RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 4 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

2005: Het interculturele ‘Kif Kif’ in Elsene voor de jongeren start de allereerste allochtone Vlaamse radio online. De organisatie wil de vaak eenzijdige berichtgeving over de mensen van een andere afkomst van antwoord dienen. Vrijwilligers uit Oost-Europa, uit Afrika en uit de Maghreblanden zullen helpen.

1974: De Nederlandstalige shows van Radio Atlantis worden ingekort zodat er meer ruimte voor de populaire Engelse service komt.

2014: Lennart Creël verbeekt het record non-stop radiomaken. Hij besloot zijn radiomarathon voor ClubFM op zondag 4 mei na 190 uur. Een actie ten voordele van Make-A-Wish. Na zijn recordpoging sliep hij twaalf uur achtereen.

2020: Na Willy Sommers vorige week start presentatrice en singer-songwriter Amaryllis Temmerman bij de opvolger van VBRO, BNL. Ze brengt tussen 20.00 uur en 22.00 uur het programma ‘Koestermomenten’.

2021: Radio Z, de Waals-Brusselse groep rond veertigtal onafhankelijke lokale radiostations, bevestigt de komst van een vzw. Men wil “hun belangen bij publieke en bij private organisaties verdedigen” en hen helpen bij administratieve, technische en commerciële procedures.

1973: De dubbel lp van Hans Knot ‘The History of RNI’ wordt voorgesteld op Radio Noordzee Internationaal. Deze gebeurtenis leidt tot de huur van negen vissersboten zodat 500 fans het zendschip, de ‘Mebo II’ konden bezoeken.

1974:  De technici op de ‘Norderney’ van Radio Veronica, brengen op zaterdag tussen middernacht en 2.00 uur non-stop muziek. Het wordt een mix van easy-listening, ‘Top 40’ en de ‘Tipparade’. 

1979: Na een tip van een concurrerende piraat valt de politie een woning van een medewerker bij Radio Delmare binnen. Men ontdekt er een korte golf zender van het type ‘Marconi’, die vroeger door het Belgische leger werd gebruikt. Het vermogen bedroeg 640 W.

1983: Op het proces tegen de gedagvaarde betrokkenen bij Radio Delmare steunt advocaat Meester Welfort op het verdrag van Rome waarbij de verdachten binnen een redelijke termijn voor de rechter moeten komen. Vermits er inmiddels vijf jaar voorbij waren, gaf de rechter de vrijspraak. Aanklager Mr. Pieters ging in hoger beroep. Dat trok hij op 11/1/1985 in. 

1998: Minister Annemarie Jorritsma van Verkeer en Waterstaat maakt 33 FM- en 7 AM-frequenties voor niet-landelijke commerciële stations bekend. Het gaat om frequenties met een klein geografisch bereik. Dit komt op verzoek van de zenders, die bij de landelijke verdeling buiten de prijzen waren gevallen.

2000: Bij de ‘HMG’ (‘Holland Media Groep’) komt het tot een breuk tussen Veronica en ‘CLT-RTL’. Op 1/9/2000 moet de naam ‘Veronica’ en de 35% aandelen naar de ‘Vereniging Veronica’ terugkeren.

2001: Men plant een tijdelijke terugkeer van Radio Noordzee Internationaal op AM 1503 kHz via het lichtschip ‘LV18’ of ‘Mebo III’. Als startdatum wordt 3/6/2001 gepland. Men overweegt om gedurende 28 dagen in de lucht te blijven.

2003: Ferry Maat en Bart Van Leeuwen starten bij Radio 10. De bedenker van de ‘Soulshow’ is terug bij een vertrouwde omgeving vermits hij reeds als programmaleider in 1988 bij de oudste commerciële zender werkte.

2004: De krant ‘De Telegraaf’ meldt de start op 1/6/2004 van Juize FM online met Niels Hoogland en Geoffrey Ensen. Via een mix van r&b, hip-hop en soul wil het duo met FunX en met Urban Radio, het voormalige Colorful Radio concurreren.

2005:

– Het mediamagazine ‘Broadcast Magazine’ meldt dat Radio 538 te koop staat. Mede-eigenaar Lex Harding praat met verschillende partijen. Het gerucht gaat dat ‘Talpa’ van John de Mol, forse interesse heeft.

– Henk Smit, de voormalige eigenaar van het ‘Nederlands Radio Symfonie Orkest’, wordt de nieuwe zendercoördinator van Radio 4. Hij start op 1/9/2005.

– Adam Curry en ‘Sirius XM’, de topleverancier van digitale satellietradio in de Verenigde Staten en in Canada werken samen. Vanaf 13/5/2005 bespreekt hij gedurende 4 uur de beste podcasts.

2006: MTV-Nederland werft de 27-jarige Otto-Jan Ham van Studio Brussel aan.

2017: Er breekt bij Qmusic een rel uit als blijkt dat het ochtendduo Wietze en Mattie door ‘Talpa’ voor de ochtendshow bij Sky Radio werd benaderd. Het duo kon jaarlijks 400.000 euro verdienen. Mattie Valk komt echter, door het verlengen van zijn contract bij Qmusic in ruil voor jaarlijks 600.000 euro en voor een Tesla-wagen, op het voornemen terug. Wietze De Jager wordt door Radio 538 ingelijfd.

1966: Radio Tower is voor het laatst te horen. Er wordt nadien nog weinig van de fortzender vernomen.

1989: Het uitgebreide onderhoud en het reinigen van de ‘Ross Revenge’ zijn voorbij. Radio Caroline en Radio 819 herbeginnen om 11.30 uur.

1992: Nadat Radio Caroline op 7/4/1992 begon, liep de tijdelijke vergunning af. Dankzij Quality FM gaat de ex-zeezender om middernacht echter via de satelliet ‘Astra’ door.

1997: Radio Caroline kreeg voor de negende keer een 28 dagen geldige licentie om met een minimaal vermogen op FM 106.6 Mhz uit te zenden. De programma’s komen uit een studio vanop de ‘mv Thekla’ in de haven van Bristol. Het verslepen van de ‘Ross Revenge’ was te duur.

1998: Israël

Wanneer blijkt dat de Israëlische overheid Radio Arutz het zwijgen wil opleggen, protesteert het management heftig. Men verwijt de politiek een voorkeursbehandeling aan de ‘Voice of Peace’ te geven.

2001: Oostenrijk

Er melden zich 154 kandidaten waaronder de actuele licentiehouders voor de verdeling van ‘slechts’ van 4 regionale en 19 lokale commerciële radiostations. De ‘Kommunicationbehörde Austria’ wilt nog voor de start van de zomervakantie de vergunningen toekennen.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 5 mei

Vandaag in 2019: Christophe Lambrecht van Studio Brussel (48) overlijdt aan hartfalen. Hij presenteerde samen Lees verder

Het Radiodagboek van 6 mei

Vandaag in 1937: De Amerikaanse radioverslaggever Herbert Morrison van WLS (Chicago) beleeft één van de Lees verder

Het Radiodagboek van 3 mei

Vandaag in 2021: Ricky Fox (64), één van de boegbeelden bij Radio Contact in de Lees verder

Het Radiodagboek van 2 mei

Vandaag in 1970: De BRT zendt op zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur de Lees verder

Het Radiodagboek van 1 juli

Vandaag in 1995: Wolfman Jack overlijdt aan een hartaanval na een boekpromotie in Belvédère (North-Carolina).

Het Radiodagboek van 30 juni

Vandaag in 2006: In Nederland beslist het College voor het Bedrijfsleven dat RTL FM op Lees verder

Het Radiodagboek van 29 juni

Vandaag in 1994: Het Franse netwerk 'NRJ' opent een eerste station in Brussel.

Het Radiodagboek van 28 juni

Vandaag in 1973: De Nederlandse Tweede Kamer stemt na een debat van 3 dagen over Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx