RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 5 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

2000: De hoofdstad heeft sinds 18.00 uur een nieuw station. Het is FM BSSL, dat op 26/2/2000 met een lange testperiode begon. Men wilt zich onder meer op de jongeren richten en een brug slaan met de andere taal- en volksgemeenschappen. 

2003: Radio Pallieter uit Lier treedt tot het netwerk van Radio Maeva toe. Eric Hofman en Luc de Groot zijn op 106,4 MHz voor de Antwerpse Kempen te beluisteren.

2011: Radio Centraal (Antwerpen), Radio Scorpio (Leuven) en Radio Katanga (Aalst) wensen een apart statuut als gemeenschapsradio. De drie richten de ‘Koepel van Niet-Commerciële Gemeenschapsradio’s’ op. Ze pleiten voor een erkenning via een apart statuut in het Vlaams Mediadecreet.

2017: De Vlaamse regering keurt het muziekformat voor de netwerken goed: een generalistische, een Vlaamse of Nederlandstalige, en twee andere (zelf in te vullen) netwerken.

2019: Christophe Lambrecht van Studio Brussel (48) overlijdt aan hartfalen. Hij presenteerde samen met twee presentatoren de eerste ‘Music For Life in’ 2006. Bij de derde editie coördineerde hij ‘Run for Life’ in Antwerpen.

1998: Radio Caroline start op de kabel voor de regio rond Gouda. Men hoopt om einde dit jaar de middengolffrequenties in het westen van Nederland te kunnen gebruiken want de initiatiefnemers dienden een aanvraag in voor één van de 33 FM-frequenties of voor één van de zeven AM-frequenties. Het initiatief houdt wel geen enkel verband met de originele Engelse zeezender al worden er wèl jingles van de voormalige zeezender gebruikt.

1999: Het clipstation ‘The Box’ krijgt van de platenmaatschappij Polydor een gouden plaat door de bijdrage tot het succes van de hit ‘Simarik’ van de Turkse popster Tarkan. De computers konden de veelvuldige aanvragen nauwelijks verwerken waardoor de single op één in de ‘Boxtops’ binnen kwam.

2000: Bart van Leeuwen start om 12.00 uur Radio Nationaal als opvolger van Hollands Glorie. Het station zendt tevens via AM 1035 kHz en AM 1332 kHz uit.

2005: Eigenaar ‘Advent International’ ontkent dat Radio 538 door ‘Talpa’ zou overgenomen zijn. Men bevestigt dat er actueel gesprekken zijn. De prijs voor de nummer één radio bedraagt 15 miljoen euro.

1984: Na het mislukken van het experiment met de heliumballonnen, wordt de plaatsing van twee zendmasten op de ‘MV Communicator’ voltooid. 

2010: Tom Ravenscroft, de zoon van de in 2004 overleden dj John Peel, tekent een contract bij BBC 6 Music. Hij zal er als opvolger van Bruce DIckinson, de leadzanger van Iron Maiden, naast onder meer Guy Garvey (Elbow) en Jarvis Cocker (Pulp) werken. Hij heeft trouwens, net als zijn vader, een neus voor jong talent.

2021:

– Ray Teret (79), één van de beste dj’s bij Radio Caroline North, sterft In de gevangenis. Zijn zus Janet trouwde in 1966 op de ‘MV Frederica’ met dj Mick Luvzit. De ex-chauffeur van BBC-presentator Jimmy Saville, die de spilfiguur in een gigantisch pedofilie-schandaal was, kreeg in 2014 25 jaar cel voor de verkrachting van 11 meisjes van 13 tot 15 jaar. 

– De BBC World Service ontvangt van het ministerie van Buitenlandse Zaken 8 miljoen pond (9.286.344 euro) “om schadelijke desinformatie en onnauwkeurige bijdragen te controleren en om de digitale betrokkenheid extra te verbeteren”. Men doet met ‘Reality Check’, ’Africa Eye’ en ‘Arabic Investigations’ reeds inspanningen om wereldwijd de uitdaging met nepnieuws aan te gaan. 

1998: Israël

Het Israëlische hoge gerechtshof fluit de regering terug. Men mag niets tegen Arutz 7 ondernemen. Bovendien moeten de politici uitleggen waarom de zeezender drie jaar geleden in beslag werd genomen en waarom men het recht op vrije meningsuiting steeds wil dwarsbomen. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx