RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 4 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1976: Radio Mi Amigo start een gewijzigde programmering.

1977: Het nog steeds uitblijven van een degelijke bevoorrading van de ‘MV Mi Amigo’ lijdt tot een ernstig tekort aan voedsel en olie voor de generator. Radio Caroline en Radio Mi Amigo moeten noodgedwongen uit de lucht.

2003: Lazer FM, de eerste illegale housezender in Brussel, in Antwerpen en in Oostende levert dj-sets aan geïnteresseerde stations. ‘Lazer Tunez’, dat tussen 23.00 uur en 6.00 uur loopt, start bij Radio Park in Brasschaat op 105,6 MHz.

2009: Zoersel TV gaat van start. Het regionale nieuws wordt met Zoe FM voorbereid.

2018: Radio- en televisiepresentator Walter Capiau (80) is aan de gevolgen van maagkanker overleden. Naast successen op de buis als ‘Rad Van Fortuin’, ‘Hoger Lager’ ‘De kinderacademie’ en ‘Walter’s Verjaardagshow’ werd hij ook bekend van ‘Capriolen’ bij BRT 2. Tijdens het item ‘Telefrats’ nam hij luisteraars beet. ‘De Grote Klok’ waarin hij verschillende onderwerpen aan de grote klok hing, liep bij verschillende lokale radiostations.

2021: Classic 22 test met pop-rock muziek in de wijde omgeving van Keerbergen op 105.2 MHz. Deze lokale frequentie werd eerder door Yesterdayland ingevuld. Deze zender verdween eind juni zonder enige uitleg uit de lucht.

1989: De afdeling rechtspraak bij de Raad van State geeft de toelating voor de doorgifte van RTL-Véronique op de kabel. Vermits het een buitenlands station betreft, mag men geen obstakels opwerpen. TV10 van Joop van den Ende krijgt geen toelating vanwege het té nationaal karakter.

1992: RTL4 zendt voor de laatste keer de ‘Fabeltjeskrant’ uit.

2001: De partijen ‘PvdA’, ‘CDA’ en ‘D66’ twijfelen of staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer en Waterstaat) de Tweede Kamer juiste en volledige informatie heeft gegeven over de verdeling van de frequenties onder de commerciële radiozenders. Dat bleek na een hoorzitting in de Tweede Kamer.

2003: De nieuwe baas van ‘RTL’, Fons van Westerloo onthult in het ‘Financieele Dagblad’ dat het concern ‘Bertelsmann’ een verkoop van RTL4, RTL5 en Yorin overwoog. Er bestond ongenoegen over de minieme winst en de oplopende kosten.

Heynen

2005: Volgens berichten bij Sky Radio in Naarden wordt directeur Vranz van Maaren ontslagen. Het dalende marktaandeel verplichtte deze ingreep.

2006: De pogingen van Jan van Veen en Vranz van Maaren om RTL FM in Candlelight Radio te wijzigen, floppen. De onderhandelingen met ‘RTL’ werden niets omdat de mediagroep met een andere partner gesprekken voerde.

2010: Ruud de Wild is (opnieuw) bij Radio 538 met de namiddagshow tussen 16.00 uur en 19.00 uur.

2021:

– Na een lange afwezigheid vanwege zijn herstel aan darmkanker keert Ruud de Wild bij NPO Radio 2 terug. Het wordt een emotionele ‘De Wild in de Middag’ vanuit het Amsterdamse UMC ziekenhuis waarbij het personeel en zijn vriendin Olcay Gulsen bedankt worden.

– De publieke zender NPO 3FM zet zich tijdens de week voor kerstmis niet in voor een doel. Men zet zich vanuit Amsterfoort tijdens ‘Serious Request’ vier dagen lang wereldwijd in tegen klimaatverandering.

1955: Franklin Engelmann presenteert bij het BBC Light Programme de eerste ‘Pick of The Pops’ met de actuele ‘BBC UK Top 20’. Het programma loopt nu bij BBC Radio 2 met Paul Gambaccini. Hij brengt elke zaterdag van 13.00 uur tot 15.00 uur (Engelse tijd) twee hitparades van toen.

1973: Bij het uitbreken van de ‘Yom Kippur’-oorlog in het Midden Oosten duikt een Israëlische kanonneerboot bij de ‘MV Peace’ op. De overheid eist het einde van ‘The Voice of Peace’. Na een onderbreking zijn er opnieuw programma’s vanaf een nieuwe ankerplaats ter hoogte van Famagusta voor de Cypriotische kust.

1985: Laser 558 kondigt om 1.00 uur aan voor een aantal dagen uit de lucht te gaan. Een storm had de antennes flink beschadigd.

1990: Om moeilijkheden met de Britse lokale stations te vermijden, stopte Radio Caroline op 16/9/1990 op AM 558 kHz. Men keert via AM 819 kHz terug.

2020: De evenementenzender Radio Restos, waaraan talrijke grote namen uit de radiowereld zoals Arthur, Cauet, Manu Lévy, Bruno Guillon, David Guetta, Marc Scalia en Dominique Duforest mee werkten, haalt 244.568 euro voor het transport van talloze voedselpakketten voor de minder bedeelden op. Het station maakte 48 uren non-stop radio online.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx