant had de dag voordien de nodige publiciteit gevoerd. Het zou een ‘Soirée Musicale’ worden verzorgd door het ‘Radio Telefonie Zendstation der Nederlandse Radioindustrie’. 

– Radiopionier Izerda, die op 14 augustus 1919 een toelating voor enkele testuitzendingen had ontvangen, houdt zich niet aan de afspraken. Hij start met regelmatige muziekprogramma’s. Zo wordt de eerste piraat in Nederland geboren.

2002: Radio Nationaal, dat na het korte avontuur op AM 1296 kHz enkel nog op de kabel uitzendt, verandert het muziekformat. De Nederlandstalige producties en de smartlappen moeten voor de hits van Anastacia en Kylie Minogue wijken.  

2003: Jeroen van Inkel trekt naar de rechter om zijn contract met Radio 538 te ontbinden. Hij wou al lang naar Radio Veronica trekken. Directeur Lex Harding hield hem echter aan zijn contract tot 2005. Wegens ‘ziekte’ werd hij onder meer door Dennis Ruyer en door Edwin Evers vervangen.

1985: De ‘MV Communicator’ krijgt omstreeks 10.00 uur gezelschap van de ‘Gardline Tracker’, die de opdracht van de ‘Dioptric Surveyor’ had overgenomen. Beide schepen keren een half uur later naar de haven van Harwich terug waar een totaal verbaasde Fred Bolland, de verzegeling volgt.

2010: Tony Blackburn volgt Wale Winton op als presentator van het zaterdagse BBC Radio 2 ‘Pick Of the Pops’. Tussen 13.00 uur en 15.00 uur (Engelse tijd) worden twee Top 20-hitparades van toen heruitgezonden.

2004: Ochtenddj bij Fun Radio Sebastien Cauet kondigt op televisie bij ‘Canal Clair’ van Xavier Dumoulins een marathonuitzending op 26/11/2006 aan. Hij wilt beter scoren dan Arthur, die bij Europe 2 hetzelfde plant.

2005: Twee sketches in het ochtendblok van Europe 2 ‘On Ne Plaisante Pas’ met Albert en Alexandre Pesle stuiten bij de lokale afdeling in Lens op zware kritiek. De voetbalploeg uit de Ligue 1, ‘Racing Club de Lens’, wordt met ‘een bende alcoholisten’ vergeleken. De gehandicapten in het opvangcentrum van Berck-Sur-Mer krijgen een veeg uit de pan. Het ‘CSA’ start een onderzoek. Men verwijdert één van de gewraakte stukjes op de site van het landelijke netwerk.

2006:

– ‘Sirius Satellite Radio’ bezit de uitzendrechten van de ‘Nascar’. De fans kunnen via kanaal 128 niet alleen de spannende autoraces volgen maar worden tijdens extra magazines bijgepraat.

– De legendarische radiopresentator Dick Biondi keert bij WZZN, Chicago True Oldies (94.7 MHz) van Scott Shannon terug.

2018: Autosporticoon Roger Penske neemt de ‘Indycar Series’, het circuit van Indianapolis en de ‘IMSN’, het ‘Indianapolis Motor Speedway Netwerk’ over. De fans kennen de nieuwszender als ‘IndyCar Radio’.   

2006: Bulgarije

‘SBS Broadcasting’, dat ook in België en in Nederland aanwezig is, neemt de landelijke Bulgaarse hitzender Radio Express over. Eerder belandden de netwerken Vitosha en Veselina ook al in hun handen.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018

RadioVisie op deze dag in 2017


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 5 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 4 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 8 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 7 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

Terug naar november en december 1979. 'Freewave', noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse Lees verder

Het Radiodagboek van 28 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 27 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 26 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x