RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 4 oktober

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1976: Radio Mi Amigo start een gewijzigde programmering.

2003: Lazer FM, de eerste illegale housezender in Brussel, in Antwerpen en in Oostende levert dj-sets aan geïnteresseerde stations. ‘Lazer Tunez’, dat tussen 23.00 uur en 6.00 uur loopt, start bij Radio Park in Brasschaat op 105,6 MHz. 

2009: Zoersel TV start. Het regionale nieuws wordt met Zoe FM voorbereid.

1974: De TROS krijgt op Hilversum 3 als A-omroep de volledige donderdag ter beschikking. De uitzendingen starten voortaan om 07:00 uur. Te horen zijn Tom Mulder, Gerard de Vries, Annie Reuver, Hugo van Gelderen en Ferry Maat.

1989: De afdeling rechtspraak bij de Raad van State geeft de toelating voor de doorgifte van RTL-Véronique op de kabel. Vermits het een buitenlands station betreft, mag men geen obstakels opwerpen. TV10 van Joop van den Ende krijgt geen toelating vanwege het té nationaal karakter.

1992: RTL4 zendt voor de laatste keer de ‘Fabeltjeskrant’ uit.

2001: De partijen ‘PvdA’, ‘CDA’ en ‘D66’ twijfelen of staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer en Waterstaat) de Tweede Kamer juiste en volledige informatie heeft gegeven over de verdeling van de frequenties onder de commerciële radiozenders. Dat bleek na een hoorzitting in de Tweede kamer.

2003: De nieuwe baas van ‘RTL’, Fons van Westerloo onthult in het ‘Financiële Dagblad’ dat het concern ‘Bertelsmann’ een verkoop van RTL4, RTL5 en Yorin overwoog. Er bestond ongenoegen over de minieme winst en de oplopende kosten.

2005: Volgens berichten bij Sky Radio in Naarden wordt directeur Vranz van Maaren ontslagen. Het dalende marktaandeel verplichtte deze ingreep.

2006: De pogingen van Jan van Veen en Vranz van Maaren om RTL FM in Candlelight Radio te wijzigen, floppen. De onderhandelingen met ‘RTL’ werden niets omdat de mediagroep met een andere partner gesprekken voerde.

2010: Ruud de Wild is (opnieuw) bij Radio 538 met de namiddagshow tussen 16.00 uur en 19.00 uur. 

1955: Franklin Engelmann presenteert bij het BBC Light Programme de eerste ‘Pick of The Pops’ met de actuele ‘BBC UK Top 20’. Het programma loopt nu bij BBC Radio 2 met Paul Gambaccini. Hij brengt elke zaterdag van 13.00 uur tot 15.00 uur (Engelse tijd) twee hitparades van toen.

1985: Laser 558 kondigt om 1.00 uur aan voor een aantal dagen uit de lucht te gaan. Een storm had de antennes flink beschadigd.

1990: Om moeilijkheden met de Britse lokale stations te vermijden, stopte Radio Caroline op 16/9/1990 op AM 558 kHz. Men keert via AM 819 kHz terug.

1973: Israël

Bij het uitbreken van de ‘Yom Kippur’-oorlog in het Midden Oosten duikt een Israëlische kanonneerboot bij de ‘MV Peace’ op. De overheid eist het einde van ‘The Voice of Peace’. Na een onderbreking zijn er opnieuw programma’s vanaf een nieuwe ankerplaats ter hoogte van Famagusta voor de Cypriotische kust.

2020: Frankrijk

De evenementenzender Radio Restos, waaraan talrijke grote namen uit de radiowereld zoals Arthur, Cauet, Manu Lévy, Bruno Guillon, David Guetta, Marc Scalia en Dominique Duforest mee werkten, haalt 244.568 euro voor het transport van talloze voedselpakketten voor de minder bedeelden op. Het station maakte 48 uren non-stop radio online. 

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 3 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 2 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 5 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Oud radiopresentator Terry Verbiest overleden

Terry Verbiest, een tijdlang journalist bij de toenmalige BRT en presentator van het programma 'Het Lees verder

Het Radiodagboek van 20 mei

Vandaag in 1998: De Vlaamse kabelradio Flandria dient in Luxemburg de aanvraag voor een tweede Lees verder

Het Radiodagboek van 19 mei

Vandaag in 1960: Alan Freed wordt door de politie van New York opgepakt en beschuldigd Lees verder

Het Radiodagboek van 18 mei

Vandaag in 1960: De nieuwe omroepwet voorziet de stichting van twee uitzendinstituten namelijk de BRT Lees verder

Nostalgie straks ook in Denemarken? (video)

Het van origine Bauer Media-concern heeft concurrentie gekregen uit Franse hoek bij de herverdeling van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x