fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 5 april – 096 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1981

Antwerpen krijgt na een lange pauze, als gevolg van een inbeslagname, Radio Stad terug. Bij de medewerkers bevinden zich Michel Follet en Hans de Booy.

2001

Miniketen Radio Atlantis verlaat Antwerpen en start vanuit Willebroek.

2004

Er zijn geruchten over de mogelijke overname van Radio Limburg uit Maastricht door Radio Contact.

2006

– De Gazet van Antwerpen meldt dat Studio Brussel televisie-uitzendingen wil starten. Niemand van de betrokkenen wenst details bekend te maken.

– Cool FM uit Sinaai moet vanwege technische problemen tijdelijk uit de lucht.

1989

De Nederlandse Top 40 bestaat 25 jaar. Dit wordt tijdens een speciale uitzending op Radio 3 met Lex Harding (foto bovenaan) gevierd. Bij Veronica is een televisieversie van het populaire programma te zien, gepresenteerd door Jeroen van Inkel.

1998

Kijkers van de Top 40 bij SBS6 kiezen Jeroen Nieuwenhuize als opvolger van presentator Bartt Ettekoven.

2001

– Volgens een gesprek met de universiteitsdocent en advocaat D.J.G. Visser in het NRC Handelsblad legde de Holland Mediagroep zich te snel neer bij de uitspraak van de rechtbank over het gebruik van de naam ME. Hij noemt de beslissing van de president over het niet mogen gebruiken van de merknaam ME immers totaal onjuist.

– In Leeuwarden, vlakbij de Frieslandhallen, zijn de voorbereidingen aan de gang om het voormalige schip van Radio Veronica, de Norderney, naar Antwerpen te slepen. De masten worden horizontaal op het dek gelegd.

2002

Ondanks een uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer wil het Nederlandse kabinet geen 32 miljoen euro extra geven aan de landelijke publieke omroepen. De Kamerleden hadden dit gevraagd omdat naar eigen zeggen de inkomsten achteruit waren gegaan. Volgens de Algemene Rekenkamer echter kregen de omroepen al het bedrag waar ze recht op hadden en het kabinet volgt zodoende dat advies.

2004

– Zoals verwacht maakt Jeroen van Inkel, na een lange afwezigheid, zijn comeback bij Radio Veronica. Om 16:00 uur begint ‘Rinkeldekinkel’ met het ‘I’m Still Standing’ van Elton John uit 1983.

– Ondanks het feit dat Chiel Montagne met zijn omroep op 1 maart de grens van 50.000 leden niet haalde, geeft hij de pogingen om in het publieke omroepbestel te belanden niet op. De pleitbezorger van het Nederlandse levenslied bekent tijdens het AVRO-programma ‘Antenne’ (Radio 2) dat de ledenwerfactie veel te laat op gang werd getrokken. Desondanks verwacht hij dat het gewenste aantal leden binnen het jaar gemakkelijk zal worden gehaald. In afwachting overweegt de MON via internet uit te zenden.

2005

Mediatycoon John de Mol blijft de sterren in huis halen voor zijn televisiestation Talpa. Zo maken Frits Barend en Henk van Dorp hun overstap van RTL-Nederland naar Talpa TV bekend. Daar zullen ze vanaf september hun laatste programma’s maken. Als het Nederlandse nationale voetbalelftal zich voor het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland kwalificeert, zal het duo tijdens het mondiale evenement ‘Villa Barend Van Dorp’ presenteren.

2007

Twee voormalige medewerkers van Sky Radio, Franz van Maaren en Robert Herder bieden twaalf themastations via de digitale kabel van exploitant CAIW aan. Er is uitsluitend non-stop muziek zonder commercials en DJ’s, te horen.

1964

Panama trekt de registratie voor het zendschip van Radio Caroline, de MV Fredericia in.

1966

De MV Mi Amigo verlaat de haven van Zaandam en zet koers naar Frinton-On-Sea. Aan boord bevindt zich een gloednieuwe 50 kW-zender.

1982

Zakenman James Ryan, de overgelopen Caroline-medewerker Paul Hodge, die zich uitgeeft als advocaat en Helene Morrison, de echtgenote van een investeerder, proberen in de Hondurese ambassade in de Verenigde Staten de Ross Revenge op hun naam te zetten. De vertegenwoordiger van het Zuid-Amerikaanse land wijst hen echter de deur en begint een juridische procedure tegen het drietal op beschuldiging van schriftvervalsing.

1998

De oppositiepartij Labour dient vandaag bij het Israëlische Hoog Gerechtshof een petitie in waarbij het stopzetten van het illegale radiostation Arutz 7 wordt geëist. Directeur Ami Ayalon van de veiligheidsdienst legt het verzoek echter naast zich neer. Hij is immers van oordeel dat het stilleggen van deze populaire zender tot rellen zal leiden.

1962: Denemarken

Vanaf het zendschip van Danmarks Commercielle Radio keert Radio Mercur terug

1978: Libië

De door de Libische regering gekochte Mebo II ligt in de Middellandse zee en heet voortaan El Fatah. Van hierop zullen de programma’s van de SPLAJBC (The Socialist Peoples Libyan Arab Jamahiriyah Broadcasting Corporation) uitgezonden worden. De tender Angela wordt in Almasirais herdoopt.

1993: Balkan

Radio Brod start de uitzendingen vanaf het zendschip MV Droit de Parole. Het station, eigendom van het Franse TDF, zendt met een vermogen van 50 kW uit en brengt de regio ongecensureerde nieuwsuitzendingen.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 21 oktober – 293 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Kicken op radio en zo – 108

Geld voor airplay, waarom niet? Ook al blijven we het allemaal massaal ontkennen, we zitten Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 138 (video)

Het 'Bartje-effect' bleef uit Ik neem je nog één keer mee naar 1974 en we Lees verder

Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets

Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld Lees verder

Het radiodagboek van 14 okober – 286 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 12 oktober – 284 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 11 oktober – 283 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, lokale radio, nederland, netwerkradio, offshore
Blad 460: FM-cadeau, Radio 1 & Radio 10 (audio)

Coronacrisis Blad: Utopia, Gagavere & Noordzee

Het is vandaag 4 april… 1983 (audio)

2000: Radiometrie telde en maakte bekend…

Het radiodagboek van 4 april – 095 (video)

Blad 459: Astrid, PXL, LRL, Marc & Karolien (video)

Sluiten