RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 4 september

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1935: Het live verslag van de staatsbegrafenis van Koningin Astrid door het NIR/INR wordt enorm gewaardeerd. 

1944: De omroep ‘BRNO’ poogt om een verbinding met de geallieerde zender ‘Samoyede’ in de Brusselse deelgemeente Vorst te leggen. Net voor het begin van het programma, begeeft de apparatuur het echter. Een andere zender op de Ruisbroeksesteenweg werkt wel zodat men uiteindelijk de eerste naoorlogse uitzending kreeg.

1972: De krant ‘Telegraaf’ onthult dat de ‘MV Mi Amigo’ is verkocht aan de maatschappij ‘Bell Broadcasting Company Ltd.’. Men plant de start van een station nog voor de eindejaarsdagen. Het wordt echter duidelijk dat de schrijver werd gefopt door Roel Koenders, de toekomstige producer bij de ‘VARA’ en door Henk Meeuwis, de latere nieuwslezer op… de ‘MV Mi Amigo’.    

1974: Adriaan Van Landschoot, Roger Hendrickx, Tony Houston en Marc Van Pelegen verschijnen voor een Gentse rechtbank wegens het overtreden van de wet daterend van 1962, die uitzendingen vanop zee verbood. De zaak wordt uitgesteld tot 29/11/1974.

1998: VT4 stopt de testen op AM 1296 kHz. Vijf dagen waren voldoende om de nodige conclusies te trekken.

2002: Het ‘CSA’ haalt het Waalse Ciel FM in Seraing uit de lucht. Sinds enige tijd was de vroegere houder van vijf frequenties op 97,8 MHz te beluisteren. Men kon ook via de Contactfrequentie 101,4 MHz luisteren.

2003: De kandidaten in de provincie Antwerpen, in Limburg, in Vlaams Brabant en in Brussel voor een lokale radiovergunning dienen hun aanvraag in. Men had hiervoor tot 16.00 uur gekregen.

1985: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) ontvangt een telex van het ministerie van ‘WVC’ (‘Welvaart, Volksgezondheid en Cultuur’) waarin de A-status wordt toegekend. De zendtijduitbreiding wordt later bekend gemaakt.    

1995: Radio 121 start in Baarn. De zender, die een mix van Radio 1- en van Radio 2-programma’s brengt, blijft één jaar in de lucht.

2005: De ‘TROS’ start bij Radio 2 tussen 16.00 uur en 18.00 uur met Edwin Diergaarde een show waarin de Nederlandstalige muziek centraal staat.

2012: De zomermaanden (juni en juli) werden volledig door Radio 538 (12%) gedomineerd. ORN (10,6%) en 3FM (9,7%)  volgden op een ruime achterstand, aldus het ‘Bureau Intomart’. Sky Radio klom met 0,4% van 8,7% naar 9,1%. De Olympische Zomerspelen in Londen werden via Radio 1 goed gevolg. Dat  vertaalde zich in een winst van 0,7% van 7,3% naar 8%.

1984: ‘Mighty’ Joe Young vervangt Jessie Brandon tijdens het laatste anderhalf uur van haar show op Laser 558. Zij  voelde zich niet al te best.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 3 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 2 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 6 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 5 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 19 augustus

Vandaag in 1914: Na de Duitse inval in België worden alle radiozenders op uitdrukkelijk bevel Lees verder

Het Radiodagboek van 18 augustus

Vandaag in 2010: Simon Bates verlaat na 13 jaar het netwerk Classic FM om vanaf Lees verder

Het Radiodagboek van 17 augustus

Vandaag in 2017: Een medewerkster van 3FM wordt in het Hilversumse Mediapark door een verwarde Lees verder

Het Radiodagboek van 16 augustus

Vandaag in 2006: Presentator Krijn Torringa, hevig voorvechter van Nederlandse artiesten, overlijdt op 66-jarige leeftijd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx