Het radiodagboek van 6 januari – 006 (audio) Audio: 'Hallo Hautekiet' uit 1996

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1993

Studio Brussel lanceert ‘Hallo Hautekiet’. Men behandelt aanvankelijk verzoekplaten maar naarmate de weken evolueren, komt er minder muziek aan te pas. Het programma groeit uit tot chaotische maar zeer geliefde ‘talkradio’ of een verbale krachtmeting tussen de beller en presentator Jan Hautekiet (foto bovenaan).


Lees verder onder de advertentie


2004

– De Raad van State verwerpt in een arrest de vordering van de NV Feiten en Muziek tot de schorsing en de vernietiging van toekenning van de vergunning die in 2001 aan 4FM werd gegeven. De maatschappij van radiomaker Gust de Coster en Christiaen Braem had toen protest aangetekend.

– Na een revalidatie als gevolg van een hersentumor keert Wim Wouters bij Radio Donna als producer van ‘De Bumpershow’ terug. Zijn opdracht bestaat er onder meer in om de muziek te kiezen.

– Als gevolg van het goedgekeurde Vlaamse frequentieplan wijkt Chérie FM in Charleroi van 103.1 naar 90.3 MHz uit.

2005
 
Tientallen lokale radiostations lanceren via een reclamespot een oproep om geld te storten op het rekeningnummer bestemd voor de Tsunami-actie. Onder hen bevinden zich het complete TOPradio- en Maeva-netwerk.

2007

Bel RTL en RTL TVi verhuizen naar een pand aan de Avenue Gorgin in Schaarbeek. Radio Contact zal in een latere fase z’n intrek in hetzelfde gebouw nemen.

1979

Twee medewerkers van Radio Delmare die met een rubberbootje zendapparatuur naar de Scheveningen 54 wilden brengen, komen vijf mijl ten noorden van Hoek van Holland in moeilijkheden. De buitenboordmotor werkt niet meer. Rond 16:00 uur worden ze door het Filippijnse vrachtschip Antonio Luna opgepikt die hen vervolgens op de loodsboot zet. De Koningin Juliana brengt de twintigers naar Hoek van Holland. Ter plaatse springen beiden van boord en verdwijnen in het duister. De politie neemt alles in beslag.

1990

Joop van den Ende bergt de plannen voor TV10 op en kiest voor een nauwe samenwerking met RTL-Veronique.

1998

Na een half jaar durende onzekerheid wordt bekend dat Hollands Glorie op 15 januari zal starten. Peter Teekamp wordt voor het project gestrikt.

2000

De voormalige Veronica-directeur Van der Meer de Walcheren adviseert de VARA over een mogelijke commercialisering van de omroep.

2004 

– Business Nieuwsradio wordt het eerste radiostation dat de klok rond nieuws en informatie verzorgt.

– De testuitzendingen van Radio Paradijs op de AM-frequentie 828 kHz zijn voorbij. Uit de talrijke luisterrapporten uit binnen- en buitenland viel vooral de waardering voor de muziek op.

2005

– Winston Gerschtanowitz start om 06:00 uur de uitzendingen van het evenementenstation Radio 555, de benefietzender voor de slachtoffers van de vloedgolf in Zuid Oost Azië. De uitzending wordt afgesloten met een massaal bijgewoond concert op de Amsterdamse Dam waarbij DJ Tiësto voor een knallende houseset zorgt. De uiteindelijke opbrengst bedraagt 5.033.233 euro.– Radio Veronica haalt DJ Sven binnen. Hij presenteert op zaterdag ‘Veronica’s Disco Inferno’ tussen 20:00 en 23:00 uur. Sven scoorde met MC Miker G in 1986 de gigantische zomerhit ‘Holiday Rap’.

2006

Topman Patrick Tillieux van SBS sluit de aankoop van een tweede radiostation niet uit. De interesse voor Sky Radio is zeer groot. Robert Jensen zou RTL voor SBS omruilen.

2007
 
– Erik de Zwart keert bij Radio Veronica terug. Hij verzorgt tijdens ‘De Gouden Uren’ met Bart van Leeuwen het Top 40-spel waarbij bijzondere prijzen te verdienen zijn.

– Radio 227 dat vanwege sterk tegenvallende reclame-inkomsten bijna volledig van de kabel dreigde te verdwijnen, komt deels terug op dit plan. Via Casema en via Caiwai wordt men op een digitaal kanaal doorgegeven.

– De website Geenstijl meldt, als gevolg van een onderzoek naar de betrouwbaarheid van weblogs, het overlijden van de 60-jarige presentator Felix Meurders. De VARA reageert met de mededeling dat de internetpagina zijn naam alle eer aandoet.

1923

Maurice Vinot brengt bij het Parijse Radiola het eerste journaal.

1975

Radio France International, geïnspireerd op BBC World Service, wordt in Parijs opgericht.

1992

Het mininetwerk van RTL, Maxximum FM, fusioneert met Metropolys en wordt M40. Door de nieuwe structuur wordt de invloed van CLT minder.

1924: Verenigd Koninkrijk

De BBC, de Britse Openbare Omroep start met religieuze programma’s.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2012: Worden VTM en VRT straks buren? 'Voorbarig' zegt gedelegeerd bestuurder Sandra De Pr... De VRT overweegt om naar Mechelen te verhuizen. Dat onthulde burgemeester Bart Somers (Open VLD) dinsdagavond. De Dijlestad zou een van de opties zijn, naast een verlengd verblijf ...
2001: RVi start de ‘Grote Vernieuwing’ (audio) Wereldomroep zet puntje op de '... Bij Radio Vlaanderen internationaal (RVI) gaat nog dit jaar operatie 'Grote Vernieuwing' van start. Het begint al bij de naam. In het vervolg heet 'de Wereldomroep' gewoon RVi. Waa...
Het radiodagboek van 17 januari – 017 (audio) Audio: BBMS in september 1966 De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: Het gaat prima, beter en best met 4FM "Maar we blijven azen op een FM-frequentie" Op 2 september vorig jaar begon het nieuwe commerciële radiostation 4FM met uitzenden via kabel, satelliet en internet. Met een ploeg van twintig voltijdse programmamakers en journ...
Het radiodagboek van 16 januari – 016 (audio) Audio: Yorin FM De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Radio Continu: vanuit Meerle voor Breda (video) Nederlandse radio vanuit Vlaanderen dat to... JLB had het zondag in z’n wekelijkse column over het ‘grensoverschrijdend gedrag’ van radiostations in de jaren 80 van de vorige eeuw. Gebruik makend van de wetgeving in andere lan...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2012: Aanslag Mebo II – epiloog
Het radiodagboek van 5 januari – 005 (audio)
2007: Carrière-trofee voor Michel Follet (audio)
Het radiodagboek van 4 januari – 004 (audio)
2009: Donna deed het licht uit
Het radiodagboek van 3 januari – 003 (audio)
Sluiten