RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 5 november

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1981: Enkele vrije radio’s in West-Vlaanderen worden verzegeld. Radio Valko (Knokke), Radio Carolientje (Bredene), Radio Kompas (Zande-Koekelare), de Oostendse Studio One, Galaxy en Radio Noordzee krijgen ongewenst bezoek. Radio Melinda ontsnapt aan de justitie omdat men pas een week eerder was begonnen.

1985: Radio Roya van Germain Boi, die bij de zeezenders Radio Mi Amigo en bij Radio Caroline was betrokken, start in Brugge. Door de degelijke aanpak groeit het station snel tot een begrip in de regio uit. 

1999: Elf Waalse en Brusselse Franstalige stations worden in beslag genomen. Zij storen via de sterke vermogens de Vlaamse collega’s. Mediaminister Eric Van Rompuy had op 21/9/1999 hierover klacht bij de Raad Van State ingediend. Dezelfde Vlaamse minister vroeg vervolgens op 16/10/1999 aan het BIPT om op te treden.

2004: De Raad van State gaat niet in op de vraag van ‘vzw Radio 77’ uit Sint-Niklaas om de erkenningen van Goldies (107.9 MHz) en Land van Waas (106.4 MHz) te schorsen. Beide kunnen blijven uitzenden.

2005: Om de ontvangst in het zendgebied te optimaliseren, gebruikt Radio Mol nieuwe antennes.

2019: ‘DPG Media’, eigenaar van Qmusic en Joe, sleutelt aan het digitale radio aanbod. Joe Christmas start via DAB+ en online. Joe 70’s vervolgt als Joe 60’s en 70’s.

2021: 

– De ‘GCV EKW Media’, de ‘organisatie’ achter Radio Nova+, krijgt van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) twee boetes. De eerste (1.250 euro) omdat de frequentie in Wuustwezel (107.2 MHz) nog steeds niet in de lucht is. De andere (750 euro) volgt vermits er anderhalf jaar geen officieel administratief adres meer blijkt te bestaan.

– Kim Muylaert neemt afscheid bij NRJ-Vlaanderen. Over de reden van haar vertrek tast men in het duister. 

1988: Radio Monique verhuist om 12.00 uur onder druk van een Fins station, dat met een vermogen van 600 kW op AM 963 kHz was begonnen, naar AM 819 kHz. De ontvangst in de Benelux is ronduit bedroevend. De wissel betekent ook het afscheid van Ad Roberts. Hij wordt door Ron van der Plas en Edo Peters vervangen.

2001: De ‘TROS’ meldt de komst van 3FM-medewerker Corné Klijn. Hij komt van de ‘NPS’ en zal op 1/1/2002 starten.

2021: Lex Harding, Ad Bouman en manager bij Radio Veronica Rob Stenders brengen een Top 100, als ultieme voorbereiding voor de Top 1000. Met hun keuze wil men de luisteraars inspireren met de samenstelling van hun lijstje.

1963: De ‘MV Mi Amigo’ wordt van ‘Pier 37’ in Galveston Island naar ‘Todd Shipyards’ voor herstellingen en voor een grondige verfbeurt verplaatst. Men zoekt nog steeds naar een koper.

1985: De moeilijkheden bij Laser 558 op de ‘MV Communicator’ escaleren als de generatoren om 13.20 uur sneuvelen. De weersomstandigheden op zee verslechteren tot windkracht negen. De bemanning zendt, ondanks de steun van de buren bij Radio Caroline en bij Radio Monique op de ‘Ross Revenge’, noodsignalen uit.

1990: Het doek valt onverwacht over Radio Caroline. Neil Gates was de laatste presentator.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx