RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 4 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1984: Het Antwerpse Radio Expres is, na de inbeslagname op 15/5/1984, terug op 101,9 MHz. 

1992: Belgische magistraten onderzoeken de rol van de hoofdredacteur bij ‘Topics’ Luc Vandriessche nadat men een verlies van miljoenen Belgische frank opliep. Men ontdekt dat er voor 2,5 miljoen BEF (62.500 euro) aan Radio Monique Internationaal op de ‘Ross Revenge’ werd betaald. Het gerecht straft hem. In hoger beroep wordt het verdict echter van 2 jaar naar 4 maanden omgezet. Jozef Govaerts ziet 3 jaar cel tot 6 maanden verminderd. Directeur Lodewijk Berg verschijnt niet voor het Hof van Beroep daar hij 18 maanden voorwaardelijk aanvaardt. Ondanks de vernietiging van de eerdere uitspraak behoudt iedereen een boete van 60.000 BEF (1500 euro).

2002: De Antwerpse raadkamer verlengt de aanhouding van de ex-topman bij ‘Think Media’ Maurice De Velder. Hij kondigt meteen aan in beroep te zullen gaan. Alles houdt verband met de plotse en de steile beursstijging van het ‘Think Media’-aandeel net voor de toekenning van een nationale licentie aan 4FM.

2004: Uit de studio van Radio Be One van de Amerikaanse groep ‘Emmis’ verdwijnt tussen 18.00 uur en 23.00 uur de ‘Orban Optimod 8400 Sound Processor’. Door het ontbreken van inbraaksporen krijgen de bezitter van een studiosleutel en de ex-voorzitter Frank Catry politiebezoek maar zonder resultaat.

2006: Extra Gold zit op een tweede FM-frequentie: 104.8 MHz in Koksijde.

1964: De ‘MV Global Adventure’ komt voor de kust van Noordwijk aan. Deze omgebouwde supertanker heeft een kunstmatig platform aan boord. De arbeiders starten met de bouw van het ‘REM’-eiland. Van daarop zullen radioprogramma’s en televisie-uitzendingen verzorgd worden. 

1973: Radio Caroline Nederlandstalig start op 259 m (AM 1187 kHz) en brengt een Engelse service op 389 m (AM 773 kHz). Het format bestaat uit ‘Top 40’-hits, klassieke muziek en rocktracks.

1997: De ‘HMG’ (‘Holland Media Groep’) ontslaat de directievoorzitter Huub Boermans en de medebestuurder Henri Römer. Ze werden van geknoei met de aandelen in ‘Teleworld’ beschuldigd.

2004: De publieke omroepen tekenen beroep aan tegen de beslissing van het Commissariaat voor de Media in verband met de overname van Colorful Radio. Dat werd illegaal verklaard na massaal protest uit de commerciële radiosector. 

1966:

– Technische moeilijkheden zijn een spelbreker tijdens de opstartfase van Radio 270. Het zendschip ‘Oceaan 7’ kreeg averij en moest voor herstellingswerken de haven opzoeken. Na het aanvoeren van nieuwe zenderonderdelen beginnen vandaag testuitzendingen op 269 meter middengolf (AM 1115 kHz) met een vermogen van 10 kW voor de omgeving van Yorkshire. Als eerste plaat wordt ‘Strangers In The Night’ van Frank Sinatra gedraaid.

– Britain Radio en Swinging Radio England, die sinds 3 mei 1966 van op de ‘Laissez Faire’ uitzenden, ontvangen uit Italië klachten. Vooral Britain Radio, dat zich op de huisvrouwen en de automobilisten richt, zou de programma’s van Roma 2 storen. Als oplossing besluit men om de stations van frequentie te wisselen. Britain Radio komt op 355 meter middengolf terecht terwijl Swinging Radio England, dat het vooral van jonge luisteraars moet hebben, voortaan op 227 meter uitzendt. Bovendien wordt tijdens de nachturen het vermogen van de zender van Britain Radio van 50 kW naar 11 kW gereduceerd.

1977: Veteraan Tony Allan en nieuweling David Brown lossen op de ‘MV Mi Amigo’ Roger Matthews en Stuart Russell van Radio Caroline af.  

2005: Virgin Radio haalt de zanger van de succesvolle jaren ’80 band Madness, Suggs (Graham Mc Pherson) als presentator in huis. Als tegenzet voor de gebruikelijke dance programma’s bij de concurrerende stations zal hij op vrijdagavond de beste pop- en rockclassics draaien.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 6 juni

Vandaag in 1971: De befaamde 'Ed Sullivan Show', oorspronkelijk van CBS Radio, komt voor de Lees verder

Het Radiodagboek van 5 juni

Vandaag in 1985: Minister van PTT Herman de Croo laat publiciteit op de lokale radio Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juni

Vandaag in 2010: Hét monument van de VRT-sportredactie Jan Wauters (71) sterft om 17.30 uur Lees verder

Het Radiodagboek van 2 juni

Vandaag in 2003: Radio Contact Vlaanderen trekt Bjorn Verhoeven als programmaleider aan. Hij werkte voor Lees verder

Het Radiodagboek van 19 augustus

Vandaag in 1914: Na de Duitse inval in België worden alle radiozenders op uitdrukkelijk bevel Lees verder

Het Radiodagboek van 18 augustus

Vandaag in 2010: Simon Bates verlaat na 13 jaar het netwerk Classic FM om vanaf Lees verder

Het Radiodagboek van 17 augustus

Vandaag in 2017: Een medewerkster van 3FM wordt in het Hilversumse Mediapark door een verwarde Lees verder

Het Radiodagboek van 16 augustus

Vandaag in 2006: Presentator Krijn Torringa, hevig voorvechter van Nederlandse artiesten, overlijdt op 66-jarige leeftijd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx