Het dagboek van 6 december – 339 (unieke audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1977

Om het Waalse karakter te benadrukken wordt RTB – Radio-Télévision Belge, vanaf nu de RTBf – Radio-Télévision Belge de la Communauté française (RTBF)

1978

Het Nederlandse Algemeen Dagblad meldt dat er een nieuw zendschip vanuit de Marokkaanse havenstad Casablanca naar de Belgische kust onderweg is. Enkele Belgen willen Radio Mi Amigo, dit keer zonder Sylvain Tack, heropstarten.


Lees verder onder de advertentie


2001

– Hoofdredacteur Jos Bouveroux van VRT radio beschuldigt 4FM van plagiaat. Johan Persyn (foto bovenaan), de hoofdverantwoordelijke van de nieuwsdienst bij de landelijke commerciële zender, noemt de kritiek ‘pure onzin’.


RadioVisie

– De Leuvense pionier Radio Scorpio krijgt een nieuwe vergunning van het Vlaamse Commissariaat voor de Media. De verhuis van de studio’s en de verplaatsing van de antennes zorgen voor vertraging. Men hoopt in januari 2002 te starten.

2002

Diverse stations ontvangen een demo met het aanbod van het toekomstige JIM FM. De Vlaamse Mediamaatschappij wil het jongerenstation als tegenhanger voor TOPradio beginnen.2003

– Radio Contact Vlaanderen start met een nieuwe programmering en aangepaste jingles. Peter Van Dam verdwijnt als presentator en houdt zich voortaan met productiewerk bezig.

– Nadat de Raad van State eerder de erkenning van de VZW Stichting Communicatie Waasland (Radio Super, Contact Sint-Niklaas op 106.8 MHz) en van de VZW Digitaal (Contact Oudenaarde/Vlaamse Ardennen op 106.6 MHz) schorste, wordt ook de VZW Scoplia, die het gelijknamige radiostation in Leuven beheert (102.6 MHz) op de vingers getikt. De uitspraak komt er na een klacht van de VZW de Hoge Noot uit Leuven.

2004

– Mega FM, het laatste station dat in Kortrijk werd verwacht, start met testuitzendingen op 104.4 MHz. Er wordt voorlopig lounge muziek gedraaid. Men wil echter zo snel mogelijk naar een ander fomat overschakelen.

2006

Radio Contact Wallonië voert een restyling uit. Een nieuw logo, aangepaste programma’s, meer interactiviteit met de luisteraars en de aanwerving van enkele ronkende namen moeten het station meer uitstraling geven. De geruchten over een fusie tussen stadsradio BXL en het netwerk Contact 2 blijven toenemen. De samenwerking moet waarschijnlijk de basis voor RTL2 België worden.
2003

Een werkgroep van de publieke omroep adviseert de leiding om de Concertzender op te heffen.

2005

– Naar aanleiding van veertig jaar ‘Top 40’ start op Radio 10 Gold de ‘Top 4000’. Tussen 12:00 en 14:00 uur ontvangt René Verkerk elke dag een voormalige presentator van de hitparade. Zo komen onder meer Erik de Zwart, Lex Harding, Wessel van Diepen en Joost den Draaijer langs.

– Volgens het dagblad Trouw krijgt de publieke omroep in 2007 extra geld van de overheid. CDA en D66 dienen deze week in de Tweede Kamer hiervoor een motie in. Volgens CDA-woordvoerder Atsma hebben de acties van de omroepmedewerkers zijn standpunt niet veranderd maar is de motie een vervolg op eerdere voorstellen.

2006

Sky Radio stopt met de ‘Muziekgarantie’ tussen 09:00 en 17:00 uur. Met het aanbreken van de kerstperiode kan het station niet meer garanderen dat één bepaald nummer niet zou herhaald worden.

1983

De regering en de maatschappij Havas bereiken een akkoord over de oprichting van de betaalzender Canal Plus.

2005

De groep NRJ ontslaat directeur Jean-Charles Mathey. Het bestuur en de topman verschilden van mening over het beleid.


1961: Zweden

Het slechte weer brengt de Magda Maria van Radio Nord in problemen. Om 11:00 uur breekt het anker waardoor het zendschip op drift slaat. Rond 17:00 uur besluiten de medewerkers om de programma’s te onderbreken omdat er dringend hulp nodig is om de motoren aan te zetten.

2005: Verenigd Koninkrijk

De satellietuitzendingen van The Saint 107.8 MHz worden gestopt. Tot op heden waren alle activiteiten rond FC Southampton in de Premier League via Sky Digital 899 te volgen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 5 december – 338 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 4 december – 337 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 3 december – 336 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 2 december – 335 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 1 december – 334 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 30 november – 333 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2006: Radiopionier Michel De Sutter overleden
Het radiodagboek van 5 december – 338 (video)
2008: Campagne Music for Life bekroond (video)
Het radiodagboek van 4 december – 337 (video)
2011: Luisteraar wint gewicht Bart De Wever in friet
Het radiodagboek van 3 december – 336 (video)
Sluiten