Het radiodagboek van 5 maart (064) Ook dit had in uw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2002

De CD&V’ers Carl Decaluwé, Mieke Van Hecke, Eric Van Rompuy en Eddy Schuermans dienen een voorstel van resolutie in bij het Vlaamse Parlement over een toekomstgericht beleid voor de lokale radio’s. Men pleit ondermeer over een evenwichtig frequentieplan.


Lees verder onder de advertentie


2004

De Waalse Mediaminister Olivier Chastel bezoekt de studio’s van het regionale netwerk Antipode. Na afloop pleit de politicus voor een sereen werkklimaat door middel van een degelijk frequentieplan en voor stimulering van de werkgelegenheid.

2005

– Radio Oud-Turnhout, dat van plan was om bij TOPradio aan te sluiten, verdwijnt zonder uitleg uit de lucht. Ook de website wordt gesloten.

– Het West-Vlaamse provinciale Mango zendt een aangepaste weekendprogrammering uit met Katia Devos, Martin Dejonghe, Lorenzo Dejonghe en Jeroen Vercruysse.

2007

De gepresenteerde programma’s van Qmusic starten nu om 04:00 uur. Bjorn Verhoeven, de voormalige programmaleider van Radio Contact, keert naar de Vlaamse Mediamaatschappij terug als aanloop naar de ontbijtshow van Erwin Deckers en Sven Ornelis.

2001

Alle medewerkers van Radio Nationaal worden na het uitspreken van het faillissement op 2 maart ontslagen.

2002

De Veronica Omroep Organisatie gaat niet in zee met de clipzender The Box maar wel met MTV Networks. De groep bezit in Nederland MTV/TMF en Kindernet. Vanaf april deelt Veronica de zendtijd met Kindernet.

2004 

De zenders voor Arrow FM in Hoorn (90.4 MHz) en Eindhoven (89.7 MHz) gaan aan.

2005 

Via het internet starten de officiële uitzendingen van Radio Mi Amigo 192. Het project is een initiatief van voormalige Radio 192-medewerkers zoals Michael Bakker.

2006 

Henk Westbroek verlaat eind van de maand Yorin FM. Het lopende contract met de nieuwe eigenaar SBS wordt niet verlengd.

2007 

– Radio 10 Gold krijgt opnieuw met zware besparingen af te rekenen. Met uitzondering van René Verkerk en Menno Vroom worden alle dj’s ontslagen. Op 1 april worden de uitzendingen op AM definitief gestaakt.

– Jan Paparazzi stopt de samenwerking met Robert Jensen. Vanaf 2 april wordt hij de rechterhand van Patrick Kicken, de ochtendpresentator van Radio Veronica.

– Betrouwbare bronnen melden dat Radio 538 een akkoord met DJ Tiësto heeft getekend. Het station zelf hult zich voorlopig in stilzwijgen.

1907: Verenigde Staten 

Er wordt voor het eerst muziek uitgezonden op een experimenteel radiostation.

1927: Verenigde Staten 

De federale commissie, die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen in de radiosector, belegt een eerste vergadering.

1964: Verenigd Koninkrijk 

De  MV Mi Amigo ligt in de haven van Greenore. Daar beginnen de aanpassingswerken om het schip tot een drijvend radiostation om te bouwen.

1977: Verenigde Staten 

CBS zendt een bijzondere show uit. Tijdens ‘Dial-a-President’ ondervraagt Walter Cronkite president Jimmy Carter.

2003: Groot Hertogdom Luxemburg

De RTL-Group kiest Gerhard Zeiler als nieuwe afgevaardigde-bestuurder. Hij blijft tevens het hoofd van RTL-televisie.

2004: Frankrijk 

– RMC blijft timmeren aan het imago van degelijke sportzender. Nadat men voor de exclusieve verslaggeving van evenementen zoals het wereldkampioenschap voetbal en atletiek tekende, slaagt het station van directeur Alain Weill erin om het lopende contract met het bureau Formule One Management voor twee jaar te verlengen.– Radiostations mogen enkel nog tussen 22:30 en 06:00 uur seksistische taal laten horen. De maatregel is het gevolg van een regeringsbeslissing nadat het CSA (Conseil supérieur de l’ audiovisuel) hiervoor een voorstel had ingediend.

2005: Verenigd Koninkrijk

– De radiowereld rouwt om de dood van Tommy Vance (foto bovenaan). Hij overleed om 04:00 uur in een ziekenhuis in Kent aan de gevolgen van een hartaanval. Tijdens zijn loopbaan was hij onder meer te horen op KEPR en KARY, twee stations in Washington en in eigen land bij Radio London, Radio Caroline, BBC Radio One, Radio Luxembourg, Radio Capital, BBFS, de BBC World Service en Virgin Radio. Tenslotte werkte hij ook voor Radio Monte Carlo.

– Er zijn plannen voor een tijdelijke terugkeer van Radio Sutch, de allereerste fortpiraat. Volgens de allerlaatste geruchten willen de initiatiefnemers van het fort Red Sands, de voormalige thuisbasis van Radio 390, gebruik maken.

2006: Verenigde Staten

Rick Dees start via Latino 96.3 MHz (KXOL) met een Spaanstalige versie van de ‘Weekly Top 40’. De muziekgenres r&b, teggaeton en latin krijgen extra aandacht. Bovendien zijn er tweetalige interviews met diverse artiesten voorzien.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Opvolger Donna wordt op 5 januari geboren Peter Van de Veire wordt een van de drijve... VAR, de reclameregie van de VRT maakte vandaag in haar periodieke nieuwsbrief eVaria, weliswaar tussen twee lijnen door, bekend dat de opvolger van Radio Donna, per 5 januari 2009 ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2005: ‘Begeleid’ failliet van een lokale radio
Het radiodagboek van 4 maart (063)
2008: VRT-frequenties in de aanbieding?
Het radiodagboek van 3 maart (062)
2011: Vlaming houdt van zijn openbare omroep
Het radiodagboek van 2 maart (061)
Sluiten