RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 4 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1935: Het live verslag van de staatsbegrafenis van Koningin Astrid door het NIR/INR wordt enorm gewaardeerd. 

1944: De omroep ‘BRNO’ poogt om een verbinding met de geallieerde zender ‘Samoyede’ in de Brusselse deelgemeente Vorst te leggen. Net voor het begin van het programma, begeeft de apparatuur het echter. Een andere zender op de Ruisbroeksesteenweg werkt wel zodat men uiteindelijk de eerste naoorlogse uitzending kreeg.

1974: Adriaan Van Landschoot, Roger Hendrickx, Tony Houston en Marc Van Pelegen verschijnen voor een Gentse rechtbank wegens het overtreden van de wet daterend van 1962, die uitzendingen vanop zee verbood. De zaak wordt uitgesteld tot 29/11/1974.

1998: VT4 stopt de testen op AM 1296 kHz. Vijf dagen waren voldoende om de nodige conclusies te trekken.

2002: Het ‘CSA’ haalt het Waalse Ciel FM in Seraing uit de lucht. Sinds enige tijd was de vroegere houder van vijf frequenties op 97,8 MHz te beluisteren. Men kon ook via de Contactfrequentie 101,4 MHz luisteren.

2003: De kandidaten in de provincie Antwerpen, in Limburg, in Vlaams Brabant en in Brussel voor een lokale radiovergunning dienen hun aanvraag in. Men had hiervoor tot 16.00 uur gekregen.

2021 

– Radio Apollo ruilt de studio aan de oude pastorie van Wiekevorst om voor het woonzorgcentrum ‘Sint-Jozef’. Een glazen wand en webcam geven de bewoners, de bezoekers en de luisteraars de kans om van een streepje muziek of van een leuke babbel met de vele gasten te genieten.

– Radio Lede opent een gloednieuwe studio boven café ‘’t Kaatsplein’ in de Rosselstraat in Lede nabij Aalst. Er wordt live uitgezonden vanop een terras omdat men door corona de locatie niet kan bekijken.

– Jess FM in Menen opent een nieuwe radiostudio in de Ieperstraat 19. Onder impuls van bestuurslid Olivier Ramont werd na een verblijf in een pand naast de spoorweg naar een meer ‘opvallende plek’ gezocht.

Heynen

1972: De krant ‘Telegraaf’ onthult dat de ‘MV Mi Amigo’ is verkocht aan de maatschappij ‘Bell Broadcasting Company Ltd.’. Men plant de start ven een station nog voor de eindejaarsdagen. Het wordt echter duidelijk dat de schrijver werd gefopt door Roel Koenders, de toekomstige producer bij de ‘VARA’ en door Henk Meeuwis, de latere nieuwslezer op…de ‘MV Mi Amigo’.

1985: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) ontvangt een telex van het ministerie van ‘WVC’ (‘Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur’) waarin de A-status wordt toegekend. De zendtijduitbreiding wordt later bekend gemaakt.

1995: Radio 121 start in Baarn. De zender, die een mix van Radio 1- en van Radio 2-programma’s brengt, blijft één jaar in de lucht.

2005: De ‘TROS’ start bij Radio 2 tussen 16.00 uur en 18.00 uur met Edwin Diergaarde een show waarin de Nederlandstalige muziek centraal staat.

2006: NPO Radio 6 met aandacht voor soul en jazz start. De programmering bevat jazz, wereldmuziek, diverse culturele en informatieve items.

2012: De zomermaanden (juni en juli) werden volledig door Radio 538 (12%) gedomineerd. ORN (10,6%) en 3FM (9,7%) volgden op een ruime achterstand, aldus het ‘Bureau Intomart’. Sky Radio klom met 0,4% van 8,7% naar 9,1%. De Olympische Zomerspelen in Londen werden via Radio 1 goed gevolgd. Dat vertaalde zich in een winst van 0,7% van 7,3% naar 8%.

1984: ‘Mighty’ Joe Young vervangt Jessie Brandon tijdens het laatste anderhalf uur van haar show op Laser 558. Zij voelde zich niet al te best.

2017: Ronan Keating start als ochtendjock op het landelijke netwerk Magic. De ex-zanger van Boyzone krijgt de hulp van sidekick Harriet Scott.

2020:  Scott Shannon (73), de ochtend-dj van (W)CBS FM in New York City heeft zijn contract opnieuw verlengd. Voor hoelang hij deze keer bijtekende, is niet bekend.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Heynen
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx