Het radiodagboek van 1 juni (152) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980

Antwerpen krijgt met Radio Annick een nieuwe lokale radio. De eerste uitzendingen komen vanuit een appartement aan de Prins Boudewijnlaan in Wilrijk.

1982

De jonge journalist Kuider verzorgt om 06:30 uur het eerste journaal bij Radio Contact. Het station start bovendien met publiciteit.

2002

Qmusic start op de voormalige kabelfrequentie van Radio 538 in Vlaanderen, 106.8 MHz.

2003

– TOPradio Hasselt op 103.4 MHz wordt Cool FM. De non-stop muziek wordt met een ruim informatief aanbod afgewisseld.

– Radio Canteclaer in Deinze wordt door een hevig onweer getroffen en moet om 11:30 uur de uitzendingen onderbreken.

2004

– Antwerpen 1, het regionale station van de groep Concentra, start met testuitzendingen op 102.9 MHz. De eerste muziek is van de elpee ‘Tubular Bells’ van Mike Oldfield. Uit diverse rapporten blijkt dat de zender tot in Oost-Vlaanderen en Limburg goed te beluisteren is.


Lees verder onder de advertentie


– Het zuiden van West-Vlaanderen krijgt er Crazy FM als dansradio bij. Het station zal in Staden (nabij Roeselare) op 105.5 MHz en in Poperinge op 104.5 MHz starten.

2005

Radio Magdalena, dat ooit via de kabel uitzond, start als webradio. Zoals vroeger ligt het accent qua muziek op oldies.

1978

Nadat de TROS gedurende twee jaar via Hilversum 3 op donderdag en via Hilversum 2 op zaterdagnamiddag de ‘Europarade’ uitzond, wijkt deze lijst voor de ‘TROS Top 50’ met Ferry Maat.

1993

De Concertzender, een initiatief van Hans Frankfurther en Jan Wolff, de directeur van het centrum voor moderne muziek De IJsbreker in Amsterdam, start via de satelliet en via de Nederlandse kabelnetten.

1996

De Nederlandse Wereldomroep begint met Zomer TV, een televisiezender speciaal voor de landgenoten en de Vlamingen in het buitenland. De uitzendingen zijn enkel te bekijken via de Astra-satelliet.

1998

Het contract tussen RTL4 en Tinneke De Nooij (foto bovenaan) loopt af. Zij genoot vooral bekendheid als presentatrice van het enorm populaire ‘Koffietijd’ bij de zeezender Radio Veronica.

2000

Het station dat in 1998 als Radio Caroline Nederland werd aangekondigd en spoedig zou beginnen, maar telkens weer met tegenslag kampte, komt vandaag in de ether. 1584 The Bells begint om 15:00 uur met de officiële programmering.

2004

Door het vertrek van Rob Stenders en Ruud de Wild wil zendercoördinator Florent Luyckx 3FM herschikken. Hierdoor moet Cobus Dosscha, de namiddagpresentator (14:00 en 16:00 uur) op 1 september 2004 stoppen. Het programma past niet binnen het nieuwe profiel van het popstation.2005

Het radio- en televisiestation Yorin, een onderdeel van RTL Nederland krijgt vanaf medio augustus een Luxemburgse licentie. Zo valt de hele onderneming onder soepelere reclameregels.

2006

– De Nederlandse satellietprovider Canal Digitaal neemt Studio Brussel, Radio Donna, VRT Radio 1, VRT Radio 2 en VRT Klara in het aanbod op.

– Een Amsterdamse rechter bepaalt dat Talpa, het televisiestation van mediaondernemer John de Mol, het logo 10 mag gebruiken. TV10 van SBS gaat tegen deze uitspraak in beroep.

– Sky Radio Group benoemt Uunico Cerfontaine tot Creative Director van Sky Radio en Radio Veronica. Hij zal de programmering van Sky Radio en Radio Veronica in goede banen leiden.

1970: Nieuw Zeeland 

Na een verblijf van 1111 dagen op zee, verzorgt Radio Hauraki de allerlaatste uitzending vanaf de Tiri II. De bemanning schakelt om 22:00 uur, na het themalied ’Born Free’ van Matt Monroe, de zender definitief uit. Het zal tot 26 september 1970 duren eer Hauraki als legaal station terug keert.

1977: Frankrijk

Op 4 maart 1977 nam de overheid de Franse vissersboot Saint-André Des Flandres, wegens het bevoorraden van de MV Mi Amigo, in beslag. Een rechtbank veroordeelt vandaag eigenaar Onogh Huggor tot het betalen van een boete van 10.000 Francs. Drie andere bemanningsleden worden met 1500, 2000 en 4000 Francs beboet.

1979: Duitsland

De Westdeutsche Rundfunk 2 zendt via AM 720 kHz uit. Dit is een extra steun voor de automobilisten die de verkeersinformatie gemakkelijker en vooral verder kunnen ontvangen.

1987: Frankrijk

Frankrijk krijgt de langverwachte non-stop nieuwsradio. France Info. Het radiostation werd opgericht door Jerome Bellay en Roland Faure.

1990: Duitsland 

De uitzendingen van Rias 2 (Rundfunk in Amerikanische Sector) die in 1953 op 855 KHz waren begonnen maar in 1985 naar de FM-band verhuisden, maken plaats voor het commerciële radiostation RS2 op 94.3 FM. Er wordt vanuit Berlijn uitgezonden.

1993: Joegoslavië 

Radio BRD start op de MV Droit De Parole. De uitzendingen zijn vooral op het in oorlog verkerende Joegoslavië gericht.

2004: Verenigde Staten 

Volgens de recentste luistercijfers behouden Lite FM, de gesproken Sky Radio in New York en Power 106 FM in Los Angeles hun posities als marktleider met 5,9% en 5,1%. Spaanstalige zenders zoals La Mega en La Raza blijven spectaculair vooruit gaan en worden een vaste waarde in de top 5.

2005: Denemarken

Dankzij een winst van 1,5% blijft Sky Radio de best beluisterde radio. Met 7,3% groeit de voorsprong op de Talpazender 100 FM, dat strandde op 6,3%, maar eveneens vooruitgang boekte.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Jay Leno verbaasd over Qmusic Anne-Sophie won (één week) het leven van een Hollywood... In april organiseerde Qmusic de wedstrijd  'Loop eens naast je schoenen'. Op 14 juni vloog winnares Anne-Sophie first class naar Los Angeles. Ze mag er een week lang genieten ...
Het radiodagboek van 24 juni (175) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Vertrekt Norderney uit Antwerpen? (video) Net zoals het monster van Loch Ness of de tomaat van dertig kilo tijdens de zomer steeds weer opduiken in de media, geldt dit een beetje voor de Norderney, het ex-zendschip van Rad...
Het radiodagboek van 23 juni (174) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Radiospotje live op Qmusic (video) Voor het eerst in de geschiedenis van de radiorec... Deze ochtend om 08:20 uur werd bij Qmusic, tijdens 'Ornelis & Rogiers Showtime' voor het eerst in de geschiedenis van de, na-oorlogse radioreclame een commercial live uitgezond...
Het radiodagboek van 22 juni (173) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec
TVV Sound
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *