RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 6 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1982: Het decreet van Karel Poma over de erkenning van niet-openbare radio’s verschijnt in een bijlage van het Belgische Staatsblad. Ketenvorming en stereo-uitzendingen zijn verboden. Het maximaal toegelaten vermogen bedraagt 100 W. Men voorziet de oprichting van een raad voor niet-openbare radio’s.

2002: Op de voormalige frequentie van NRJ in Antwerpen (106,7 MHz) zijn er jingles van Radio Metropolys en sterk gevarieerde muziek te horen. De algemene ontvangst is echter een tegenvaller.

2003: Bel RTL krijgt Bernard Marchand als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Freddy Tacheny wordt gedelegeerd bestuurder. Jean-Jacques Deleeuw is de nieuwe algemene directeur.

2005: 4FM neemt een nieuw jinglepakket in gebruik en ondergaat alweer een koerswijziging. Niet alleen de muziek uit de jaren ’80 maar ook recentere hits komen voortaan aan bod. 

1960: Radio Veronica op de ‘Borkum Riff’ wordt door een marinestation in Noordwijk gestoord. Dat kwam op vraag van de PTT, die dacht dat men een kustzender in Nordeich dwarsboomde. De directie besluit van 186 m naar 192 m (middengolf) te verhuizen.

1968: Radio Veronica op de ‘Norderney’ beslist na een vergadering om in juni 1968 de horizontale programmering in te voeren. Deze was door Joost den Draaijer (Willem van Kooten) voorzichtig geïntroduceerd. De ‘Lexjo’ met Lex Harding werd de eerste volledig horizontaal geprogrammeerde show. 

1996: De kleuters krijgen hun eigen station namelijk Kikker Radio.

2002: Het onwaarschijnlijke gebeurt in het Hilversumse ‘Media Park’. Na een luchtig interview tussen Ruud de Wild en Pim Fortuyn bij de publieke popzender 3FM, wordt de politicus van de lijst ‘LPF’ om 18.05 uur door milieuactivist Volkert van der Graaf vermoord. De presentator van ‘Top Of The Pops’ kan net voor een kogel schuilen. Men schakelt dadelijk over naar aangepaste muziek.

2005: Door de toetreding van de twee nieuwe omroepen ‘Max’ en de ‘Nieuwe Omroep’ wordt de zendtijd bij Radio 747 op 1/9/2005 verdeeld. Het ‘IKON’ en de ‘Humanistische Omroep’ tekenen beroep aan tegen het besluit van het Commissariaat voor de Media om ook het programmaschema voor de omroepen met een levensovertuiging te wijzigen. Beiden voelen zich fors benadeeld omdat de Joodse, Boedhistische en Moslimomroep meer uren krijgen.

1964: De bemanning van de ‘Fredericia’ van Radio Caroline krijgt om 12.20 uur bezoek van de controlebeambten op de ‘Venturous’. De douanediensten willen de aanwezigheid van belastbare goederen controleren. De kapitein wenst echter slechts één persoon te verwelkomen. Het gezelschap keert dan maar om 12.33 uur naar het vasteland terug.

1984:  De testuitzendingen van Laser beginnen na de plaatsing van de twee nieuwe zendmasten op de ‘MV Communicator’ met een 2 uur durende draaggolf op AM 558 kHz.

2020: De BBC start met de volgende fase met de vermindering van het aantal middengolfzenders. Nu zetten BBC Radio Foyle en BBC Radio Ulster in Noord-Ierland hun drie AM-krachtbronnen uit.

1931: Frankrijk

Op de expositie in Vincennes nabij Parijs over de Franse kolonies starten, na een speech van de president Gaston Daumergue, de uitzendingen van ‘Le Poste Colonial’. Het is een initiatief van Maarschalk Lyautey. Men gebruikt twee kortegolfzenders van 15 kW, die in de voorstad Pontoise stonden opgesteld.

1937: Verenigde Staten

Radioverslaggever Herbert Morrison van WLS (Chicago) beleeft één van de grootste rampen uit de luchtvaartgeschiedenis. Tijdens de landing in bijzonder slecht weer nabij Lakehurst vat de Zeppelin ‘Hindenburg’ vuur. 13 passagiers en 22 bemanningsleden van de 97 aanwezigen sterven. Het legendarische verslag wordt vliegensvlug bij zijn werkgever geleverd en vervolgens afgespeeld. NBC Radio Network neemt de dag nadien grote delen over.  

1985: Israël

‘The Voice of Peace’ voor de Israëlische kust vanop de ‘MV Peace’ moet wegens problemen uit de lucht. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 8 mei

Vandaag in 2003: Wim Weetjens is programmaleider bij 4FM. Hij volgt Stefan Ackermans op die Lees verder

Het Radiodagboek van 7 mei

Vandaag in 2005: 'RTL' krijgt bij een vergadering in Mexico een aantal DRM-frequenties: LW 279 Lees verder

Het Radiodagboek van 5 mei

Vandaag in 2019: Christophe Lambrecht van Studio Brussel (48) overlijdt aan hartfalen. Hij presenteerde samen Lees verder

Het Radiodagboek van 4 mei

Vandaag in 1973: De dubbel lp van Hans Knot ‘The History of RNI’ wordt voorgesteld Lees verder

Het Radiodagboek van 5 december

Vandaag in 1964: Radio London op de 'MV Galaxy' in de monding van de Theems Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

Het Radiodagboek van 4 december

Vandaag in 1966: In Nieuw-Zeeland begint Radio Hauraki officieel vanaf de 'MV Tiri I' uit Lees verder

Het Radiodagboek van 3 december

Vandaag in 1984: Een poging van de Franse overheid om NRJ het zwijgen op te Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx