fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Het radiodagboek van 4 mei – 124 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001

Het oud Veronica-zendschip de Norderney meert aan in het Kempische Dok in Antwerpen. Een hijskraan komt om 08:00 uur langs om de bekende masten recht te zetten. Voormalig presentator Peter de Vries (ex-Radio Atlantis) geeft het interieur en de boeg een nieuwe verfbeurt. Men wil de exploitatie van de discoboot op 20 juni starten.

2004

La Libre Belgique schrijft dat diverse Waalse omroeporganisaties een klacht overwegen tegen het goedgekeurde Vlaamse frequentieplan. Volgens de tegenstanders hebben de diverse gemeenschappen geen volledig coördinatieoverleg gepleegd. Er is discussie over dertien Franstalige frequenties waarvan drie in Brussel. Dit overleg is door een Koninklijk Besluit uit 1992 nochtans verplicht. De Hoven van Beroep in Gent en in Brussel verklaren echter dat deze wet niet van toepassing op de frequentieproblematiek is.

2005

Het interculturele platform voor de jongeren Kif Kif, start de eerste allochtone webradio in Vlaanderen. De organisatie wil de vaak eenzijdige berichtgeving over mensen met een andere afkomst van antwoord dienen. Een aantal vrijwilligers uit Oost-Europa, Afrika en uit de Maghreblanden zullen aan het project deelnemen. 

2006

MTV-Nederland krijgt de 27-jarige Vlaming Otto Jan Ham als presentator. Hij komt van Studio Brussel. (Foto bovenaan – credits: Proximus TV)

1973

De dubbel elpee ‘The History of RNI’ van Hans Knot, wordt via Radio Noordzee Internationaal voorgesteld. Naar aanleiding van deze gebeurtenis werden negen vissersboten gehuurd. Vijfhonderd fans bezoeken het zendschip de Mebo II.

1979

Na een tip van een concurrerende landpiraat valt de Nederlandse politie een woning van een Radio Delmare-medewerker binnen. Men ontdekt er een omgebouwde kortegolfzender van het type Marconi, die vroeger door het Belgische leger werd gebruikt. Het vermogen bedroeg 640 Watt.

1983

Tijdens het proces tegen de ex-medewerkers van Radio Delmare, beroept Meester Welfort zich op het verdrag van Rome waarbij verdachten binnen een redelijke termijn voor de rechter moeten verschijnen. Vermits er vijf jaar verstreken zijn, geeft de rechter vrijspraak. Aanklager Mr. Pieters gaat onmiddellijk in hoger beroep maar trekt dat later, op 11 januari 1985, weer in.

1989

Het onderhoud en de schoonmaakbeurt op de MV Ross Revenge zijn achter de rug. Radio Caroline en Radio 819 herbeginnen de uitzendingen om 11:30 uur.

2000

Bij de Holland Mediagroep komt het tot een regelrechte breuk tussen Veronica en CLT-RTL. Vanaf 1 september moet men de naam Veronica FM afstaan aan de Vereniging Veronica. De aandelen die de Luxemburgs-Duitse mediamaatschappij in het Veronica-blad bezit (35%), keren terug naar de eigenlijke eigenaar.

2003

Ferry Maat en Bart van Leeuwen starten bij Radio 10. Voor de bedenker van de ‘Soulshow’ betekent dit de terugkeer naar een vertrouwde omgeving waar hij als programmaleider aan de wieg van de oudste Nederlandse commerciële zender stond.

2004

De Telegraaf meldt de komst van Juize FM, een internetstation, dat onder leiding van 538-dj Niels Hoogland en Geoffrey Ensen op 1 juni aanstaande zal starten. Met een mix van r&b, hip-hop en soul wil men de concurrentie aangaan met Fun X en Urban Radio, het voormalige Colorful Radio.

2005

– Het Nederlandse mediamagazine Broadcast meldt dat Radio 538 te koop staat. Mede-eigenaar Lex Harding zou de gesprekken hiervoor in gang gezet hebben. Meteen doet het gerucht als zou Talpa, de mediaonderneming van John de Mol forse interesse tonen de ronde.

– Henk Smit, de voormalige eigenaar van het Nederlands Radio Symfonie Orkest, wordt de nieuwe zendercoördinator van Radio 4. Hij start op 1 september.

– Adam Curry en de maatschappij Sirius, de leverancier van satellietradio in de VS werken samen. Vanaf 13 mei zal de voormalige Veronica- en BNN- medewerker een vier uur durend programma aanbieden dat de beste podcasts zal bevatten. Met podcasting worden programma’s op mp3-formaat via het internet aangeboden.

1966

Radio Tower is voor het laatst te horen. Nadien wordt er nog weinig van de fortzender vernomen.

1992

Nadat Radio Caroline op 7 april met legale uitzendingen begon via WorldSpace, loopt de vergunning af. Met de hulp van Quality FM gaat de ex-zeezender om middernacht nu via de Astra-satelliet door.

1997

Radio Caroline kreeg voor de negende maal een 28 dagen-durende licentie om met een beperkt vermogen op 106.6 MHz uit te zenden. De programma’s komen vanuit een studio aan boord van de MV Thekla, die in de haven van Bristol ligt aangemeerd. Het geplande verslepen van de MV Ross Revenge bleek immers te duur.

2001

Er zijn plannen voor een nieuwe, tijdelijke terugkeer, via een evenementen-licentie, van Radio Noordzee Internationaal. Er zal worden uitgezonden op 1503 kHz vanaf het lichtschip LV18, bijgenaamd de Mebo III. Vanaf 3 juni overweegt men om gedurende 28 dagen in de lucht te blijven.

1998: Israël

Wanneer uitlekt dat de overheid plannen koestert om zeezender Arutz 7 het zwijgen op te leggen, wordt er door het management heftig gereageerd. Men beschuldigt politieke kringen ervan een voorkeursbehandeling aan The Voice Of Peace te geven.

2001: Oostenrijk

Er dagen 154 kandidaten op voor slechts 23 frequenties na het afsluiten van de inschrijvingstermijn voor het vergeven van vier regionale en negentien lokale commerciële radiostations. Onder de kandidaten bevinden zich alle huidige licentiehouders. Net voor de vakantie wil de ‘Kommunicationbehörde Austria’ de vergunningen toekennen.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Sinds goed twee weken kreeg Radio 1 een nieuwe vormgeving. Het aangepaste auditieve logo en
De RTBF maakt voor haar uitzendingen, dit in tegenstelling tot de VRT, nog wel gebruik
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
'Publieke omroep' klinkt neutraler dan 'nationale radio en televisie', want dan ligt de nadruk wel
Vlaamse publieke omroep in snelheid gepakt door Nederland (al heel lang trouwens) Het gaat niet
Logo’s! De meest iconische zijn deze die nooit of nauwelijks veranderen. Althans, zo lijkt het
Internationale mediaconferentie in het teken van 'samenwerking om het verschil te maken' Volgend jaar verwelkomen de
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 3 mei – 123 (video)

Het radiodagboek van 2 mei – 122 (audio)

Het radiodagboek van 1 mei – 121 (audio)

Het radiodagboek van 30 april – 120 (video)

Het radiodagboek van 29 april – 119 (video)

Het radiodagboek van 28 april – 118 (audio)

Sluiten