RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 5 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1978: Rob Hudson en Dick Verheul maken voor de grap op de ‘MV Mi Amigo’ bij Radio Mi Amigo een reclamespot voor een ‘LP’ van het duo ‘Hud en Heul’. Deze werd voor slechts 5 BEF (0,12 euro) te koop aangeboden. 

1980: Om te bekijken in hoeverre de klassieke muziekomroepen uit België en in Nederland kunnen samenwerken, zenden BRT3 en Radio 4 hetzelfde programma uit.

1985:  Minister van PTT Herman de Croo laat publiciteit op de lokale radio toe. Want het Koninklijk Besluit dat publiciteit op lokale radio toelaat, verschijnt in het Belgische Staatsblad.  

2002: In Neder–over-Heembeek start men de bouw van de studio’s voor Radio Contact. 

2020: Radio Benelux uit het Limburgse Paal-Beringen draait van 14.00 uur een etmaal lang live verzoeknummers als ode aan de zorgsector, die zich tijdens de afgelopen maanden heeft ingezet. De muziek werd gekozen door mensen van onder meer de politie en de brandweer.

1971: De Nederlandse regering krijgt uit Australië klachten over storingen door de SW-zenders van Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’.

1979: De testuitzendingen van Radio Delmare op de ‘Aegir 2′ starten om 10.23 uur op AM 192 m met een vermogen van 1 kW. De opening is ‘Veronica Sorry’ van Peter Koelewijn gevolgd door Trinity’s versie van ‘We love the pirate stations’. Nadien volgt continu tot 17.10 uur de tune ‘The Eve of the War’ van Jeff Wayne. 

1999: Wegener-Arcade’ en de ‘investeringsmaatschappij Manaus’ staken JFK op 9/6/1999. De FM-frequenties 91.1 MHz voor Noord-Holland, 89.5 MHz voor Utrecht, 90.1 MHz voor Noord-Brabant en 91.5 MHz voor Zeeland worden om 6.00 uur door Business Nieuwsradio ingevuld. Vanaf 20.00 uur is er jazzmuziek tot de volgende ochtend.

2003: Sky Radio ziet definitief af van de overname van Radio 10 FM omdat ‘Talpa Radio’ alsnog in beroep wou gaan tegen de beslissing van het kabinet Balkenende om het station geen frequentie toe te kennen. Deze beslissing voedt meteen de geruchten over een toenadering tot Radio Veronica. Daarom neemt de Gouwe Ouwe Zender de plaats van Radio 10 FM in op de toegewezen frequenties.

1964: Een gevechtsvliegtuig van de Nederlandse luchtmacht ontdekt de tanker ‘MV Global Adventure’. De piloot merkt op hoe snel de bouw van het ‘REM’-eiland vordert. Een deel van de constructie is al klaar.

1988: Op de ‘MV Ross Revenge’ wordt een nieuwe T-antenne tussen de resterende Canadese fibermast en de voorste mast geplaatst. De fiberantenne kon immers het hoge zendvermogen niet aan en smolt gewoon weg. 

2003: Zeezendersveteraan en actueel bij BBC Radio 2 Johnny Walker bekent dat hij tegen een goedaardige vorm van darmkanker strijdt. Hij zal tijdens de duur van de behandeling afwezig zijn.

1975: Israël

‘The Voice of Peace’ wordt om 3.30 uur onderbroken omdat men Egypte nadert. Men krijgt echter niet de gehoopte toelating om met het eerste konvooi het Suezkanaal door te varen.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 7 juni

Vandaag in 1978: In het ‘Zondagsblad’ voorspelt de eigenaar van Radio Mi Amigo, Sylvain Tack, Lees verder

Het Radiodagboek van 6 juni

Vandaag in 1971: De befaamde 'Ed Sullivan Show', oorspronkelijk van CBS Radio, komt voor de Lees verder

Het Radiodagboek van 4 juni

Vandaag in 1973: Radio Caroline Nederlandstalig start op 259 m (AM 1187 kHz) en brengt Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juni

Vandaag in 2010: Hét monument van de VRT-sportredactie Jan Wauters (71) sterft om 17.30 uur Lees verder

Het Radiodagboek van 19 augustus

Vandaag in 1914: Na de Duitse inval in België worden alle radiozenders op uitdrukkelijk bevel Lees verder

Het Radiodagboek van 18 augustus

Vandaag in 2010: Simon Bates verlaat na 13 jaar het netwerk Classic FM om vanaf Lees verder

Het Radiodagboek van 17 augustus

Vandaag in 2017: Een medewerkster van 3FM wordt in het Hilversumse Mediapark door een verwarde Lees verder

Het Radiodagboek van 16 augustus

Vandaag in 2006: Presentator Krijn Torringa, hevig voorvechter van Nederlandse artiesten, overlijdt op 66-jarige leeftijd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx