RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 5 maart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

2021: De Raad van State vernietigt de erkenning van WRadio (Radio Cieper, frequentiepakket 117, Roeselare 106.3 FM en Zonnebeke 105.0 FM), ten voordele van Radio Bingo. Er was in de beoordeling van beide dossiers in 2017 slechts een verschil van 0,49 punten. Het verschil in punten over de technische uitrusting werd onvoldoende gemotiveerd door de minister. Bij die evaluatie kreeg Bingo 0,41 punten minder dan WRadio.

1970: De ‘Ger Anna’, het bevoorradingsschip van Radio Veronica, belandt in zwaar weer en loopt schade aan het achterschip op.

1971: Lex Harding krijgt in zijn show ‘Lexjo’ bij Radio Veronica het bezoek van Hilversum 3 en ‘VARA’-dj Herman Stok.

1992: Radio 10 Gold, RTL Radio en Sky Radio, die voor 6/11/1991 een aanvraag voor een etherfrequentie hadden ingediend, mogen vanaf 1/6/1992 een zender van de ‘Nozema’ huren. Het non-stop muziek station uit Naarden kreeg 102,7 MHz voor Rotterdam en de wijde omgeving. Radio 10 Gold zond van aan het Wieringenmeer uit. RTL FM kreeg een zender in Den Haag. 

2002: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) werkt niet met de clipzender ‘The Box’ maar met ‘MTV Networks’ samen. De groep bezit ‘MTV/TMF’ en ‘Kindernet’. Vanaf april deelt Veronica de zendtijd met ‘Kindernet’.

2004: De zenders voor Arrow FM in Hoorn (90.4 MHz en Eindhoven (89,7 MHz) gaan aan.

2005: Radio Mi Amigo 192 start online. Het is een initiatief van voormalige Radio 192 medewerkers zoals Michael Bakker.

2012: Frits Spits blijft nog een extra seizoen ‘KRO’s Tijd voor Twee’ maken. Sinds 1995 loopt dit lunchprogramma met muziek, nieuws en de rubriek ‘De Tweespraak’ dagelijks tussen 12.00 uur en 14.00 uur NPO Radio 2.

2018: Edwin Evers ontvangt van de ‘Stichting Buma Cultuur’ de ‘Gouden Harp’ voor zijn bijdrage aan de muziekindustrie.

1964: De ‘MV Mi Amigo’ is de haven van Greenore. Het schip wordt tot een drijvend radiostation omgebouwd.

1966: Radio Tower hervat op het ex-Navyfort ‘Sunk Head’ de testuitzendingen, die op 20/12/1965 plots afgebroken werden. 

2005:

– De radiowereld rouwt om het verlies van presentator Tommy Vance. Hij stierf om 4.00 uur in een Kents ziekenhuis aan een hartaanval. Hij werkte onder meer bij  KEPR en bij KARY in Washington. Na een verblijf bij KOL en bij KHJ in Los Angeles belandde hij in 1965, om te ontsnappen aan de militaire dienstplicht in Vietnam, in Groot Brittannië waar Radio London en Radio Caroline hem aanwierven. Hij trok vervolgens naar BBC Radio 1, naar Radio Luxembourg, naar Radio Monte Carlo, naar Radio Capital, naar BBFS, naar de BBC World Service en naar Virgin Radio. Bij het rockstation van Richard Branson, dat op 30/4/1993 officieel begon, was hij de eerste programmaleider.

– Er zijn plannen voor een tijdelijke terugkeer van de eerste fortpiraat Radio Sutch. Volgens toenemende geruchten willen de initiatiefnemers van het fort ‘Red Sands’, de voormalige thuisbasis van Radio 390, gebruikmaken.

2004:

– Nadat RMC de verslaggeving van het wereldkampioenschap voetbal en voor de atletiek binnen haalt, slaagt het station van directeur Alain Weill erin om het lopende contract met het ‘Formule One Management’ voor twee jaar te verlengen.

– De radiostations mogen enkel tussen 22.30 uur en 6.00 uur seksistische taal gebruiken. De maatregel is een regeringsbeslissing nadat het ‘CSA’ (Le Conseil supérieur de l’audiovisuel) een voorstel had ingediend.

2003: Groot Hertogdom Luxemburg

De ‘RTL Group’ kiest een nieuwe afgevaardigde-bestuurder. Het wordt Gerhard Zeiler, die aan het hoofd van ‘RTL-televisie’ staat. Hij zal de 2 functies combineren.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx