RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 31 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

2002: De kranten halen zwaar uit naar ‘Think Media’. Volgens ‘Het Nieuwsblad’ is de vrijlating van Frank Verstraeten niet toevallig. Hij zou de vroegere baas van het investeringsbedrijf, Maurice De Velder, aan de galg gepraat hebben. Laatstgenoemde pleegde schriftvervalsing bij de dochteronderneming ‘Business Panel’. Via die constructie zou zwart geld witgewassen zijn.

2003: TOPradio en de ‘VMMa’ (‘Vlaamse Media Maatschappij’) stoppen hun samenwerking. Het netwerk gaat met een dertigtal afdelingen verder. Mango stopt.

2010: ‘Norkring’, dat vorig jaar alle zenderparken van de VRT overnam, sluit de eerste ronde van de selectie voor de verhuur van zijn omroepnetwerk af. Hierdoor kan het bedrijf zich concentreren op het voorbereiden van de uitzendinfrastructuur tegen de herfst van dit jaar.

1998: Directeur Guus Jansen Jr. van Radio Noordzee kondigt een gelijknamig tv-station aan. Men hoopt de uitzendingen aan het einde van de zomer te beginnen.

2000: ‘Slam Media’ kondigt de start op 1/7/2000 van SLAM!FM aan. Dat zal deel uitmaken van ‘Slam Media’, dat tevens een magazine en een website zal bevatten.

2004: Martijn Krabbé begint bij Radio Noordzee FM. Met ‘In The Middle’ van The Sugababes start een programma met veel entertainmentnieuws.

2005: Sky Radio speelt net zoals Qmusic ‘het geluid van de zomer’. Het item zal leiden tot de uitkering van een gigantische som geld aan de winnaar.

Duitsland

1960: De ‘MS Olga’ komt in de Hamburgse haven aan waar het op de ‘Norder Werft’ tot zendschip voor het Noorse Radio Nord wordt uitgerust. In de vrachtruimte komen de studio’s, de zenderruimte en de slaaphutten. Het plan om twee masten op het dek te plaatsen wordt om technische redenen afgevoerd. Tevens maakt de naam ‘MS Olga’ plaats voor ‘MV Bon Jour’. 

1992: Door de val van de Berlijnse muur op 9/11/1989 neemt Rias 2, dat Oost-Europa van ‘objectieve’ informatie voorzag, afscheid. De laatste song kort voor middernacht is ‘Hello Goodbye’ van The Beatles.

2013: De 150 kW sterke AM-zender van AFN in Weisskirchen, ten noorden van Frankfurt am Main, wordt definitief uitgeschakeld. De Amerikaanse legerradio zal zich grotendeels uit Europa terugtrekken.

2020: De administratieve Hamburgse rechtbank geeft Energy een voorlopige voorziening zodat men ook na 31/7/2020 kan blijven uitzenden. 

2008: Verenigd Koninkrijk 

De ‘Scottish Media Group’ verkoopt Virgin Radio aan Absolute Radio. ‘ITV’, ‘Global Radio’ en het bedrijf ‘Astro’ toonden interesse maar de onderhandelingen flopten. De naam ‘Virgin’ keert terug naar de eigenaar Richard Branson. Over het bedrag werd niets mede gedeeld.

2018: Frankrijk

De ‘M6 Group’ van RTL, RTL2 en Fun radio stapt naar de rechter. Men stelt dat NRJ met ‘Radio Number One’ voor ‘oneerlijke concurrentie’ en ‘misleidende handelspraktijken’ zorgt. De hitradio wekt met de jingle onterecht het idee dat NRJ de best beluisterde Franse zender is.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx