Het radiodagboek van 6 februari (037) Radio Free Europe start de uitzendingen richting Joegoslavië

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1974

Radio Mi Amigo is dankzij een nieuwe zendmast op de MV Mi Amigo nu met een vermogen van 50 kW te beluisteren.

1985 

Enkele voormalige medewerkers van SIS waaronder Stéphane Shaw, pioniers Ginger Joe en Lucifer starten op 100.0 MHz de uitzendingen van Télé 6.

1997

Diverse lokale radio’s dienen een klacht in bij de Raad van Mededinging. Het betalen van de uitvoeringsrechten van 6% op de bruto-inkomsten uit radiopubliciteit, of het betalen van een forfaitair minimum indien deze 6% het minimum niet bereikt, worden betwist.


Lees verder onder de advertentie


2003

Het Commissariaat voor de Media, kortweg VCM, dient pas half februari het jaarverslag over Qmusic en 4FM in bij het Vlaamse Parlement. Eerder had Henri Coremans aangekondigd dat dit voor het begin van de maand zou zijn.

2004 

– De krant De Morgen meldt dat er in het Vlaamse Parlement politieke eensgezindheid bestaat om te onderzoeken of het nieuwe sportnet van de VRT samen met de commerciële omroepen tot één permanente zender kan gebundeld worden. Mediaminister Marino Keulen (VLD) wil op korte termijn de bazen van de VRT, VTM en VT4 samenbrengen om de kwestie te bekijken. Ook de oppositie wil ‘constructief’ meewerken.

– Het nieuwe Vlaamse frequentieplan zorgt voor problemen in Wallonië. Om moeilijkheden met Qmusic op 103.1 MHz te vermijden, wijkt Bel RTL uit naar 89.2 MHz. Chérie FM uit Charleroi verhuist van 103.2 naar 90.2 MHz. Radio Beloeil gaat van 103.1 naar 99.2 MHz.

2007

Er bestaan plannen om de Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica, uit Antwerpen naar Middelburg te verhuizen. De BV Entertainment International BV wil een dergelijke operatie organiseren maar het Nederlandse stadsbestuur vreest voor overlast.

1960 

Onderdelen die voor de zender van de VRON op de Borkum Riff bestemd waren, worden bij de grensovergang Ter Apel nabij Groningen in beslag genomen.

1981 

De aanvraag van de Veronica Omroeporganisatie om B-omroep te worden, wordt negatief beantwoord.

1998 

Een groot deel van de NPS-radioprogramma’s is tevens via het internet te beluisteren.

2001

Na nauwelijks drie jaar besluit Country FM een einde te maken aan de uitzendingen via de kabel. Op het einde van de week wordt het station definitief opgedoekt. Als reden wordt het beleid van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat over de veiling van de etherfrequenties gegeven. Men zou immers geen rekening houden met de pluriformiteit in de ether waardoor de rendabiliteit van Country FM twijfelachtig wordt.2004

– Jeroen Kijk in de Vegte neemt afscheid van Ruud de Wild.nl op 3FM. Vanaf komende maand zal hij dagelijks bij Veronica TV om 18:25 uur het programma ‘Veronica Vibes’ presenteren.

– De voorzitter van de Idols-jury Henk Jan Smit gaat vanaf september Rob Stenders helpen bij Yorin FM tijdens ‘Stenders Vroeg’.

– Voor de zoveelste maal duikt het verhaal op dat Radio 10 Gold van de Talpa Radiogroep met Noordzee FM van frequentie zal wisselen. Directeur Erik de Zwart reageert woedend en beschuldigt de website Radio.nl van ‘een georchestreerde lastercampagne’.

2006 

– Volgens het Showbizznieuws van SBS6 trekt Gijs Staverman naar Radio Veronica. Hij werkte in het verleden bij Veronica (toen nog als publieke omroep), maar belandde bij RTL-televisie en bij Yorin FM.

– Giel Beelen blijft nog tot en met 2008 bij de VARA. Hij verlengde zijn huidig contract.

1967: Verenigd Koninkrijk 

Er wordt ingebroken in de studio van Radio London op de kampeer- en recreatiebeurs in de Engelse hoofdstad. De dieven stelen materiaal voor een waarde van meer dan duizend pond. De politie van Hammersmith onderzoekt de zaak maar de gestolen apparatuur wordt nooit meer teruggevonden.

1984: Verenigd Koninkrijk

De directie van Laser besluit om na het compleet floppen van het ballonnen-experiment een waslijn-antenne op de MV Communicator te plaatsen.

1986: Verenigd Koninkrijk

De MV Nannell van Stereo 576 verlaat de haven van Southampton op weg naar Santander.

1987: Verenigd Koninkrijk

Brandy Lee wordt tijdens het ochtendprogramma van Laser Hot Hits, uitzendend vanaf de MV Communicator, om 06:35 uur zeeziek en kondigt John Anthony als haar vervanger aan. De verrassing is echter groot als Andrew Turner haar plaats inneemt.

1994: Duitsland  

Radio Free Europe start de uitzendingen richting Joegoslavië. Acht medewerkers, die Kroatisch en Servisch spreken, willen tijdens een dagelijks programma tegen de etnische haat en tegen de partijdige berichtgeving bij de plaatselijke media optreden.

1998: Frankrijk 

Eric Angioletti wordt naast zijn journalistieke activiteiten programma-verantwoordelijke bij NRJ. Hij zal het netwerk naar een ongekende hoogte stuwen.

2001: Duitsland 

De groep Bertelsmann wordt met 57% hoofdaandeelhouder van de RTL-groep. De familie Mohn behoudt 17,3%, de groep Brussel-Lambert beschikt over 25% van de aandelen. RTL beheert 22 televisiezenders en 18 radiostations.

2007: Verenigde Staten

Spanish Broadcasting Systems wijzigt de populaire ochtendshow van La Mega 97.9 MHz (WSKQ) in New York. Luis Jimenez en Raymond Broussard alias Moonshadow, worden door Frankie J en Juan Carlos vervangen. Luis Jimenez gaat naar La Kalla 105.9 MHz (WCAA).

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1998: Peter speurde naar kastjes VMM niet echt blij met de oproep Duidelijk geïnspireerd door het grote succes van TOPradio via het 'testbeeld' van Kanaal 2, bedacht sterpresentator Peter Hoogland (foto), nooit om een stunt verlegen trouwens, een...
Het radiodagboek van 12 december – 345 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: RNW begint Europese radiozender Ook Deutsche Welle en Radio France Internationale do... Radio Nederland Wereldomroep, het Nederlandse radiostation voor het buitenland, is één van de drijvende krachten achter de oprichting van het European Radio Project (ERP). Het gaat...
Het radiodagboek van 11 december – 344 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2005: RadioVisie werkt samen met Kabinet Media En verdeelt 'HOOP'-spot op vraag van Geert ... Op Tweede Kerstdag 2004 werden Zuid-Azië en Oost-Afrika getroffen door een enorme tsunami als gevolg van een aardbeving bij Sumatra. Die kostte aan tienduizenden mensen het leven e...
Het radiodagboek van 10 december – 343 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Het Laatste Nieuws: 9 februari 2006
2005: Auteursrechten webradio’s: welles, nietes
Het radiodagboek van 5 februari (036)
2001: Bij de Nederlandse radioburen
Het radiodagboek van 4 februari (35)
2009: Minder radioreclame voor VRT
Sluiten