RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 5 juli

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1979: Er wordt tijdens een bevoorrading een nieuw mengpaneel op de ‘MS Magdalena’ van Radio Mi Amigo geleverd. Het team wordt met Ben Van Praag versterkt. De voormalige eigenaar van de zeezender Sylvain Tack dreigt met een klacht via zijn Liechtensteinse maatschappij voor het gebruik van de naam. Men besluit daarom als Radio 272 uit te zenden.   

1981: Radio Gemini is tussen 18.00 uur en 19.00 uur via Hilversum 1 te horen. Tijdens het programma wordt de Belgische radiosituatie uitgelegd.

2001: De krant ‘De Financieel Economische Tijd’ en het kabelradiostation S&SI van Gust de Coster stellen zich kandidaat voor een nationale licentie. De ‘nv Feiten en Muziek’ wordt opgericht. 

2003: ‘Radiovisie’ plant, volgens een aantal bronnen, een comeback.

2004: 

– Het West-Vlaamse Extra Gold dat een vergunning kreeg voor een zender van 2 kW start om 18.00 uur vanaf de watertoren van Koolskamp met de eerste testuitzendingen. Voorlopig bedraagt het uitzendvermogen ongeveer 600 W.

– De nieuwe eigenaar van Radio Oud-Turnhout hervat de samenwerking met het kleine netwerk Maeva FM.

2005: Na de VRT start Radio Nostalgie met een podcast. Er zijn ook bloopers en verschillende programmafragmenten te beluisteren.

2010: Hit FM start van 7.00 uur tot 10.00 uur een nieuwe ochtendshow met Wim Corneillie. De ex-dj bij Radio VRL, Radio Signaal, Radio SIS, Radio Fantastiek, Radio Contact is actueel één van de bekendste stemmen in de reclameblokken op radio en op televisie.

2019: Radio Benelux start vanuit Paal op 105.5 MHz in Halen. Het tijdsein vermeldt echter 107.5 MHz in Lummen. De website geeft (voorlopig) geen verdere uitleg.

1964: De bouw van het ‘REM’-eiland (‘Radio Exploitatie Maatschappij’) is klaar. Wanneer de firma ‘Pye’ de levering van de apparatuur annuleert, dreigen er problemen. ‘RCA’ redt het project door de plaatsing van een 1 kW-zender weliswaar zonder garantie. De stichters sluiten bij de ‘Lloyds’ in Londen een verzekering voor 9 miljoen gulden (4.084.020 euro) af. Ze worden tegen stormschade en tegen een ingrijpen door de overheid ingedekt. 

1980: De producer van de ‘Avondspits’, Tom Blomberg, start tussen 3.00 uur en 5.00 uur als presentator bij Hilversum 3.

2001: 

– Radio 538 krijgt in Breda een steunzender van 5 kW op 101,6 MHz.

– Een journalist onthult in het weekblad ‘Nieuwe Revu’ de plannen van John de Mol om een radiostation te kopen. Hij was ooit technicus bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’.

– De Tweede Kamer neemt de nieuwe motie ‘Wagenaar’ aan. Men moet de tien landelijke FM pakketten volgens economische criteria verdelen. Dit betekent dat alle deelnemers een eerlijke kans moeten krijgen.

– De hoofdzenders van Radio 1, de nieuws- en sportzender, en Radio 747 AM in Flevoland van de publieke omroepen worden voor een onderhoud uitgeschakeld. 

2005: Qmusic NL haalt de eerste grote naam in huis. Het is Jeroen van Inkel, die op 8/8/2005 Radio Veronica verlaat. Vanaf 1/9/2005 presenteert hij de tussen 6.00 uur en 9.00 uur. Patrick Kicken wordt zijn opvolger.

2021:

– Qmusic wordt de partner van het Boomse festival ‘Tomorrowland’. Het station vervangt Radio 538, dat het evenement eerder ondersteunde.

– De dancezender ‘Tomorrowland One World Radio’ start in grote delen van het land op DAB+. Het station maakt hiervoor gebruik van capaciteit op het netwerk van MTVNL. Er wordt met een bandbreedte van 96 kbps op kanaal 7D uitgezonden.

1964: Radio Caroline North op de ‘MV Fredericia’ keert om 1.00 uur terug. Tom Lodge verzorgt ‘The Late, Late Show’ tot 4.00 uur.  

1977: Radio Caroline trekt naar AM 319 m (963 kHz). Deze frequentie werd reeds overdag door Radio Mi Amigo gebruikt.

2000: De ‘NRJ-groep’ neemt Radio Monte Carlo (‘RMC’) over. Men wil continu nieuws en informatie brengen. 

2004:

– NRJ en de Scandinavische mediagroep ‘Modern Times’ werken samen. 10 afdelingen van de Franse hitradio worden Rix FM terwijl 7 anderen het format van Lugna Favoriter overnemen. Power Hit FM van ‘Modern Times’ stopt. NRJ blijft enkel nog in Stockholm, Göteborg en in Malmö.

– Om de mindere luistercijfers te verbeteren, werft Fun Radio Sebastien Cauet aan. Dit ontaardt in een rel met dj Arthur, die eigenaar ‘RTL’ van ‘verraad’ beschuldigd.

2009: Casey Kasem brengt zijn ultieme American Top 20 en stopt definitief als presentator. De laatste song was ‘Second Chance’ van Shinedown.

2010: De ochtend dj bij Kiis 102,7 FM in Los Angeles Ryan Seacrest meldt in het zakenblad ‘Forbes’ dat hij wellicht in oktober 2010, net voor het verstrijken van zijn overeenkomst, wellicht niet bij ‘Clear Channel’ blijft. Geruchten melden hem bij ‘CBS Networks’ om de in 2011 vertrekkende Oprah Winfrey op te volgen.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 7 juli

Vandaag in 1980: Vanuit een appartement aan het Brusselse Meiserplein start SIS ('Station Indépendante Satellite') Lees verder

Het Radiodagboek van 6 juli

Vandaag in 1983: Radio Seven in Asse krijgt een negatief advies om als legaal station Lees verder

Het Radiodagboek van 4 juli

Vandaag in 1970: Casey Kasem presenteert voor de eerste keer de American Top 40 , Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juli

Vandaag in 2018: De VAR, publiciteitsregie  van de VRT, trekt zich na zware kritiek terug Lees verder

Het Radiodagboek van 18 augustus

Vandaag in 2010: Simon Bates verlaat na 13 jaar het netwerk Classic FM om vanaf Lees verder

Het Radiodagboek van 17 augustus

Vandaag in 2017: Een medewerkster van 3FM wordt in het Hilversumse Mediapark door een verwarde Lees verder

Het Radiodagboek van 16 augustus

Vandaag in 2006: Presentator Krijn Torringa, hevig voorvechter van Nederlandse artiesten, overlijdt op 66-jarige leeftijd Lees verder

Het Radiodagboek van 15 augustus

Vandaag in 2002: Een van de vaste waarden bij BBC Radio 1 Mark Goodier vertrekt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx