RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 5 juli

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1979: Wanneer Sylvain Tack via zijn Lichtensteinse maatschappij klacht tegen de gebruikers van de naam Radio Mi Amigo wil neerleggen, wordt de naam van de zeezender op de MS Magdalena meteen in Radio 272 veranderd.

1981: Radio Gemini, het Kortrijkse lokale radiostation, komt tussen 18:00 en 19:00 uur bij de Nederlandse zender Hilversum 1 aan bod. Tijdens het programma wordt de Belgische radiosituatie uit de doeken gedaan.

2001: De krant ‘De Financieel Economische Tijd’ en het kabelradiostation S&SI van Gust De Coster stellen zich kandidaat voor een nationale licentie. Hiervoor wordt de NV Feiten en Muziek opgericht.

2003: RadioVisie plant, volgens een aantal bronnen, een comeback.

2004:

–  Extra Gold, het radiostation dat in West-Vlaanderen een vergunning voor een 2 kW-zender in de wacht sleepte, start om 18:00 uur vanaf de watertoren in Koolskamp met de eerste testuitzendingen. Er wordt nog niet met het volle vermogen, maar met ongeveer 600 Watt uitgezonden..

– De nieuwe eigenaar van Radio Oud-Turnhout hervat de samenwerking met het kleine netwerk Maeva FM.

2005: Na de VRT start Radio Nostalgie met een podcast. Er zijn ook bloopers en verschillende programmafragmenten te beluisteren.

2010: Hit FM start van 7.00 uur tot 10.00 uur een nieuwe ochtendshow met Wim Corneillie. De ex-dj bij Radio VRL, Radio Signaal, Radio SIS, Radio Fantastiek, Radio Contact is actueel één van de bekendste stemmen in de reclameblokken op radio en op televisie.

2019: Radio Benelux start vanuit Paal op 105.5 MHz in Halen. Het tijdsein vermeldt echter 107.5 MHz in Lummen. De website geeft (voorlopig) geen verdere uitleg.

1964:  De bouw van het ‘REM’-eiland (‘Radio Exploitatie Maatschappij’) ten behoeve van Radio en TV Noordzee, is klaar. Wanneer de firma ‘Pye’ de levering van de apparatuur annuleert, dreigen er problemen. ‘RCA’ redt het project door de plaatsing van een 1 kW-zender weliswaar zonder garantie. De stichters sluiten bij de ‘Lloyds’ in Londen een verzekering voor 9 miljoen gulden (4.084.020 euro) af. Ze worden tegen stormschade en tegen een ingrijpen door de overheid ingedekt.

1980: De producer van de ‘Avondspits’, Tom Blomberg, start tussen 3.00 uur en 5.00 uur als presentator bij Radio 3.

2001:

– Radio 538 krijgt in Breda een steunzender van 5 kW op 101,6 MHz.

– Een journalist onthult in het weekblad ‘Nieuwe Revu’ de plannen van John de Mol jr. om een radiostation te kopen. Hij was ooit technicus bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal in de studio te Naarden.

– De Nederlandse Tweede Kamer neemt de nieuwe motie Wagenaar aan waarbij het kabinet de tien landelijke FM-frequenties, op basis van bedrijfseconomische criteria, moet verdelen. Dit houdt in dat alle deelnemende partijen een eerlijke kans op een plaats in de ether moeten krijgen.

– De hoofdzenders van Radio 1, de nieuws- en sportzender, en Radio 747 AM in Flevoland van de publieke omroepen worden voor een onderhoud uitgeschakeld.

2005: Qmusic haalt de eerste grote naam in huis. Het is Jeroen van Inkel, die op 8/8/2005 Radio Veronica verlaat. Vanaf 1/9/2005 presenteert hij de tussen 6.00 uur en 9.00 uur. Patrick Kicken wordt zijn opvolger..


1964: Radio Caroline North op de ‘MV Fredericia’ keert om 1.00 uur terug. Tom Lodge verzorgt ‘The Late, Late Show’ tot 4.00 uur.

1977: Radio Caroline trekt naar AM 319 m (963 kHz). Deze frequentie werd reeds overdag door Radio Mi Amigo gebruikt.

2000: De ‘NRJ-groep’ neemt Radio Monte Carlo (‘RMC’) over. Men wilt continu nieuws en informatie brengen.

2004:

– NRJ en de Scandinavische mediagroep ‘Modern Times’ werken samen. 10 afdelingen van de Franse hitradio worden Rix FM terwijl 7 anderen het format van Lugna Favoriter overnemen. Power Hit FM van ‘Modern Times’ stopt. NRJ blijft enkel nog in Stockholm, Göteborg en in Malmö.

– Om de mindere luistercijfers te verbeteren, werft Fun Radio Sebastien Cauet aan. Dit ontaardt in een rel met dj Arthur, die eigenaar ‘RTL’ van ‘verraad’ beschuldigd.

2009: Casey Kasem brengt zijn ultieme American Top 20 en stopt definitief als presentator. De laatste song was ‘Second Chance’ van Shinedown.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 4 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 7 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het is vandaag 8 juli… 1978 (studiotape)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het Radiodagboek van 6 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Het Radiodagboek van 22 mei

Vandaag in 1969: Tom Mulder start als opvolger voor Eddy Becker bij Radio Veronica met Lees verder

Tisseltse lokale Radio Sint Jan herleeft als podcast

Op 1 mei was het precies 40 jaar geleden dat in Tisselt de lokale Radio Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x