fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Het radiodagboek van 31 oktober – 303 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1979

De onderhandelingen tussen het stakende personeel van de BRT en de vakbonden springen af. Op de radiozenders is er non stop lp-muziek te horen, afgewisseld met korte nieuwsbulletins. De televisie zendt helemaal niet uit.

2001

– 4FM staakt om 15:10 uur, op vraag van het Vlaamse Commissariaat voor de Media de programma’s via de Brusselse 98.8 MHz. Deze frequentie was niet gecoördineerd door een langlopend dispuut tussen de Vlaamse minister van media Dirk van Mechelen en zijn Franstalige opponent Richard Miller.

– Radio Contact schrapt het filiaal in Aarschot uit hun lijst. De sanctie houdt verband met het feit dat men de geplande ontkoppelingen niet volgt.

2004

– De VRT start op 2 november met een radioplayer waarmee men naar alle stations van de openbare omroep kan luisteren. Ook on demand.

– Margriet Hermans van de VLD en Vlaams Belang-man Jurgen Verstrepen herhalen hun eis om meer Vlaamse hits op lokale radiostations te draaien. SP.A-kopstuk Steve Stevaert pleit er voor om de extra kosten voor achtergrondmuziek in ondermeer restaurants door de overheid te laten betalen.

2006

4FM bestaat vijf jaar. Het station geeft ter gelegenheid van deze verjaardag extra veel prijzen, waaronder city trips, weg.

1999 

Radio Noordzee werft Erwin van der Bliek (foto bovenaan) aan. De ex-medewerker van zeezender Radio Monique en Holland FM verzorgt vanaf 1 november het namiddagblok tussen 16:00 en 19:00 uur.

2000 

Krijn Torringa, die voor onder meer de AVRO, Radio 819 en Holland FM werkte, stapt over naar het kabelstation Monique in IJmuiden. Daar zal hij ‘Hollands Glorie’ presenteren.

2002 

– Radio Nationaal kondigt het tijdelijke einde van de middengolfuitzendingen op 1296 kHz aan. Men wil via FM-frequenties de toekomst van het station garanderen.

– Nadat de Tweede Kamer besloot dat het kabinet de FM-frequenties onder commerciële radiozenders niet mag verdelen, stappen de niet-landelijke commerciële omroepen, verenigd in de VVR (o.a. Hofstad, Midstad, Simone, Westland, Waterstad) direct naar de rechter om een tijdelijke oplossing af te dwingen.

– Eén van de grootste persagentschappen bevestigt dat het recente verhaal van Radio 538 over de gestolen tape van DJ Tiësto volledig uit de lucht gegrepen is. De jongerenzender verspreidde eerder het verhaal om een blunder te verdoezelen. Ook het auto-ongeval waarin Tiësto zou betrokken zijn geweest, klopte niet.

– Het verlieslatende ID&T gaat over tot ontslagen. Zeventien mensen verliezen onmiddellijk hun baan. 

– De onrust bij de omroepvereniging Veronica breidt verder uit. Het personeel is ontevreden over het eigenzinnige beleid van voorzitter Willem van de Meer de Walcheren en over het bestuur. De mislukte lancering van Veronica TV zorgt voor een motie van wantrouwen.

2003 

– Talpa Radio maakt een einde aan de geruchten over een mogelijke overname van de Noordzee FM-frequenties door Radio 10. Alles blijft, ondanks de teleurstellende luistercijfers, bij hetzelfde.

– Radio 538 zendt tussen 14:00 en 18:00 uur de 2000ste Top 40 uit. Wessel van Diepen ontvangt ondermeer Ferry Maat, Gijs Staverman en Erik de Zwart, die een stuk van de uitzending presenteert. Nena en Kim Wilde eindigen als nummer 1 met ‘Anyplace, Anywhere, Anytime’.

2005

De samenwerking tussen De Persgroep van Qmusic en Talpa Radio, de eigenaar van Radio 538, Radio 10 en Juize FM wordt op 1 januari 2006 voortijdig beëindigd. Na de overname van Noordzee FM was overeengekomen dat Talpa Radio voor de publiciteit zou zorgen. Qmusic gaat nu zelf reclame werven.

1974: Groot Hertogdom Luxemburg

Veertig jaar Radio Luxemburg wordt uitbundig gevierd.

1987: Verenigd Koninkrijk 

BBC Radio One krijgt in Londen een FM-frequentie toegewezen, het gaat om de 104.7 MHz. Er mag met zwak vermogen uitgezonden worden.

2006: Verenigde Staten

De Amerikaanse mediagigant Clear Channel Communications komt, volgens aanhoudende geruchten, in andere handen. De familie Mays, die de maatschappij oprichtte, zou zich volledig willen laten uitkopen. Het concern heeft de Amerikaanse zakenbank Golden, Sachs & C ingehuurd om de nodige alternatieven uit te werken. Er lopen tevens gesprekken met privé investeerders.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Een complete generatie bekende radiomakers gaat met pensioen Qmusic.nl krijgt prestigieuze trofee voor innovatief denken,
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
Radio Minerva bijna klaar voor de digitale overstapJournalistieke ambities? Belgodyssee gaat weer van startExtra Gold
‘Dos Cervezas’, de singel waarmee Tom Waes probeert om zich te plaatsen voor een schlagerfestival
Studio Brussel is 'een beetje boos' op de collega's van Qmusic. Tenminste, op één collega,
Het is een traditie geworden: elk jaar bedenkt Radio 2 een passend Feestlied voor de Vlaamse feestdag.
Rani Deconinck wordt (een weekje) vervangen door Ann Van Elsen bij JoeKarolien Debecker kan privé

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 30 oktober – 302 (video)
Het radiodagboek van 29 oktober – 301 (video)
Het radiodagboek van 28 oktober – 300 (audio)
Het radiodagboek van 27 oktober – 299 (audio)
Het radiodagboek van 26 oktober – 298 (audio)
Het radiodagboek van 25 oktober – 297 (video)
Sluiten