fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 4 september – 247 (video & audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1935

Het rechtstreekse verslag van de begrafenis van Koningin Astrid bezorgt het NIR/INR een enorme waardering.

1944

De Belgische omroep BRNO probeert een link met een geallieerde Samoyede-zender in de Brusselse deelgemeente Vorst te leggen. Net voor de aanvang van het programma, begeeft de apparatuur het. Een andere zender, op de Ruisbroeksesteenweg functioneert wel zodat België de eerste naoorlogse radiouitzending op haar naam mag schrijven.

1998

VT4 beëindigt de testuitzendingen op 1296 kHz. Vijf dagen waren voldoende om conclusies te trekken.

2002

– Het CSA eist dat het BIPT het Waalse station Ciel FM in Seraing aanpakt. Sinds enige tijd zijn die op 97.8 MHz te beluisteren. Vroeger konden de uitzendingen ook via de Contact-frequentie 101.4 MHz ontvangen worden.

– Directeur François Goffin van Bel RTL neemt ontslag. Hij was samen met Hervé Meillon, in 1987, bij de oprichting van RFM betrokken. In 1991 volgde de volledige omschakeling naar Bel RTL.

2003 

De kandidaten voor een lokale radiovergunning in de provincie Antwerpen, Limburg, Vlaams Brabant en in Brussel dienen hun aanvraag in. De deadline is vandaag om 16:00 uur.

1995 

Radio 121 start in Baarn. De zender, die een mix van Radio 1- en Radio 2 programma’s brengt, zal één jaar in de lucht zijn.

2001

Sky Radio blijft met 15% de best beluisterde radiozender in Nederland over de maanden juni en juli 2001. 3FM scoort als tweede 10,7% terwijl Radio 2 precies 9% haalt. Radio 538 en Radio 10 delen met 8,4% de vijfde plaats.

2003

– Toenemende financiële moeilijkheden dwingen Radio TV West om drastische maatregelen te nemen. De tegenvallende reclame-inkomsten, de zwaar teleurstellende resultaten van het door Jeroen Soer (foto bovenaan –  credits: bloggen.be) ingevoerde talkformat en de mindere subsidiëring door de provincie, leidden tot talloze ontslagen. De muziek krijgt opnieuw een plaats in de programma’s.

– Roderick Veelo wordt vanaf 1 oktober de nieuwe ochtendpresentator tussen 06:00 en 09:00 uur bij de VARA op Radio 2.

– De door het kabinet aangekondigde bezuinigingen bij de publieke omroepen in 2005 zorgen voor massale afdankingen. De Evangelische Omroep ziet 120 mensen bij de afdelingen radio, internet en ondersteunende diensten vertrekken.

2005 

Edwin Diergaarde presenteert voor de eerste maal een Nederlandstalige muziekshow bij de TROS op Radio 2 tussen 16:00 en 18:00 uur.

2006 

– 3FM voert een aantal nieuwe programma’s in. Zo presenteren Gerard Ekdom en Michiel Veenstra elke vrijdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur ‘Ek-stra Weekend’. Dennis Weering en techno-DJ Dave Clark worden als nieuwe medewerkers aangetrokken.

– Radio 5 start een gloednieuwe programmering waarbij het gevoel voor nostalgie belangrijk is. De mix tussen lichte muziek, chansons, cabaret, Nederlandstalige liedjes, evergreens informatie en service levert snel positieve reacties op.

– Kink FM blijft zich via een aangepaste programmering als het alternatief popstation profileren. Door extra aandacht aan de nieuwste popmuziek te schenken, hoopt men de luistercijfers te laten stijgen.

– De start van de ‘Coen en Sander show’, het gloednieuwe namiddagprogramma tussen 16:00 en 19:00 uur bij 3FM, wordt met één week vertraagd. Coen Swijnenberg staat op het punt om vader te worden. Wouter van der Goes, die naar Qmusic vertrekt, neemt afscheid van de publieke popzender.

1997: Verenigde Staten

WTFX FM in Louisville zendt de show van de omstreden Howard Stern uit. De populariteit van de presentator blijft in stijgende lijn evolueren.

2005: Groot Hertogdom Luxemburg

Het Engelse Luxembourg 208 keert via het internet en via DRM-testuitzendingen terug. Ze worden door Benny Brown gepresenteerd.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 562: Radiopiraat, radiojournalist & radiojingles (audio & video)

Wat dacht u van een rapport over ‘illegale radio’ uit 1988, als vakantielectuur?Hij werkte voor Lees verder

2008: Bourgeois tevreden over optreden BIPT

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois is tevreden dat het Belgische Instituut voor Postdiensten en Lees verder

Het radiodagboek van 29 juli – 211 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 557: Webradio, offshore radio en AM-radio

Steun voor webradio's en een prima zoekplaats voor muziekliefhebbersEr gaat nog meer schoon radiovolk naar Lees verder

Het radiodagboek van 21 juli – 203 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 20 juli – 202 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 19 juli – 201 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 16 juli – 198 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, groot-brittannië, luistercijfers, middengolf, nederland, usa
Blad 255: Studio Guga, Humo en NRJ (video’s)

Chris Kershaw: onterecht onbekende jinglemaker (audio)

De Zaak Natsie – 14 (audio)

Het is vandaag 3 september… 1988 (audio)

2008: Qmusic: Erwin ging, Kürt kwam

Het radiodagboek van 3 september – 246 (video)

Sluiten