fbpx

Het radiodagboek van 5 maart – 064 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2002

De CD&V’ers Carl Decaluwé, Mieke Van Hecke, Eric Van Rompuy en Eddy Schuermans dienen een voorstel van resolutie in bij het Vlaamse Parlement over een toekomstgericht beleid voor de lokale radio’s. Men pleit ondermeer over een evenwichtig frequentieplan.


Lees verder onder de advertentie


2004

De Waalse Mediaminister Olivier Chastel bezoekt de studio’s van het regionale netwerk Antipode. Na afloop pleit de politicus voor een sereen werkklimaat door middel van een degelijk frequentieplan en voor stimulering van de werkgelegenheid.

2005

– Radio Oud-Turnhout, dat van plan was om bij TOPradio aan te sluiten, verdwijnt zonder uitleg uit de lucht. Ook de website wordt gesloten.

– Het West-Vlaamse provinciale Mango zendt een aangepaste weekendprogrammering uit met Katia Devos, Martin Dejonghe, Lorenzo Dejonghe en Jeroen Vercruysse.

2007

De gepresenteerde programma’s van Qmusic starten nu om 04:00 uur. Bjorn Verhoeven, de voormalige programmaleider van Radio Contact, keert naar de Vlaamse Mediamaatschappij terug als aanloop naar de ontbijtshow van Erwin Deckers en Sven Ornelis.

2001

Alle medewerkers van Radio Nationaal worden na het uitspreken van het faillissement op 2 maart ontslagen.

2002

De Veronica Omroep Organisatie gaat niet in zee met de clipzender The Box maar wel met MTV Networks. De groep bezit in Nederland MTV/TMF en Kindernet. Vanaf april deelt Veronica de zendtijd met Kindernet.

2004 

De zenders voor Arrow FM in Hoorn (90.4 MHz) en Eindhoven (89.7 MHz) gaan aan.

2005 

Via het internet starten de officiële uitzendingen van Radio Mi Amigo 192. Het project is een initiatief van voormalige Radio 192-medewerkers zoals Michael Bakker.

2006 

Henk Westbroek verlaat eind van de maand Yorin FM. Het lopende contract met de nieuwe eigenaar SBS wordt niet verlengd.

2007 

– Radio 10 Gold krijgt opnieuw met zware besparingen af te rekenen. Met uitzondering van René Verkerk en Menno Vroom worden alle dj’s ontslagen. Op 1 april worden de uitzendingen op AM definitief gestaakt.

– Jan Paparazzi stopt de samenwerking met Robert Jensen. Vanaf 2 april wordt hij de rechterhand van Patrick Kicken, de ochtendpresentator van Radio Veronica.

– Betrouwbare bronnen melden dat Radio 538 een akkoord met DJ Tiësto heeft getekend. Het station zelf hult zich voorlopig in stilzwijgen.

1907

Er wordt voor het eerst muziek uitgezonden op een experimenteel radiostation.

1927

De federale commissie, die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen in de radiosector, belegt een eerste vergadering.

1977

CBS zendt een bijzondere show uit. Tijdens ‘Dial-a-President’ ondervraagt Walter Cronkite president Jimmy Carter.

2006

Rick Dees start via Latino 96.3 MHz (KXOL) met een Spaanstalige versie van de ‘Weekly Top 40’. De muziekgenres r&b, teggaeton en latin krijgen extra aandacht. Bovendien zijn er tweetalige interviews met diverse artiesten voorzien.1964

De  MV Mi Amigo ligt in de haven van Greenore. Daar beginnen de aanpassingswerken om het schip tot een drijvend radiostation om te bouwen.

2005

– De radiowereld rouwt om de dood van Tommy Vance (foto bovenaan). Hij overleed om 04:00 uur in een ziekenhuis in Kent aan de gevolgen van een hartaanval. Tijdens zijn loopbaan was hij onder meer te horen op KEPR en KARY, twee stations in Washington en in eigen land bij Radio London, Radio Caroline, BBC Radio One, Radio Luxembourg, Radio Capital, BBFS, de BBC World Service en Virgin Radio. Tenslotte werkte hij ook voor Radio Monte Carlo.

– Er zijn plannen voor een tijdelijke terugkeer van Radio Sutch, de allereerste fortpiraat. Volgens de allerlaatste geruchten willen de initiatiefnemers van het fort Red Sands, de voormalige thuisbasis van Radio 390, gebruik maken.

2003: Groot Hertogdom Luxemburg

De RTL-Group kiest Gerhard Zeiler als nieuwe afgevaardigde-bestuurder. Hij blijft tevens het hoofd van RTL-televisie.

2004: Frankrijk 

– RMC blijft timmeren aan het imago van degelijke sportzender. Nadat men voor de exclusieve verslaggeving van evenementen zoals het wereldkampioenschap voetbal en atletiek tekende, slaagt het station van directeur Alain Weill erin om het lopende contract met het bureau Formule One Management voor twee jaar te verlengen.

– Radiostations mogen enkel nog tussen 22:30 en 06:00 uur seksistische taal laten horen. De maatregel is het gevolg van een regeringsbeslissing nadat het CSA (Conseil supérieur de l’ audiovisuel) hiervoor een voorstel had ingediend.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Donna geeft ‘Evy Gruyaert’ weg (video) Donna heeft het lekkerste paasei ter wereld gemaakt. Evy Gruyaert in chocolade, puur en uit één stuk. Een gelukkige Donna-luisteraar kan de chocoladen Evy winnen. Radio-collega&nb...
Het radiodagboek van 18 maart – 077 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte...
Het radiodagboek van 17 maart – 076 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
Retro-interview: Christina Van Geel (audio) Precies vijftien jaar geleden - het was maart 2004 - , trok een team van RadioVisie door de gangen van de publieke omroep. We hadden die ene dag diverse interviews gepland met rad...
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen? Met vakantie in het buitenland valt het op dat er meestal enkel nationale media te beluisteren, te bekijken of te lezen zijn. Op trektocht doorheen Frankrijk, het UK of Duitsland,...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2005: ‘Begeleid’ failliet van een lokale radio
Het radiodagboek van 4 maart – 063 (audio)
2008: VRT-frequenties in de aanbieding?
Het radiodagboek van 3 maart (062)
Retro-interview: Erwin Deckers (audio)
2011: Vlaming houdt van zijn openbare omroep
Sluiten