RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 4 december

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

2001: Diverse bronnen herhalen dat de stations van NRJ-Vlaanderen door Radio Nostalgie zullen worden overgenomen. Het Franse netwerk wil op die manier de landelijke dekking in België afronden.

2002:

– De kranten van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij onthullen dat de vergunning van 4FM gedeeltelijk door crimineel geld werd betaald. Ex-Think Mediatopman Maurice De Velder zou 800.000 euro via het bedrijf Falcom geïnvesteerd hebben.

– De erkenning en de vergunning van Vrije Radio Wellen worden door de fusie met de VZW vrije zender Apollo uitgebreid.

2006: Het Brusselse Radio Contact (102.8 MHz) krijgt van het VRM een boete van 1.250 euro en een voorwaardelijke schorsing van zeven dagen. De sanctie komt er na een klacht van het provinciale Antwerpen 1, dat via 102.9 MHz storingen ondervond.

1970: Na gedurende anderhalf jaar de ‘Top 30’ voor de ‘VPRO’ te hebben verzorgd, brengt Joost den Draaijer (echte naam Willem van Kooten) deze lijst voor de ‘NOS’ op vrijdag van 16.00 uur tot 18.00 uur. Zo wordt de ‘Nationale Hitparade’ geboren.

1973: Radio Noordzee Internationaal telt bijna 40.000 leden. Dat is voldoende voor aspirant-omroep in het publieke omroepbestel te worden.

1999: Platenproducer Riny Schreijenberg koopt via zijn nieuwe ‘BV Un–Dos-Tres Media’ het kabelstation Hollands Glorie van de uitgeverij ‘Strengholt’ en ‘SBS Broadcasting SA’. Edward Neef is directeur. Het station wordt Radio Nationaal. Men onderhandelt met Today FM om twee AM-frequenties (1332 kHz en 1035 kHz), te gebruiken.

2003: 

– Noordzee FM en 3FM zijn om 17.20 uur gedurende een tiental minuten één landelijk station. Dat komt door een telefoongesprek tussen Patty Brard en Ruud de Wild. De inzet van de discussie vormt de vraag waar Robert Jensen zich bevindt.

– Radio Veronica FM werft producer Ben Liebrand (opnieuw) aan. Vanaf 9/1/2004 zal hij tussen 22.00 uur en middernacht het dance-gehalte flink opdrijven.

1954: Verenigde Staten

Een rechter in New York veroordeelt de populaire deejay Alan Freed voor het gebruik van de schuilnaam ‘Moondog’. De blinde componist en straatmuzikant Louis T. Hardin, kon bewijzen dat hij zelf die naam al eerder gebruikte.

1966: Nieuw Zeeland

Radio Hauraki begint officieel vanaf de ‘MV Tiri I’ uit te zenden. De talrijke proefprogramma’s met de nieuwe zendmast en een nieuwe antenne leveren positieve resultaten op waarna de directie besluit om te starten.

1982: De eerdere besparingen bij BBC Radio 1 worden teruggedraaid. Mike Smith wordt ochtend-dj. Janice Long, Annie Nightingale en Gary Davies krijgen op zaterdag- en op zondagavond een plek in de programmering.

1983: De ‘MV Communicator’ verlaat de haven van San Miguel in de Azoren en vaart naar het Ierse New Ross.  

1984: Acht Parijse radiostations zoals NRJ dreigen hun vergunning te verliezen. De Hoge Mediaraad kan echter niets ondernemen. Men wordt door de strijdvaardige zangeres Dalida en door President François Mitterand teruggefloten. 

1985: De politie neemt het studio- en het zendmateriaal van Radio Lille 80 in beslag. Het project was een idee van de Franse voorzitter van de liga voor de mensenrechten Henri Noguères.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx