Het radiodagboek van 4 februari (35) Bisdom Luik wil een eigen radiostation

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1974

DJ en vooral zendtechnicus John Harding (foto bovenaan – credits: OEM) blijft bij Radio Atlantis met de middengolf-frequenties goochelen. Het station verhuist naar 1115 kHz.

1982 

Radio Gemini, nog steeds in de lucht vanuit Moeskroen, krijgt de vraag van de BOB en RTT om het zendvermogen te verminderen.

2001 

Het netwerk van Family Radio wordt groter. Radio Ritmo uit Scherpenheuvel neemt vanaf 12 februari het signaal over. Radio Palermo, dat van dezelfde eigenaren is, wordt Radio Contact.

2003 

Radio Mango en Contact 2 uit Kortrijk kampen met technische problemen. De klank is slecht, de ontvangst belabberd en er zijn lange stiltes.

2004 

– De Raad van State verwerpt de eis tot schadevergoeding die door de NV Feiten en Muziek was ingediend. De maatschappij van Gust De Coster had zich niet neergelegd bij 4FM als tweede keuze van het VCM als landelijke commerciële zender.

– Twee verantwoordelijken van RGR (Rotselaar) en Scoplia (Wijgmaal) worden door een rechtbank veroordeeld voor het gebruik van een illegale straalverbinding tussen de studio en de zendmast. De feiten dateren van het jaar 2000. RGR krijgt een straf van twee maanden met uitstel gedurende drie jaar en een boete van duizend euro, Scoplia krijgt opschorting van straf gedurende drie jaar.

– Het Luikse bisdom kondigt een legaal radiostation aan. Hoofdredacteur Ralph Schmeder sleutelt aan de uitbouw van het toekomstige RCF. Men zoekt naar financiële steun.

2006 

Zangeres Anneke Hoof wordt de nieuwe sidekick van ochtendstem Jeroen Gorus bij Radio Contact. De zangeres van TLD speelde bijrollen in de televisiereeksen Spoed en Thuis. Ze was ook even VJ bij Jim TV.

2007 

City Music en kustradio Extra Gold starten op 1 maart een samenwerking. Met uitzondering van 104.8 MHz in Koksijde en 104.9 MHz in Oostkamp, worden alle andere afdelingen van de oldiesketen door het Vlaams-Brabantse netwerk overgenomen.

1966

Hans Mondt begint bij Radio Veronica.

2000 

Producer Ben Liebrand keert met de minimix bij Radio 538 terug.

2001 

Studio Sportpresentator Toine van Peperstraten start op zondagnacht tussen 01:00 en 03:00 uur met Pyjama FM op 3FM. De AVRO besloot de anchorman van de Nederlandse televisie vanwege zijn landelijke bekendheid ook op radiovlak in te zetten. 

1922: Verenigde Staten 

WGY-AM in Schenectady (New York) start met de officiële uitzendingen.

1927: Verenigde Staten

KGA-AM in Spokane, gelegen in de Amerikaanse staat Washington komt officieel in de lucht.

1952: Verenigde Staten

Jackie Robinson wordt de communicatiedirecteur van NBC. Hij wordt de eerste Afro-Amerikaan die een hoge functie in de Amerikaanse mediawereld krijgt.

1968: Nieuw Zeeland 

Men bereidt koortsachtig de terugkeer van Radio Hauraki voor. De Tiri II wordt tot zendschip omgebouwd.

1987: Verenigd Koninkrijk

Laser Hot Hits, uitzendend vanaf de MV Communicator verdwijnt tussen 14:00 en 14:47 uur uit de lucht. Het is de bedoeling om de ontvangst richting Schotland te verbeteren.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De dag dat België de radio uitvond (2) Theo Fleischman de 'vader' van het radionieuws Oorlogen zijn wel vaker de aanleiding voor het versneld verbeteren van bestaande technologieën. Meestal niet uitgevonden met de meest vredelievende bedoelingen. Pas achteraf plukt ...
2008: Imde baalt van VRT-zendmasten Maar kunnen spoedig opgelucht adem halen Bewoners van Imde, een deelgemeente van Meise, kunnen binnenkort weer mobiel bellen. Door stralingshinder van de lokale VRT-radiomasten was dat zo goed als onmogelijk. De openbare ...
Het radiodagboek van 24 maart (083) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De dag dat België de radio uitvond (1) Voor het eerst werd er muziek uitgezonden in Europa... De datum van 28 maart is al over minder dan ween week. Niet zomaar een voorjaarsdag in de geschiedenis van de Belgische radio. Zo begon Radio Donna met uitzenden op die dag in 1992...
Het radiodagboek van 23 maart (082) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: RVi ‘pingelt’ niet meer (video) 'Filevorming' noodzaakt tot stopzetten v... Toen onlangs de Nederlandse publieke omroep bekend maakte de 'bieps', die het hele uur aanduiden, te gaan vervangen door een muziekje (vanaf 1 april), werd er prompt geprotesteerd ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
Amptec
Broadcast Partners
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *