RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 5 februari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1977: Het Franstalige programma bij Radio Mi Amigo wordt afgevoerd. 

1979: In Gent begint Radio Aktief waarmee de universiteitsstudenten tegen de plotse verhoging van het gewenste inschrijvingsgeld van 150 naar 250 euro protesteren. Daar de media de onlusten met de ordehandhavers en niet de geldproblematiek volgden, besloot men via de oprichting van een vrije radio de mening ongecensureerd te uiten. 

1982: Wanneer de Franstalige RTBF de frequentie 100,4 MHz in gebruik neemt is Radio Gemini, dat via 100,3 MHz uitzendt voor de regio Kortrijk en Moeskroen, nauwelijks nog te ontvangen. 

1993: Radio Nostalgie start in Brussel op 100,0 MHz, de voormalige frequentie van het geflopte Top FM. 

2006: De politie vindt in het West-Vlaamse Oudenburg het levenloze lichaam van Sylvain Tack. De ex-eigenaar van Radio Mi Amigo, de oprichter van het platenlabel ‘Start’ en van het popweekblad ‘Joepie’ zou zelfmoord gepleegd hebben. Het nieuws zal pas enkele dagen later op 9/2/2006 bekend worden.

1960: Een AM-zender bedoeld voor de ‘Borkum Riff’, het zendschip van het toekomstige Radio Veronica, wordt in beslag genomen.

1973: Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ start ‘Prijsbewust’ met Tony Berk. 

1998: 

– De Concertzender voor de liefhebbers van klassieke muziek, jazz en wereldmuziek, stopt uit geldgebrek op 28/2/1998. De VPRO stelde zich kandidaat om het station te subsidiëren. Het Commissariaat voor de Media gaf echter nog geen toestemming.

– Country Music TV stopt de Europese uitzendingen. Het station was in twaalf gemeenten te bekijken. Het verlies liep in twee jaar tijd tot 18 miljoen euro op.

2001: Het bedreigde Classic FM kan opgelucht ademhalen. Het kabinet staat toe dat twee stations van één en dezelfde eigenaar aan de geplande veiling van de etherfrequenties mogen meedoen.

2004: 

– Het 3FM-nieuws van 14.00 uur bevestigt het vertrek van Rob Stenders naar Yorin FM. Hij wordt vanaf 1/9/2004 door Giel Beelen opgevolgd.

– Radio 227, een initiatief van oud-medewerker Look Boden, dat tijdens de jaren ’60 van de vorige eeuw als zeezender actief was, keert als landelijk station terug. De medewerkers ontvangen de bevestiging dat kabelmaatschappij ‘Essent’ de programma’s via één deel van de Limburgse kabel zal doorgeven.

2006: NPO Radio 4, de klassieke afdeling van de publieke omroepen, viert 30 jaar met een marathonuitzending tussen 7.00 uur en 22.30 uur. Een panel bespreekt tussen 17.00 uur en 18.00 uur de toekomst van het station.

2007: Geruchten melden Erik de Zwart bij SLAM!FM, dat in handen van Lex Harding is. Tijdens een interview met het blad ‘Nieuwe Revue’ meldt de voormalige directeur bij ‘Talpa Radio’ dat hij samen met de oprichter van Radio 538 en het videoclipstation TMF ‘iets aan het ontwikkelen is’.

1924: De BBC neemt de tijdrekening van Greenwich over.

1965: De kustwacht van Kent zegt dat fortpiraat Radio Invicta de internationale noodfrequentie gedurende 2 uren stoorde.

1972: Dave Rogers en Mike Ross worden door Tony Allan en Barry Martin bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ vervangen. Tony Allan treedt voor de derde keer in dienst.

1996: De ‘Ross Revenge’ van Radio Caroline wordt van de South Quay in de Londense Docklands naar een droogdok in Chatham versleept. Daar zullen de nodige herstellingen uitgevoerd worden.

2008: Het Londense Smooth Radio werft Tony Blackburn aan. Hij brengt vanaf zaterdag 16/2/2008 de ochtendshow in het weekend bij de zender voor de 50 -plussers. Vorig jaar werd het ex-boegbeeld bij BBC Radio 1 bij het netwerk Classic Gold ontslagen omdat het netwerk van ‘UBC Media’ in de handen van ‘GCap Media’ van Capital Gold belandde.

1961: Zweden 

De ‘Bon Jour’ van Radio Nord verlaat de haven van Stockholm.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx