fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 5 juli – 186 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1977 

Radio Mi Amigo verhuist van 953 naar 962 kHz middengolf. ’s Avonds en ’s nachts wordt de frequentie door Radio Caroline gebruikt.

1979 

Wanneer Sylvain Tack via zijn Lichtensteinse maatschappij klacht tegen de gebruikers van de naam Radio Mi Amigo wil neerleggen, wordt de naam van de zeezender op de MS Magdalena meteen in Radio 272 veranderd.

1981 

Radio Gemini, het Kortrijkse lokale radiostation, komt tussen 18:00 en 19:00 uur bij de Nederlandse zender Hilversum 1 aan bod. Tijdens het programma wordt de Belgische radiosituatie uit de doeken gedaan.

2001 

De Financieel Economische Tijd en het kabelradiostation S&SI van Gust De Coster stellen zich kandidaat voor een nationale licentie. Hiervoor wordt de NV Feiten en Muziek opgericht.

2002 

De Morgen onthult dat Ludwig Verduyn (foto bovenaan – credits VRT) , de ex-hoofdredacteur van onder meer de Contact-nieuwsdienst, begin september met de ‘Media Nieuwsdienst’ voor de lokale en regionale radio start. De nieuwsgaring zal door een aantal journalisten worden verzorgd. Verduyn wil zich op politiek en sociaal-economisch nieuws richten.

2004 

– Extra Gold, het radiostation dat in West-Vlaanderen een vergunning voor een 2 kW-zender in de wacht sleepte, start om 18:00 uur vanaf de watertoren in Koolskamp met de eerste testuitzendingen. Er wordt nog niet met het volle vermogen, maar met ongeveer 600 Watt uitgezonden.

– Radio Oud-Turnhout, dat een andere eigenaar kreeg, hernieuwt de eerder afgebroken samenwerking met het kleine netwerk Maeva FM.

2005

– Het Waalse CSA neemt geen sancties tegen de RTBF, die sinds november 2004 zonder toelating van de deelregering dertien frequenties gebruikt.

– Na de VRT start ook Radio Nostalgie met een podcastproject. Er zijn ook bloopers en verschillende programmafragmenten te beluisteren.

1964 

De bouw van het REM-eiland (Radio Exploitatie Maatschappij) ten behoeve van Radio en TV Noordzee, wordt voltooid. Wanneer de apparatuurleverancier Pye zich plotseling terug trekt, dreigen er problemen. De redding komt echter uit de hoek van RCA, die een 1 kW zender zonder waarborg levert. Ondertussen laten de initiatiefnemers hun constructie bij de Britse Lloyds in Londen voor negen miljoen gulden verzekeren. Zo worden ze voor eventuele stormschade en een ingrijpen door de Nederlandse overheid ingedekt.

1980 

De producer van de ‘Avondspits’, Tom Blomberg, begint tussen 03:00 en 05:00 uur als presentator bij Radio 3.

2001

– Radio 538 krijgt in Breda een steunzender met een vermogen van 5 kW op 101.6 MHz. 

– Een mediajournalist onthult in het weekblad Nieuwe Revu, de plannen van John de Mol om een radiostation te kopen. De mediamagnaat was ooit technicus bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal. 

– De Nederlandse Tweede Kamer neemt de nieuwe motie Wagenaar aan waarbij het kabinet de tien landelijke FM-frequenties, op basis van bedrijfseconomische criteria, moet verdelen. Dit houdt in dat alle deelnemende partijen een eerlijke kans op een plaats in de ether moeten krijgen. 

– De hoofdzenders van Radio 1, de nieuws- en sportzender en Radio 747AM in Flevoland van de publieke omroep, worden voor een groot onderhoud uitgeschakeld.

2005

De Nederlandse afdeling van Qmusic haalt de eerste grote naam in huis. Het is Jeroen van Inkel, die vanaf 8 augustus Veronica zal verlaten. Vanaf 1 september gaat hij het ochtendprogramma (06:00 – 09:00 uur) presenteren. Bij Veronica zal Patrick Kicken de vrijgekomen plaats innemen.

1977

Radio Caroline verhuist van 953 naar 962 kHz.

2006

GCap herschikt de programmering van Capital FM in een nieuwe poging om de leiding van de Londense markt te heroveren. Zo verhuist avondspits-presentator Richard Bacon op 1 augustus naar het zusterstation XFM terwijl Lucio de omgekeerde beweging maakt.

2000

– Radio Monte Carlo of RMC komt in handen van de NRJ-groep. Het station wil continu nieuws en informatie brengen. Het personeel krijgt meer tekst en uitleg tijdens een algemene vergadering. In een speciale nieuwsflash op RMC maakt men de overname bekend. Het CSA onthoudt zich voorlopig van iedere commentaar. 

– Skyrock wint het proces dat tegen Ado FM, NRJ en Fun Radio was aangespannen. Ado FM werd wegens oneerlijke concurrentie veroordeeld. De rechtbank floot Fun Radio terug vanwege het uitzenden van een Skyrock-remix van een Prodigy nummer. NRJ kreeg ongelijk over de grote en de zichtbaarheid van enkele reclamepanelen. Het hitstation verweet Skyrock de toegewezen ruimte in te pikken.

2004

– NRJ en de Scandinavische mediagroep Modern Times sluiten een samenwerkingsakkoord. Tien stations die onder de vlag van de Franse hitradio werkten, worden Rix FM terwijl zeven anderen het format van Lugna Favoriter overnemen. Power Hit FM, ook een onderdeel van Modern Times, doet de boeken dicht terwijl NRJ zelf enkel nog in Stockholm, Göteborg en Malm zal blijven.

– In een poging om de luistercijfers op te krikken, haalt Fun Radio, Sebastien Cauet in huis. De aanwerving leidt meteen tot een rel met presentator Arthur, die eigenaar RTL van verraad beschuldigd.

1929 

Nauwelijks een dag nadat een hevige brand de zendinstallatie volledig verwoestte, keert WOWO AM in Fort Wayne terug in de ether.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
NRJ: Online-reclame verschillend van FM-spots

Er wordt steeds meer digitaal geluisterd. Ook in Wallonië. Via DAB+ en online. Volgens de Lees verder

Het radiodagboek van 27 mei – 148 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Wallonië: online radio maakt enorme sprong door lockdown

Tijdens de lockdown nam in Franstalig België het online naar de radio luisteren, zowel naar Lees verder

Het radiodagboek van 25 mei (146)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 mei – 144 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 21 mei – 142 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 19 mei – 140 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, kabelradio, lokale radio, middengolf, nederland, offshore, pers, podcast, usa, vrt
Blad 196: Erik, Bixby, Mark & Ràmon (video)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (23)

Vlaamse muziek’kompas’ wijst naar Diksmuide

Dick is (nog steeds) radio actief (42)

Hallo. Dit is Mi Amigo met de Flashback Top 100 (audio)

2008: Heisa over Vlaamse quota op de radio

Sluiten