RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 4 augustus

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan


2000: Binnen het netwerk van FamilyRadio worden de eerste barsten zichtbaar. De afdeling uit Diest stopt vanwege het gebrek aan een duidelijke profilering. Onder de naam Palermo blijft men met een uptempo muziekformat doorgaan.

2019: ‘DPG Media’, eigenaar van Qmusic en Joe, start dit najaar met een nieuw alternatief radiostation in Vlaanderen op DAB+. De nieuwe rockzender moet een alternatief zijn voor Studio Brussel, dat breder programmeert.

2020: Radio Expres in Antwerpen biedt aan honderd ‘lokale’ zaken één minuut zendtijd aan om de inwoners te overtuigen om bij hun te winkelen, te eten of te drinken. De berichten worden regelmatig tot half september op 105.4 FM en via de site gebracht. 

1999:

– New Dance Radio wordt door de maatschappij ‘Casema’ opnieuw via de kabel doorgegeven. Het kort geding, dat het noodlijdende radiostation tegen de maatschappij had aangespannen, vervalt.

– De presentatoren Sven en Dave van BNN mogen vanaf september 1999 geen programma’s meer bij 3FM verzorgen. De beslissing viel onder druk van Ruud de Wild en zijn manager Willem Debois, die een belangrijke rol in het bestuur van de rebelse omroep spelen. Rob Stenders, die bij de publieke zender een hogere functie bekleedt, wil echter het onmogelijke ondernemen om het duo te houden.

2000:

– Er bestaan plannen om naast Q-The Beat, Colorful Radio als tweede station vanaf de MV Communicator in de lucht te brengen via 1557 kHz.

– Voor een Amsterdamse rechtbank loopt een zaak van Radio 538 tegen het bedrijf ‘Nozema’. Inzet vormt het getreuzel van de maatschappij om een nieuwe zendmast te bouwen om de ontvangst in West-Nederland te verbeteren. 538 had hierom reeds in 1998 gevraagd maar ‘Nozema’ had steeds de boot afgehouden tot bleek dat een constructie wegens nieuwe televisieplannen noodzakelijk was.

2002: Een brandje in de cabine van de noodstroomvoorziening bij Sky Radio zorgt om 8.20 uur voor rookontwikkeling. Alle medewerkers worden, in afwachting van de brandweer, geëvacueerd. Een half uur later kan men echter het pand betreden waardoor nieuwslezer Arend Langenberg om 9.00 uur tijdens het nieuws alles kan uitleggen.

2003: Zanger Gordon verlengt zijn contract met Noordzee FM tot 2008. Nadien wil hij het station verlaten.

2015: Radio 538 (12,1%), ORN (9,8%) en Sky Radio (9,6%) scoren tussen mei 2015 en juni 2015 goed. Qmusic rukt op van 8,8% naar 9,4%, aldus het Bureau ‘Intomart’.

2020: De actuele FM-vergunningen voor NPO Radio 1 tot en met NPO Radio 4 zijn tot en met 31/12/2021 verlengd. Normaal liepen deze op 1/9/2021 af.     


1970: Radio Northsea International, uitzendend vanaf de Mebo II, voor anker in de buurt van Scheveningen, neemt om 04:00 uur de FM-frequentie 96,0 MHz in gebruik. 

1977: De ‘MV Mi Amigo’ maakt water. De bemanning en de medewerkers, die hun werk om 16.50 uur onderbreken, kunnen het lek echter niet vinden. Na een noodbericht komt een boot van de Kent Police langs. Uiteindelijk lokaliseert men het onheil in een pijp van het koelsysteem bij de generator. Stuart Russell hervat de uitzendingen om 21.05 uur met een kort verslag van de gebeurtenissen.  

1983: De Ross Revenge kan na talrijke strubbelingen de haven van het Spaanse Santander verlaten. Om 15:00 uur start het zendschip, onder aanvoering van kapitein Martin Eve, de lange reis naar Engeland. Vanwege plotse motorproblemen wordt de hulp van de sleepboot Jos Aznar Luis ingeroepen. 

1985: Problemen met de zendmast op de ‘MV Communicator’ houden Laser 558 uit de lucht.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 6 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 5 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 3 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 2 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 6 juli

Vandaag in 1983: Radio Seven in Asse krijgt een negatief advies om als legaal station Lees verder

Tineke niet bij Vintage maar gewoon op Radio Veronica (audio)

Tineke de Nooij is vanaf volgende maand iedere zaterdag- en zondagavond met een eigen programma Lees verder

Het Radiodagboek van 5 juli

Vandaag in 1981: Radio Gemini is tussen 18r en 19 uur via Hilversum 1 te Lees verder

Het Radiodagboek van 4 juli

Vandaag in 1970: Casey Kasem presenteert voor de eerste keer de American Top 40 , Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx