Het radiodagboek van 4 juni (155) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1992

Belgische magistraten onderzoeken nauwkeurig de rol van de hoofdredacteur van het weekblad Topics, Luc Vandriessche nadat het blad een verlies van miljoenen Belgische frank opliep. Men kan bewijzen dat er voor 2,5 miljoen frank aan Radio Monique, uitzendend vanaf de MV Ross Revenge, werd gespendeerd. Het gerecht veroordeelt, samen met hem, twee andere medewerkers; Jozef Govaerts en Lodewijk Berg.


Lees verder onder de advertentie


2002

– De Antwerpse raadkamer verlengt de aanhouding van gewezen Think Media-topman Maurice De Velder (foto bovenaan). Hij kondigt meteen aan in beroep te zullen gaan. De man wordt in verband gebracht met de plotse en steile beursstijging van het Think Media-aandeel net voor de toekenning van een nationale licentie aan 4FM.

– MVK Producties, de nieuwe eigenaar van de voormalige stations van Energy Vlaanderen, stelt een beslissing over de toekomst uit. De ex-lokale afdelingen kregen in mei een brief waarin spoedig uitsluitsel werd beloofd maar een aantal zenders koos intussen voor een eigen aanpak.

2003

Het Hamse bedrijf Limago BVBA, dat de voormalige FM Limburg radiostations Martinique (Ham, 104.9 MHz) en SOL (Lommel, 106.5 MHz) beheert, bundelt hen tot het mininetwerk Trendy FM. Men gaat op de leeftijdloze levensgenieters mikken. Een definitieve startdatum wordt pas bekend gemaakt als de voorbereidingen afgerond zijn.

2004

– Uit de studio van Be One, het project van de Amerikaanse groep Emmis in Vlaanderen wordt tussen 18:00 en 23:00 uur de Orban Optimod 8400 Sound Processor gestolen. 

– Boven de provincies Antwerpen en Vlaams Brabant woeden hevige onweders. Het Brabantse regionale Radio Contact (98.1 MHz), Stadsradio Halle (105.6 MHz), Radio Contact in Halle (105.2 MHz), Radio Contact, Contact 2 en Multipop in Antwerpen (102.2 MHz) verdwijnen door blikseminslagen tijdelijk uit de ether.

2006

Extra Gold, het West-Vlaamse oldiesstation start op een tweede FM-frequentie, 104.8MHz in Koksijde.

1964

De MV Global Adventure komt voor de kust van het Nederlandse Noordwijk aan. Deze omgebouwde supertanker heeft een kunstmatig eiland aan boord. De arbeiders starten met de bouw van het REM-eiland. Van daarop zullen zowel radio als televisie-uitzendingen verzorgd worden.1997

De Holland Media Groep dankt directievoorzitter Huub Boermans en medebestuurder Henri Römer af. Ze werden van gesjoemel met de aandelen in Teleworld beschuldigd.

2004

De publieke omroepen tekenen beroep aan tegen de beslissing van het Commissariaat voor de Media in verband met de overname van Colorful Radio. Deze werd onwettig verklaard na massaal protest uit de commerciële radiosector.


1966

– Technische moeilijkheden zijn een spelbreker tijdens de opstartfase van Radio 270. Het zendschip Oceaan 7 kreeg averij en moest voor herstellingswerken de haven opzoeken. Na het aanvoeren van nieuwe zenderonderdelen beginnen vandaag testuitzendingen op 269 meter middengolf met een vermogen van 10 kW. Als eerste plaat wordt ‘Strangers In The Night’ van Frank Sinatra gedraaid.

– Britain Radio en Swinging Radio England, die sinds 3 mei 1966 van op de Laissez Faire uitzenden, ontvangen uit Italië klachten. Vooral Britain Radio, dat zich op de huisvrouwen en de automobilisten richt, zou de programma’s van Roma 2 storen. Als oplossing besluit men om de stations van frequentie te wisselen. Britain komt op 355 meter middengolf terecht terwijl Swinging Radio England, dat het vooral van jonge luisteraars moet hebben, voortaan op 227 meter uitzendt. Bovendien wordt tijdens de nachturen het vermogen van de zender van Britain Radio van 50 kW naar 11 kW gereduceerd. 

1973

Radio Caroline, dat via 259 en 389 meter middengolf uitzendt, start met een officiële programmering.

2005

Virgin Radio haalt de zanger van de succesvolle jaren 80 band Madness, Suggs alias Graham Mc Pherson als presentator in huis. Als tegenzet voor de dance programma’s bij de concurrerende stations zal hij op vrijdagavond de beste pop- en rock classics draaien.

1943

De Verenigde Staten krijgen op 344 meter hun legerradio, American Forces Network of AFN. Nieuwsbulletins worden met ontspanningsmuziek afgewisseld.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Verkeersinfo op de radio: deel 1 (audio) Slecht voor hart en bloedvaten en je wordt ... Stel je voor: je bent rustig aan het genieten van een mooie song op de radio, maar plots schrik je wakker uit die gelukzalige droom want 'Er is vertraagd tot sterk vertraagd verkee...
Het radiodagboek van 15 november – 318 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Gedaan met ‘misschien’ bij Qmusic (video) Luisteraars kunnen € 1000 verd... De komende twee weken mogen de Q-dj's het woord misschien niet meer gebruiken. Doen ze dat toch, dan verdient de luisteraar die dat het snelst opmerkt duizend euro. Het verbod geld...
Het radiodagboek van 14 november – 317 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: Altijd prijs: mailing steunen met radiospot MediaMarkt en Electrabel combineren prin... Een mailingcampagne ondersteunen met radio loont. Recent Nederlands onderzoek wijst uit dat een aankondigingscampagne op de radio de respons op mailings sterk vergroot. Zij zorgen ...
2008: Seniorennet: Radio 2 wint, Donna zakt weg Lokale radio in trek bij oude luisteraars Een ondervraging door SeniorenNet bij 2.270 vijftigplussers over hun favoriete radiozender werd in oktober uitgevoerd en vergeleken met een identieke rondvraag uit 2003. Hieruit...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Maeva hakte aan het omroepbestel – 2 (audio)
2010: Donna werd MNM voor 365.000 euro
Het radiodagboek van 3 juni (154)
2006: Geert Bourgeois pleit voor digitale evolutie
Het radiodagboek van 2 juni (153)
2011: MNM ‘goedkoopste’ radionet van de VRT
Sluiten