fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het radiodagboek van 6 januari – 006 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1993

Studio Brussel lanceert ‘Hallo Hautekiet’. Men behandelt aanvankelijk verzoekplaten maar naarmate de weken evolueren, komt er minder muziek aan te pas. Het programma groeit uit tot chaotische maar zeer geliefde ‘talkradio’ of een verbale krachtmeting tussen de beller en presentator Jan Hautekiet (foto bovenaan).

2004

– De Raad van State verwerpt in een arrest de vordering van de NV Feiten en Muziek tot de schorsing en de vernietiging van toekenning van de vergunning die in 2001 aan 4FM werd gegeven. De maatschappij van radiomaker Gust de Coster en Christiaen Braem had toen protest aangetekend.

– Na een revalidatie als gevolg van een hersentumor keert Wim Wouters bij Radio Donna als producer van ‘De Bumpershow’ terug. Zijn opdracht bestaat er onder meer in om de muziek te kiezen.

– Als gevolg van het goedgekeurde Vlaamse frequentieplan wijkt Chérie FM in Charleroi van 103.1 naar 90.3 MHz uit.

2005
 
Tientallen lokale radiostations lanceren via een reclamespot een oproep om geld te storten op het rekeningnummer bestemd voor de Tsunami-actie. Onder hen bevinden zich het complete TOPradio- en Maeva-netwerk.

2007

Bel RTL en RTL TVi verhuizen naar een pand aan de Avenue Gorgin in Schaarbeek. Radio Contact zal in een latere fase z’n intrek in hetzelfde gebouw nemen.

1979

Twee medewerkers van Radio Delmare die met een rubberbootje zendapparatuur naar de Scheveningen 54 wilden brengen, komen vijf mijl ten noorden van Hoek van Holland in moeilijkheden. De buitenboordmotor werkt niet meer. Rond 16:00 uur worden ze door het Filippijnse vrachtschip Antonio Luna opgepikt die hen vervolgens op de loodsboot zet. De Koningin Juliana brengt de twintigers naar Hoek van Holland. Ter plaatse springen beiden van boord en verdwijnen in het duister. De politie neemt alles in beslag.

1990

Joop van den Ende bergt de plannen voor TV10 op en kiest voor een nauwe samenwerking met RTL-Veronique.

1998

Na een half jaar durende onzekerheid wordt bekend dat Hollands Glorie op 15 januari zal starten. Peter Teekamp wordt voor het project gestrikt.

2000

De voormalige Veronica-directeur Van der Meer de Walcheren adviseert de VARA over een mogelijke commercialisering van de omroep.

2004 

– Business Nieuwsradio wordt het eerste radiostation dat de klok rond nieuws en informatie verzorgt.

– De testuitzendingen van Radio Paradijs op de AM-frequentie 828 kHz zijn voorbij. Uit de talrijke luisterrapporten uit binnen- en buitenland viel vooral de waardering voor de muziek op.

2005

– Winston Gerschtanowitz start om 06:00 uur de uitzendingen van het evenementenstation Radio 555, de benefietzender voor de slachtoffers van de vloedgolf in Zuid Oost Azië. De uitzending wordt afgesloten met een massaal bijgewoond concert op de Amsterdamse Dam waarbij DJ Tiësto voor een knallende houseset zorgt. De uiteindelijke opbrengst bedraagt 5.033.233 euro.

– Radio Veronica haalt DJ Sven binnen. Hij presenteert op zaterdag ‘Veronica’s Disco Inferno’ tussen 20:00 en 23:00 uur. Sven scoorde met MC Miker G in 1986 de gigantische zomerhit ‘Holiday Rap’.

2006

Topman Patrick Tillieux van SBS sluit de aankoop van een tweede radiostation niet uit. De interesse voor Sky Radio is zeer groot. Robert Jensen zou RTL voor SBS omruilen.

2007
 
– Erik de Zwart keert bij Radio Veronica terug. Hij verzorgt tijdens ‘De Gouden Uren’ met Bart van Leeuwen het Top 40-spel waarbij bijzondere prijzen te verdienen zijn.

– Radio 227 dat vanwege sterk tegenvallende reclame-inkomsten bijna volledig van de kabel dreigde te verdwijnen, komt deels terug op dit plan. Via Casema en via Caiwai wordt men op een digitaal kanaal doorgegeven.

– De website Geenstijl meldt, als gevolg van een onderzoek naar de betrouwbaarheid van weblogs, het overlijden van de 60-jarige presentator Felix Meurders. De VARA reageert met de mededeling dat de internetpagina zijn naam alle eer aandoet.

1923

Maurice Vinot brengt bij het Parijse Radiola het eerste journaal.

1975

Radio France International, geïnspireerd op BBC World Service, wordt in Parijs opgericht.

1992

Het mininetwerk van RTL, Maxximum FM, fusioneert met Metropolys en wordt M40. Door de nieuwe structuur wordt de invloed van CLT minder.

1924: Verenigd Koninkrijk

De BBC, de Britse Openbare Omroep start met religieuze programma’s.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 10 augustus – 223 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 9 augustus – 222 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 8 augustus – 221 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 567: Sport, Eric en Annemie (video)

De 'sporzamannen' van de radio kunnen het ook op televisie Eerbetoon: radiostudio werd opgedragen aan Lees verder

Blad 562: Radiopiraat, radiojournalist & radiojingles (audio & video)

Wat dacht u van een rapport over ‘illegale radio’ uit 1988, als vakantielectuur?Hij werkte voor Lees verder

2008: Bourgeois tevreden over optreden BIPT

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois is tevreden dat het Belgische Instituut voor Postdiensten en Lees verder

Het radiodagboek van 29 juli – 211 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 557: Webradio, offshore radio en AM-radio

Steun voor webradio's en een prima zoekplaats voor muziekliefhebbersEr gaat nog meer schoon radiovolk naar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, kabelradio, lokale radio, middengolf, nederland, offshore, tv, vrt
TM Studios brengt jinglepakketten opnieuw uit (video)

Het is vandaag 5 januari… 1980 (audio)

2012: Aanslag Mebo II – epiloog

Het radiodagboek van 5 januari – 005 (audio)

Blad 375: Willy, Hans en Evi (video)

TOPradio-jaar 2020 uit de startblokken

Sluiten