RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 4 juli

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

2002: In het Vlaams parlement wordt Mediaminister Marino Keulen (‘VLD’) door Carl Decaluwé (‘CD&V’), Niky De Gryze (‘VB’), Margriet Hermans (‘VLD’), Dany Vandenbossche (‘sp.a’) en Frans De Cock (‘VLD’) over de erkenningsronde en over het nieuwe frequentieplan ondervraagd. De politici werden tijdens de voorbije weken bestookt met uiteenlopende e-mails van radiostations, die hun toekomstkansen evalueerden. 

2003: De Vlaamse regering geeft een subsidie van 250.000 euro aan de ‘vzw FM Brussel’. Die zal FM Brussel als stads- en gemeenschapsradio verder uitbouwen. 

2005: De VRT start een uitgebreid proefproject waarbij men programma’s kan downloaden of waarbij men zich op een podcast abonneert. Nadien kan je de uitzendingen beluisteren wanneer en waar je wilt, bijvoorbeeld op een mp3-speler of op een computer zonder dat een internetverbinding nodig is. Het opzet start nog deze maand en duurt tot het einde van het jaar. In een eerste fase worden vier radioprogramma’s ter beschikking gesteld als download en als podcast: ‘De Bende van Marconi’ (Radio 1), ‘Peper en Zout’ (Radio 2), ‘De Geluidsfabriek’ (Klara) en ‘De Afrekening’ (Studio Brussel).

1973: De Nederlandstalige programma’s van Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ komen hoofdzakelijk van band. 

1979: Radio Delmare haalt de woede van de ‘NOS’ op de hals door Tourflitsen van Hilversum 1 met Hans Prakke, Heinze Bakker en Theo Koomen over te nemen. De juridische afdeling van de publieke omroepen dreigt met acties. 

2001:

– Radio 192 start op de Amsterdamse kabel en op AM 1332 kHz met Krijn Torringa. De stadion-omroeper bij FC Twente werkte bij de ‘AVRO’ en tijdens de jaren ’80 van de vorige eeuw bij de zeezender Radio 819.

– De politieke partijen ‘PvdA’, ‘D66’ en ‘CDA’ wijzen het voorstel tot het veilen van de commerciële radiofrequenties af. Marja Wagenaar (‘PvdA’) en Bert Bakker (‘D66’) eisen meer duidelijkheid van de verantwoordelijke staatssecretarissen Rick van der Ploeg (Verkeer en Waterstaat) en van Monique de Vries (Media) over de juridische gevolgen, die een dergelijke verdeling met zich meebrengt.

2002:  Radio Nationaal trekt de voormalige accountmanager van Business Nieuwsradio, Jasper Buter aan. Samen met een aantal medewerkers moet hij voor publiciteitscontracten zorgen. 

2003: ’Talpa’ meldt dat tv presentatrice Patty Brard gedurende zijn drie weken durende vakantie Robert Jensen bij Noordzee FM zal vervangen. Tijdens de jaren ’70 van de vorige eeuw maakte zij furore met het meisjestrio Luv’. Het hoogtepunt was in 1978 toen de groep een nummer één hit in Vlaanderen en in Nederland met ‘You’re The Greatest Lover’ had.

2017: De ex-presentator van ‘Langs De Lijn’ bij NPO Radio 1 Tom Blom overlijdt op 70-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Hij werkte voor de ‘VARA’, voor de ‘TROS’ met ‘Tom Blom in de Nacht’ en voor de ‘NOS’ met de ‘Nationale Hitparade’.

2018: Rick van Velthuysen keert, volgens aanhoudende geruchten, terug op FM bij NPO Radio 2. Hij gaat voor ‘Powned’ de uren van middernacht tot 02.00 uur doen. De geruchten worden voorlopig niet bevestigd.  

1962: Noorwegen

Daar de anti-zeezenderswet in de Scandinavische landen op 30/7/1962 in werking treedt, neemt Radio Nord definitief afscheid.

1964: UK

De ‘MV Fredericia’ van Radio Caroline licht om 13.30 uur het anker en start de reis naar Ramsey Bay bij het eiland Man. Tom Lodge en Jerry Leighton blijven verder uitzenden. Men moet wel tussen 22.00 uur en 1.00 uur wegens een gebrekkige ontvangst uit de lucht.

1970: US

Casey Kasem presenteert voor de eerste keer de Amerikaanse Top 40, op basis van de wekelijkse Top 100  lijst van het magazine Billboard. De productie ligt in handen van ‘ABC Watermark’ (tegenwoordig Cumulus Radio). 

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 3 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 2 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 6 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 5 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Radiozendschip houdt open dagen (video)

Een lichtschip is tegenwoordig een unicum, eentje met een radiostudio aan boord is dat al Lees verder

Het Radiodagboek van 16 mei

Vandaag in 19964: Op de Ierse scheepswerf van de Nederlander Cornelis Verolme te Cobh bij Lees verder

Boek over honderd jaar BBC 

De moeder (en vader) aller publieke omroepen in Europa is (bijna) een eeuw oud. Goed Lees verder

Peyton Place: het werd (te) duur om te kijken (video)

In 1971 opperde de Nederlandse overheid het idee om de kijkbijdrage minimaal te verhogen tot Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x