RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 4 maart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1974:

– Predikant Johan Maasbach is elke dag bij Radio Mi Amigo te beluisteren tussen 6.30 uur en 7.00 uur.

– Radio Atlantis zendt de klok rond uit. De Nederlandstalige programma’s worden tijdens de avond en in de nacht door de Engelse medewerkers overgenomen.

1977: De ‘Saint-André-des-Flandres’, een vissersboot uit het Franse Boulogne-sur-Mer, wordt in beslag genomen. De politie ontdekt immers dat men vaak de ‘MV Mi Amigo’ bevoorraadt. De rechtszaak komt op 1/6/1977 voor.

1978: Johan Visser start bij Radio Mi Amigo. Herman de Graaf lost Rob Hudson aan boord van de ‘MV Mi Amigo’ af.

1979: De ‘MS Magdalena’ van het toekomstige Radio Mi Amigo verlaat de haven van het Griekse Piraeus. De motor valt echter uit na 2 uur. Men moet terugkeren voor de nodige herstellingen.

1980: Na een oproep van de Franstalige studentenradio LLN, die als ‘Chaine de La Paix’ uitzendt, vormen 10.000 mensen spontaan een ketting. Goed voor een nieuw wereldrecord. 

1982: De mast van Radio Seven, die naast de studio aan de Gentsesteenweg in Zellik staat, komt naar beneden. Er vallen gelukkig geen slachtoffers. Een eerste onderzoek wijst uit dat de bouten, die de constructie op de betonnen blok hielden, los gemaakt waren. De geruchten over mogelijke sabotage groeien.

2003

– Volgens het evaluatierapport van het ‘VCM’ over Qmusic en 4FM, dat ‘Het Nieuwsblad’ inkeek, bleek dat er te weinig Nederlandstalige muziek aan bod komt.

– Alle dj’s van TOPradio bij de ‘VMMa’ (‘Vlaamse Media Maatschappij’) worden ontslagen. Sommigen zoals Bjorn Verhoeven en Alain Colpaert krijgen wel een andere baan.

2005: Er is omstreeks 8.50 uur door een crash in de digitale mengtafel tijdens het ochtendblok ‘Voor De Dag’ van Radio 1 een halve minuut stilte. Technici en presentatoren verhuizen snel naar een andere studio waar het programma wordt vervolgd. 

2020: Het verzoek van de ‘vzw Digitaal’ om hun zendmast voor Nazareth (107,5 MHz) 11 km (8,4 km volgens het plan van Genève) verderop te plaatsen, wordt afgewezen. De gewenste plek bevindt zich immers op 1,4 km van de site waaruit Radio Plus in Gent op 107,7 MHz uitzendt. 

1980: Door een algemene actie zijn Hilversum 1, 2, 3 en 4 tussen 13.15 uur en 13.45 uur uit de lucht. Men hoort slechts een pauzepingel. De technici verklaren zich solidair met de talrijke acties van de ‘FNV’ (de ‘Federatie Nederlandse Vakverenigingen’) in andere bedrijven. De raad van beheer bij de ‘NOS’ is echter verontwaardigd omdat zonder enige waarschuwing en zonder overleg tot een staking werd overgegaan.

2000: New Dance Radio wordt SLAM!FM. Eigenaar ‘ID&T’ heeft de studio’s, kabelcontracten en de apparatuur zoals de zenders overgenomen. R’n’b en hip hop worden in het format voor moderne trends als 2-step geruild. Voorlopig draait men uitsluitend non-stop muziek in afwachting van de start op 1/5/2000.   

2002: De bij de ‘KRO’ ontslagen Giel Beelen trekt naar de ‘AVRO’. Daar wordt hij door zijn manier van radio maken en gezien zijn muziekkennis in dienst genomen. Hij brengt bij Radio 3FM tussen 4.00 uur en 6.00 uur in de ochtend ‘Pyjama FM’.

2005: De geplande rechtszaak van RTL FM en Radio 538 tegen SLAM!FM wordt voorlopig uitgesteld. Beide stations, die menen dat het ex-ID&T station qua format in hun vaarwater kwam, willen eerst een beslissing van het ‘Agentschap Telecom’ alvorens actie te ondernemen. Op 11/4/2005 verwacht men meer duidelijkheid.

2011: Trance dj Ferry Corsten trekt met ‘Corsten’s Countdown’ van Fresh FM naar SLAM!FM. Deze wekelijkse hitparade wordt elke vrijdagavond tussen 22.00 uur en 23.00 uur in 35 landen uitgezonden.

1968: De gekaapte ‘MV Mi Amigo’ met de gegijzelde medewerkers bereikt na een barre tocht door de mist van 22 uur rond 4.30 uur via IJmuiden de Amsterdamse haven. Men ontvangt geld om snel naar huis terug te keren en om verdere instructies af te wachten.

1970: De Duitstalige blokken bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ worden tot 21.00 uur uitgebreid. De Engelse dj’s zenden tot 2.00 uur uit.

1984: Johnny Lewis en Blake Williams verzorgen tussen 12:45 en 19:04 uur nieuwe testuitzendingen bij Laser. Het is overigens de laatste keer dat men op 729 kHz AM experimenteert.

1990: Jazz FM (Londen, 102,2 MHz), dat hoofdzakelijk soul en jazz draait, opent met een live concert van Ella Fitzgerald vanuit de ‘Royal Albert Hall’. Het station wordt op 7/6/2005 vanwege slechte luistercijfers in Smooth FM gewijzigd.

2013: Magic AM heft in het noorden van Engeland de lokale ochtendshows op. Magic 1170 neemt in de regio rond Middlesbrough en Durham het blok van Magic 1152 uit Newcastle over. 

2017: Tony Blackburn neemt bij BBC Radio 2 ‘Sounds of the 60’s’ van Brian Matthew over. Dit wordt van 7.00 uur tot 9.00 uur elke zaterdagochtend uitgezonden. 

2002: Het ‘CSA’ (‘Le Conseil supérieur de l’audiovisuel’) onthult binnenkort de eerste namen van de commerciële zenders die een frequentie op AM krijgen. Naast RMC Info, Littoral AM en Superloustic maakt Ciel AM, dat in de Parijse regio reeds testuitzendingen via AM 963 kHz uitvoerde, een grote kans.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx