RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 4 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

2002: In het Vlaams parlement wordt Mediaminister Marino Keulen (‘VLD’) door Carl Decaluwé (‘CD&V’), Niky De Gryze (‘VB’), Margriet Hermans (‘VLD’), Dany Vandenbossche (‘sp.a’) en Frans De Cock (‘VLD’) over de erkenningsronde en over het nieuwe frequentieplan ondervraagd. De politici werden tijdens de voorbije weken bestookt met uiteenlopende e-mails van radiostations, die hun toekomstkansen evalueerden. 

2003: De Vlaamse regering geeft een subsidie van 250.000 euro aan de ‘vzw FM Brussel’. Die zal FM Brussel als stads- en gemeenschapsradio verder uitbouwen. 

2005: De VRT start een uitgebreid proefproject waarbij men programma’s kan downloaden of waarbij men zich op een podcast abonneert. Nadien kan je de uitzendingen beluisteren wanneer en waar je wil, bijvoorbeeld op een mp3-speler of op een computer zonder dat een internetverbinding nodig is. Het opzet start nog deze maand en duurt tot het einde van het jaar. In een eerste fase worden vier radioprogramma’s ter beschikking gesteld als download en als podcast: ‘De Bende van Marconi’ (Radio 1), ‘Peper en Zout’ (Radio 2), ‘De Geluidsfabriek’ (Klara) en ‘De Afrekening’ (Studio Brussel).

1973: De Nederlandstalige programma’s van Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ komen hoofdzakelijk van band. 

1979: Radio Delmare haalt de woede van de ‘NOS’ op de hals door Tourflitsen van Hilversum 1 met Hans Prakke, Heinze Bakker en Theo Koomen over te nemen. De juridische afdeling van de publieke omroepen dreigt met acties. 

2001: 

– Radio 192 start op de Amsterdamse kabel en op AM 1332 kHz met Krijn Torringa. De stadionomroeper bij FC Twente werkte bij de ‘AVRO’ en tijdens de jaren ’80 van de vorige eeuw bij de zeezender Radio 819.

– De politieke partijen ‘PvdA’, ‘D66’ en ‘CDA’ wijzen het voorstel tot het veilen van de commerciële radiofrequenties af. Marja Wagenaar (‘PvdA’) en Bert Bakker (‘D66’) eisen meer duidelijkheid van de verantwoordelijke staatssecretarissen Rick van der Ploeg (Verkeer en Waterstaat) en van Monique de Vries (Media) over de juridische gevolgen, die een dergelijke verdeling met zich meebrengt.

2002: Radio Nationaal trekt de ex-accountmanager bij Business Nieuwsradio Jasper Buter aan. Samen met een aantal andere medewerkers moet hij de nodige publiciteitscontracten boeken.

2003: ’Talpa’ meldt dat tv-presentatrice Patty Brard gedurende zijn drie weken durende vakantie Robert Jensen bij Noordzee FM zal vervangen. Tijdens de jaren ’70 van de vorige eeuw maakte zij furore met het meisjestrio Luv’. Het hoogtepunt was in 1978 toen de groep een nummer één hit in Vlaanderen en in Nederland met ‘You’re The Greatest Lover’ had.

Heynen

2013: Het FM-pakket kavel A7 gaat naar de ‘Ad Venture Radio BV’ (‘AVR’). Dit bedrijf is een deel van ‘RadioCorp BV’, dat het landelijke commerciële 100%NL bezit. Het station van de Nederlandse producties krijgt er dus een tweede merk bij, dat binnenkort grotendeels op FM en via DAB+ zal te ontvangen zijn. Men verwacht snel duidelijkheid.

2017: De ex-presentator van ‘Langs De Lijn’ bij NPO Radio 1 Tom Blom overlijdt op 70-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Hij werkte voor de ‘VARA’, voor de ‘TROS’ met ‘Tom Blom in de Nacht’ en voor de ‘NOS’ met de ‘Nationale Hitparade’.

2018: Rick van Velthuysen keert, volgens aanhoudende geruchten, terug op FM bij NPO Radio 2. Hij gaat voor ‘Powned’ de uren van middernacht tot 02.00 uur doen. De geruchten worden echter voorlopig niet bevestigd.

1962: Noorwegen

Daar de anti-zeezenderwet in de Scandinavische landen op 30/7/1962 in werking treedt, neemt Radio Nord definitief afscheid.

1964: Verenigd Koninkrijk 

De ‘MV Fredericia’ van Radio Caroline licht om 13.30 uur het anker en start de reis naar Ramsey Bay bij het eiland Man. Tom Lodge en Jerry Leighton blijven verder uitzenden. Men moet wel tussen 22.00 uur en 1.00 uur wegens een gebrekkige ontvangst uit de lucht.

1970: Verenigde Staten

Casey Kasem presenteert voor de eerste keer de Amerikaanse Top 40, op basis van de wekelijkse Top 100 lijst van het magazine Billboard. De productie ligt in handen van ‘ABC Watermark’ (tegenwoordig Cumulus Radio).

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx