RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 5 april

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1981: In Antwerpen start Radio Stad opnieuw na een lange pauze door een inbeslagname. Michel Follet en Hans de Booy zijn enkele medewerkers.

2001: Radio Atlantis verlaat de studio’s in Antwerpen en trekt naar Willebroek.

2018: Radio Expres, dat van 1982 tot 1997 vanuit de studio in de winkelgalerij van de Antwerpse ‘Boerentoren’ actief was, werkt aan comeback. Het format met veel lokaal nieuws en met rechtstreekse uitzendingen op diverse evenementen maakt veel furore.

2020: Sporza en Radio 1 brengen, om het uitstel door corona van Vlaanderens bekendste wielerklassieker te compenseren, het hoorspel de ‘Officiële Onwaarschijnlijke Ronde van Vlaanderen 2020’. Centraal staat het één uur durend koersverslag. 

1966: De ‘MV Mi Amigo’ verlaat de haven van Zaandam en gaat naar Frinton-On-Sea. Aan boord bevindt zich een gloednieuwe 50 kW zender.

1989: 25 jaar ‘Nederlandse Top 40’ wordt met een speciale show op Radio 3 met Lex Harding gevierd. Jeroen van Inkel presenteert de televisieversie.  

2001:

– Advocaat D.J.G. Visser meent in het ‘NRC Handelsblad’ dat de ‘HMG’, de (‘Holland Media Groep’) zich te snel bij de uitspraak van de rechtbank over het al dan niet gebruik van de naam ‘Me’ heeft neergelegd. Hij noemt het verbod totaal onjuist.

– In Leeuwarden, bij de ‘Frieslandhallen’, worden de voorbereidingen voor de tocht van het ex-zendschip van Radio Veronica, de ‘Norderney’, naar Antwerpen voltooid. De zendmasten zijn horizontaal op het dek gelegd.

2002: Ondanks een uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer weigert het kabinet om 32 miljoen euro aan de publieke omroepen te schenken. De kamerleden hadden hierom gevraagd omdat de inkomsten verminderd waren. De Algemene Rekenkamer meende echter dat de omroepen reeds het bedrag ontvingen waar ze recht op hadden. Het kabinet volgt zodoende dat advies.

2004: 

– Jeroen Van Inkel maakt na een lange afwezigheid zijn comeback bij Radio Veronica. Om 16.00 uur opent hij ‘Rinkeldekinkel’ met het wellicht toepasselijke ‘I’m Still Standing’ van Elton John uit 1983.

– Ondanks het feit dat Chiel Montagne met zijn omroep op 1/3/2004 de vereiste 50.000 leden niet haalde, geeft hij het publieke omroepbestel niet op. De verdediger van het levenslied bekent tijdens het ‘AVRO’- programma bij NPO Radio 2 ‘Antenne’ ‘dat de ledenwerfactie te laat op gang werd getrokken’. De ex-medewerker bij Radio Veronica, bij Holland FM en bij Radio Nationaal verwacht echter dat het gewenste aantal leden binnen het jaar gemakkelijk zal worden gehaald. In afwachting van een plek bij de publieke omroepen overweegt de ‘MON’ (‘Montagne Omroep Nederland’) online uit te zenden. 

2005: Mediatycoon John de Mol blijft de sterren in huis halen voor zijn televisiestation ‘Talpa’. Zo maken Frits Barend en Henk van Dorp hun overstap van ‘RTL-Nederland’ naar ‘Talpa TV’ bekend. Daar zullen ze vanaf september tot vrijdag 21/4/2006 hun laatste programma’s maken. Als het Nederlandse nationale voetbalelftal zich voor het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland plaatst, zal het duo tijdens het mondiale evenement ‘Villa Barend Van Dorp’ presenteren.

1962: Denemarken

Radio Mercur keert vanop de ‘Lucky Star’, het voormalige zendschip van Danmarks Commercielle Radio terug.

1964: Panama

Het Midden-Amerikaanse land trekt de registratie voor het zendschip van Radio Caroline, de ‘Fredericia’, in.

1976: Verenigd Koninkrijk

Radio Caroline blijft werken aan een tweede frequentie. Er wordt met een zendvermogen van 6 kW op 192 m (AM 1562 kHz) getest. Men zendt oude tapes uit. De ontvangst langs de Zuid-Engelse kust is goed.

1978: Libië

De door de Libische regering gekochte ‘Mebo II’ ligt in de Middellandse zee en heet ‘El Fatah’. De programma’s van de ‘SPLAJBC’ (‘The Socialist Peoples Libyan Arab Jamahiriyah Broadcasting Corporation’) worden van hier uitgezonden. De tender ‘Angela’ wordt in ‘Almasirais’ herdoopt.

1993: Joegoslavië

Radio Brod start op het zendschip ‘mv Droit De Parole’. Het station van het Franse ‘TDF’ zendt met een vermogen van 50 kW uit en wilt ex-Joegoslavië van ongecensureerd nieuws voorzien.

1998: Israël

De oppositiepartij Labour dient bij het Israëlische Hoog Gerechtshof een petitie in waarbij het stoppen van het illegale radiostation Arutz 7 wordt geëist. Directeur Ami Ayalon van de veiligheidsdienst legt het verzoek echter naast zich neer. Hij meent dat het stilleggen van deze populaire zender tot rellen zal leiden.

RadioVisie op deze dag in 2022

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx