RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 6 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

2003: De resultaten van het meest recente CIM-onderzoek onderstrepen de alleenheerschappij van de VRT-radiostations. Radio 2 blijft met 35% marktleider voor Radio Donna, dat met 29,4% licht terrein verliest (- 0,2%), Radio 1 boekt met 11,5% een vooruitgang van 0,2%.

2006: Met 30,9% blijft Radio 2 voor de periode tussen november en december 2005 marktleider voor Qmusic dat 16,1% haalt. Radio Donna boekt winst en stijgt van 14,2% naar 15,7%. TOPradio is het populairste netwerk met 1,2%.

2007

– Radio Donna blijft aan een verjonging van de ploeg presentatoren werken. Ben Roelants van Jim TV wordt in huis gehaald. Hij start op 14 mei. 

– Het kleine netwerk Suc6FM dat in het noorden van de provincie Antwerpen via de drie voormalige frequenties van C-dance uitzendt, kondigt de start van de officiële programma’s op 1 april aan. De initiatiefnemers brengen een middle of the road muziekformat met Vlaamse en Nederlandstalige hits.

1971: Radio Veronica krijgt concurrentie. Radio Noordzee Internationaal start om 9.00 uur met Nederlandstalige programma’s. Joost den Draaijer en Jan van Veen zijn de eerste twee presentatoren. Later zullen ook Tony Berk en Ferry Maat de ploeg versterken.

1999: Dankzij een regeling met een aantal schuldeisers en nieuw krediet van de bank kan New Dance Radio blijven. Een benefietfeest in mei moet extra geld opleveren.  

2017: Frits Spits ontvangt van Erik de Zwart de ‘Gouden Harp’ voor de bijdrage aan de lichte muziek.

2020: DJ en producer Ben Liebrand krijgt de ‘Gouden Harp’ voor de enorme pioniersrol, die hij bij de ontwikkeling van de elektronische dansmuziek speelde. Hij verneemt het nieuws in zijn woonplaats nabij het Canadese Calgary van zijn goede vriend Armin van Buuren.  

Heynen

1966: Radio Caroline South is opnieuw in de lucht vanop de ‘Cheeta II’.

1988: De eerste religieuze uitzendingen van ‘World Mission Radio’ starten via een korte golf zender op de ‘Ross Revenge’. Men verzoekt in het Engels, in het Frans en in het Italiaans om luisterrapporten op te sturen. Na een half uur echter duikt Radio Caroline 558 als test op SW 6210 kHz.

2003: Duitsland

Spreeradio en Jam FM veroveren de twee door de Berlijnse mediaraad uitgeschreven licenties voor de FM-frequenties 105,5 MHz en 93,6 MHz. Sky Radio en Talpa’, die zich eveneens hun kandidaat hadden gesteld, vallen uit de boot.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Heynen
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx