fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 4 maart – 064 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1974

Radio Atlantis, in de lucht vanaf de MV Jeanine, zendt voortaan de klok rond uit. De Nederlandstalige programma’s worden tijdens de avond en nacht door Engelse medewerkers overgenomen.

1978

Radio Mi Amigo krijgt een nieuwe presentator namelijk Johan Visser (echte naam Ron Bisschop). Tussen 19:00 en 19:30 uur presenteert hij al dadelijk de ‘Mi Amigo Flashbackshow’.

1980

Na een oproep van de Franstalige studentenradio LLN, die voor de gelegenheid onder de naam Radio Chaîne De Paix uitzendt, vormen tienduizend personen een menselijke ketting. Goed voor een nieuw wereldrecord.

1982 

De mast van Radio Seven, die naast de studio aan de Gentsesteenweg in Zellik is opgetrokken, komt naar beneden. Er vallen gelukkig geen slachtoffers. Een eerste onderzoek wijst uit dat de bouten die de constructie op de betonnen blok hielden, los gemaakt waren. Spoedig verspreiden zich de geruchten over mogelijke sabotage.

2003 

– Volgens het evaluatierapport over de landelijke commerciële radiostations van het VCM, dat Het Nieuwsblad kon inkijken, blijken Qmusic en 4FM te weinig Nederlandstalige muziek te draaien.

– Alle DJ’s die bij de Vlaamse Mediamaatschappij voor het landelijke TOPradio werkten, worden ontslagen. Een aantal onder hen zoals Bjorn Verhoeven en Alain Colpaert (foto bovenaan) krijgen weliswaar een andere baan bij de Vilvoordse onderneming aangeboden.

2005 

Door een crash in de digitale mengtafel duikt er om 08:50 uur in het ochtendprogramma ‘Voor De Dag’ van Radio 1 een stilte van een halve minuut op. Technici en presentatoren verhuizen snel naar een andere studio waar de uitzending wordt vervolgd.

2006 

Radio TROS FM uit Dendermonde wordt TOPradio.

1968 

De MV Fredericia belandt, na een lange reis waarbij de Britse marine het schip nauwlettend in de gaten houdt, in de haven van Amsterdam. Het vaartuig wordt meteen aan de ketting gelegd. De bemanningen en de medewerkers krijgen hun salaris en een ticket naar huis uitbetaald.

1980 

Door een algemene staking zijn Hilversum 1, 2, 3 en 4 tussen 13:15 en 13:45 uur uit de lucht. Er is slechts een pauze-pingel te horen. De NOS-technici verklaren zich op deze manier solidair met de acties in de andere bedrijven die door de Federatie Nederlandse Vakverenigingen (FNV) waren afgekondigd. De Raad van Beheer bij de NOS reageert echter verontwaardigd omdat men zonder enige waarschuwing en zonder vorm van overleg het werk had neergelegd.

2002 

De door de KRO ontslagen Giel Beelen verhuist naar de AVRO. Daar wordt hij vanwege zijn vernieuwende manier van radio maken en gezien zijn uitgebreide muziekkennis, in huis gehaald. Voortaan presenteert hij bij 3FM tussen 04:00 en 06:00 uur in de ochtend ‘Pyjama FM’. 

2005

De geplande rechtszaak die RTLFM en Radio 538 tegen Slam!FM hebben aangespannen, wordt voorlopig uitgesteld. Beide stations, die van oordeel zijn dat het voormalige ID&T qua format in hun vaarwater terechtkwam, willen eerst een beslissing van het Agentschap Telekom afwachten alvorens zelf actie te ondernemen. Op 11 april verwacht men meer duidelijkheid.

1970

Bij Radio Northsea International, uitzendend vanaf de Mebo II, worden de Duitstalige programma’s tot 21:00 uur uitgebreid terwijl de Engelse DJ’s tot 02:00 uur doorgaan.

1984

Johnny Lewis en Blake Williams verzorgen tussen 12:45 en 19:04 uur nieuwe testuitzendingen bij Laser. Het is overigens de laatste keer dat men op 729 kHz experimenteert.

1977

De Saint-André-des-Flandres, een vissersboot uit het Franse Boulogne, wordt in beslag genomen omdat de politie bewijzen aantrof dat men regelmatig de  MV Mi Amigo bevoorraadde. De rechtszaak komt op 1 juni voor.

2002

Het Franse CSA of het Conseil Supérieur Audiovisuel maakt binnenkort de eerste namen bekend van de commerciële zenders die een middengolf-frequentie krijgen. Naast RMC Info, Littoral AM en Superloustic maakt Ciel AM, dat in de Parijse regio reeds testuitzendingen via 963 kHz uitvoerde, een grote kans.

2004

Clear Channel betaalt een recordboete van 755.000 dollar. De mediamaatschappij was door de Amerikaanse media-verantwoordelijken veroordeeld vanwege het grof taalgebruik van Bubba The Love Sponge alias Tod Clem op 98 Rock.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 2 april – 093 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 457: Adam & Jeroen, Nostalgie, Oorboekje en KL85

1 april is niet enkel 'verzenderkesdag', maar blijkbaar ook dé datum om nieuwe radioprojecten te Lees verder

Blad 456: Satelliet, Nostalgie en podcasts

Vroeg begonnen is half gewonnen. Anders raken we ons nieuws niet kwijt vandaag. Ook vanavond Lees verder

Het radiodagboek van 1 april – 092 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 31 maart – 091 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 30 maart – 090 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 28 maart – 088 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 26 maart – 086 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, lokale radio, middengolf, nederland, offshore, usa, vrt
Blad 426: Minerva, 854 en NRJ (audio & video)

France: NRJ grijpt in (video)

Kicken op radio en zo – 70

MNM zoekt naar Strafste School #10 (video)

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Het is vandaag 3 maart… 1980 (audio)

Sluiten