fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 4 april – 095 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1981

Voormalige medewerkers van Radio Caprice, Radio 2000 en Radio Annick uit Antwerpen richten Radio Stad op.

2000 

De Brusselse Kamer van koophandel verklaart Radio Flandria failliet.

2001 

Radio 1 wil zich, volgens een persmededeling, in de toekomst nog meer als een ‘info- en duiding’ station profileren. Op maandag 16 april, donderdag 21 juni en op zaterdag 1 september, in drie fases dus, wordt die basisopdracht verder uitgediept. Er komt een duidelijk onderscheid tussen de blokken infotainment en de sportevenementen. Die worden voortaan onder de noemer ‘Sport Live’ uitgezonden.

2002

– In de pers en in diverse nieuwsgroepen duiken er berichten op over mogelijke stooracties van Radio Donna. De Vlaamse Radio Federatie, bij monde van Philippe Persoons (foto bovenaan) distantieert zich in een communiqué van het voornemen.

– 4FM kondigt de plaatsing van een 20 kW-zender aan in Oost-Vleteren. Streefdatum is de maand mei.

– Radio Contact 2 uit Aalst, zendt nu in stereo uit. De eerste resultaten zijn relatief positief.

2005 

– Na 24 jaar valt totaal onverwacht het doek over de enige lokale radio in Hamme, Forest. De VZW wordt ontbonden.

– Hit FM in Bree brengt via 99.3 MHz non-stop hits met klassiekers uit de jaren ’80 en ’90.

2006 

De lokale afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland wil, volgens de krant het Belang van Limburg, het oud zendschip van Radio Veronica de Norderney, van Antwerpen naar Waalwijk (ten noorden van Tilburg) brengen, om in de industriehaven als discotheek te dienen.

2007 

Diverse VZW’s waaronder Firenze, Vrije Radio Diamant en WLS die indirect bij Contact Vlaanderen NV hoorden, worden ontbonden.

1973

Wanneer medewerkers van Hilversum 3 waaronder Henk Terlingen een live-uitzending vanaf de gestrande Norderney willen opzetten, wordt dit door de NOS belet. De firma Smit Tak start ondertussen met het graven van een geul zodat men het zendschip van Radio Veronica zo snel mogelijk weer naar de zee kan slepen.

1985

Door een staking bij de publieke omroep worden de uitzendingen bij Hilversum 3 om 10:00 uur tijdelijk onderbroken. Tijdens zijn laatste afkondiging verwijst TROS-medewerker Tom Mulder naar de uitzendingen van Radio Monique Internationaal, uitzendend op 319 meter middengolf. Wanneer men om 16:00 uur weer het aan werk gaat, bedankt Erik de Zwart de collega’s van het drijvende popstation voor de ‘fijne uren muziek’.

1988 

Het commerciële Radio 10 start. Oprichter is Jeroen Soer die enkele Radio 3-medewerkers waaronder programmaleider Ferry Maat, Peter Rijsenbrij en Adam Curry aanwierf. Het station is officieel in Italië gevestigd maar mikt via de Nederlandse en met een zijsprongetje ook via de Vlaamse kabel, op ruim vijftien miljoen potentiële luisteraars.

2001 

– De zes Hindoestaanse radiostations die in Rotterdam uitzenden, ontvangen van het stadsbestuur een bijdrage van 50.000 gulden. Radio SRS vindt dit echter niet voldoende en overweegt om, in de voetsporen van Radio Amor, commercieel te gaan.

– De in 1994 erkende Stichting Nieuwsradio Nederland en Nieuws FM werken samen met het doel dat bij de herverdeling van de FM-frequenties een pakket voor een nieuwszender wordt voorbehouden.

2002 

Mediasecretaris Rick van der Ploeg kondigt een onderzoek aan naar de onafhankelijkheid bij het verstrekken van informatie aan commerciële stations. De politicus pleit voor een nieuwszender die met de publieke omroepen moet concurreren.

1988

Een voorjaarsstorm laat het anker van de MV Ross Revenge slepen, het zendschip belandt hierdoor op twintig mijl van de originele ligplaats. Een sleepboot wordt ingeschakeld om het terug naar de originele plek, nabij North Falls, te loodsen.

1989

Een hevige Noordzee-storm verplichten Radio Caroline en Radio 819 om rond 05:30 uur de uitzendingen te onderbreken. Anderhalf uur later besluit men om de zenders weer aan te zetten doch de weersomstandigheden zorgen opnieuw voor een nieuwe, langere stilte.

1995

Presentator en komiek Kenny Everett overlijdt aan de gevolgen van aids. Na zijn debuut bij de zeezender Radio London, verhuisde hij naar BBC Radio One. Tijdens de laatste jaren van zijn leven combineerde hij zijn radiowerk bij Capital FM met diverse humoristische televisieshows. Hij stond tevens bekend als een rustig en zelfs verlegen persoon.

2003

Megaradio staakt om 13:00 uur alle middengolfuitzendingen. 

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het is vandaag 22 oktober… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het radiodagboek van 22 oktober – 294 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het is vandaag 21 oktober… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het radiodagboek van 21 oktober – 293 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 632: Herbert, Europa danst en 192 Radio (video)

Waarom Herbert niet op MENT te zien is, maar wel te horen op de radio. Lees verder

Het is vandaag 20 oktober… 1978 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het radiodagboek van 20 oktober – 292 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 631: Knutselen, neuriën en Maeva (video)

Af en toe is radio zelfs leuk om naar te kijken, zeker als het om Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, groot-brittannië, kabelradio, lokale radio, netwerkradio
Blad 459: Astrid, PXL, LRL, Marc & Karolien (video)

Radio Reflex maakte radio voor mensen met autisme

De ultieme gok van Veronica (audio)

Nostalgische column Hans Knot – 117 (video)

Het is vandaag 3 april… 1999 (audio)

2003: Radio 1 is boos op Knack

Sluiten