RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 31 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1978: Radio Eau Noire begint als protestzender tegen de geplande bouw van een stuwdam in de gelijknamige rivier.

1999:

– NRJ-Vlaanderen krijgt er NRJ-Herentals/Kempen via 107,3 MHz bij. 

– Studio Brussel en Ketnet op tv zenden tussen 13.00 uur en 16.00 uur de laatste ‘Hallo Hautekiet’ uit. 

2000: Radio Flandria en BOB (‘Best Oldies Belgium’) stoppen om 20.00 uur op de kabel. De aandeelhouders Jeroen Soer en Willem van Aalst pogen de juridische procedure, die het personeel startte, steeds uit te stellen. Binnen enkele dagen beslist de rechtbank van koophandel in Brussel over een faillissement of over een gerechtelijk akkoord.

2003: Sweet FM verdwijnt uit het aanbod van de kabelmaatschappij ‘Iverlek’. De inwoners van onder meer Aarschot, Rotselaar en Mechelen verliezen zo de opvolger voor onder meer Radio Magdalena.

2004: 

– De Waalse deelregering zet het licht op groen voor een frequentieplan. Dat geeft ruimte voor zes gemeenschapsradio’s, negentig onafhankelijke stations en dertig schoolradio’s.

– Minister voor Media Olivier Chastel ontvangt de kandidatuur van Radio FG voor een plek in Wallonie en in Brussel. Het dance- en technostation met dj’s als David Guetta en Carl Cox is vooral een muziekradio, die zich tegen onverdraagzaamheid en tegen racisme afzet.

– Via 88,0 MHz voor de omgeving van Genk is er lange tijd geen muziek van 4FM meer te horen. Het probleem wordt om 14.00 uur opgelost. 

2018: Mediaminister Sven Gatz erkent 7 lokale radio’s. Voor de dossiers met meerdere kandidaten komt er nog een aparte beoordeling.

2020: ‘Toekan Records’ uit Heist-op-den-Berg, het Herentalse Radio Storm en café ‘De Wolwinkel’ uit Geel starten het project ‘doorgeefradio’. Twee microfoons, het nodige uitzendmateriaal en de jingles zijn in twee oude reiskoffers gestopt. Deze worden dan elke woensdag en elke zaterdag door een nieuwe dj ergens in de Kempen geopend. De eerste uitzending verloopt vanuit een kippenkot.

2021: Geruchten melden de verkoop van TOPradio aan ‘DPG Media’, de groep rond VTM, Qmusic, Willy en Joe FM. Men verwacht tekst en uitleg op 1/4/2021.

1974: Herman de Bruin start als nieuwslezer bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’.

1990: Jeanne Kooymans verzorgt voor de laatste maal bij Radio 3 ‘Driespoor’ tussen 18.00 uur en 19.00 uur. Zij maakt plaats voor Frits Spits, die op 2/4/1990 de ‘Avondspits’ vervolgt. 

Heynen

1994: Radio Noordzee Nationaal start op FM voor Utrecht, Lopik en Alkmaar op 89,5 MHz, 90,7 MHz en 91,1 MHz.

2000: Rob Stenders en Fred Siebelink volgen Edwin Evers in de ochtend tussen 6.00 uur en 9.00 uur bij Radio 3FM op. Het duo zal net zoals de nieuwe aanwinst van Radio 538 op 17/4/2000 starten.

2001: Het alternatieve Kink FM dient een klacht bij de Mededingingsautoriteit (NMa) in. Men nam inmiddels gerechtelijke stappen omdat het kabinet besloot om slechts een deel van de landelijke FM-frequenties, bestemd voor commerciële radio, beschikbaar te stellen voor een herverdeling via een veiling.

2004: 

– De programmaraad Limburg besluit bij de vergadering van 29/3/2004 om Arrow 90.7 FM te adviseren voor het basispakket ten koste van RTL FM. Yam FM komt in de plaats van AFM in het standaardpakket.

– Rob van Someren bevestigt bij Radio Veronica de geruchten van het blad ‘Party’ over een terugkeer van Jeroen Van Inkel. Als datum wordt 5/4/2004 voorop gesteld. 

2005: Rob Stenders herbegint zijn webstation KX Radio. Het project werd twee jaar geleden door tijdsgebrek stilgelegd.

2010: Het bureau ‘Intomart GfK’ onderzoekt samen met het televisiestation ‘Comedy Central’ de rol en het gevoel voor humor. Edwin Evers (Radio 538) is met 7/10 de leukste dj terwijl Coen Swijnenberg (3FM) met 6,7/10 ook aardig in de markt ligt. Bij Qmusic scoort Jeroen van Inkel goed.

2020: Het ‘Agentschap Telecom’ (‘AT’) geeft de eerste lokale radiostations een tijdelijk vergunning om op DAB+ uit te zenden. Deze start op woensdag 1/4/2021 en loopt tot 31/8/2022.

1980: Na de besparingen bij BBC Radio 2 enkele jaren eerder, wordt er bij BBC Radio 1 bezuinigd. De ochtendshows beginnen een uur later. De shows op zaterdagavond worden door BBC Radio 2 vervangen.

2003: 

– Stevie Merike (Radio Northsea International op de ‘Mebo II’) gaat naar Radio Saga.

– Voor het eerst sinds dertig jaar, toen hij voor BBC Radio 1 werkte, duikt Tony Blackburn in de ochtend op. Op het netwerk Classic Gold begeleidt hij met sidekick Laura Pittson de Engelsen op weg naar het werk. 

2018: Drie maanden na de legale start op AM 648 kHz verrast Radio Caroline opnieuw. De voormalige zeezender is op DAB+ in Londen te beluisteren. Het is intussen de zevende plek waar Caroline digitaal via de radio is te beluisteren.

1986: Spanje

Wanneer Spanje belet dat de arbeiders in de haven van Santander bij de verbouwing van de ‘MV Nannell’ helpen, vertrekt het zendschip naar Algerije. De uiteindelijke reisbestemming wordt Frankrijk.

2002: Midden Oosten

Israëlische soldaten onderbreken het station ‘De Stem van Palestina’. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx