Het radiodagboek van 31 januari (031) Britt Wadner snelt Ronan O'Rahilly ter hulp

Leestijd: 5 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1945

De bestuursraad van het Belgisch Nationaal Bureau voor Radio Omroep (BNRO) richt de Werelddienst op.

2001


Door een verdere profilering van de vijf bestaande radionetten van de RTBF wil directeur Jean-Claude Delacroix de strijd met de commerciële netwerken opvoeren. Hij mikt op een globaal marktaandeel van 30%.


Lees verder onder de advertentie


2002

– De recente aanstelling van Jean-Paul Philippot tot nieuwe directeur-generaal van de RTBF, stuit op politieke kritiek. De PSC beschuldigt de meerderheid van voorkennis en vraagt om een spoedzitting van de Franstalige deelregering.

– Contact 2 plant op 2 februari, tijdens een live uitzending tussen 16:00 en 19:00 uur, die zal gepresenteerd worden door Marc Huylebroeck, een doorstart. Martin De Jonghe wordt als humorist aangetrokken.

2003 

– Sven Ornelis en Edwin Deckers riskeren een zware sanctie nadat ze verleden week tijdens hun ochtendshow bij Qmusic de tennissende zussen Williams met ‘bosapen’ vergeleken. Het Centrum van Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding wil een procedure tegen het duo opstarten.

– De zware sneeuwval in Oost- en West-Vlaanderen veroorzaakt technische moeilijkheden. Zo verdwijnt de Dendermondse zender van Qmusic op 92.2 MHz regelmatig uit de lucht.

– Peter Hoogland, van wie gefluisterd werd dat hij naar TOPradio in Gent zou terugkeren, wordt het hoofd van de afdeling communicatie en marketing bij de groep Music Hall.

2004

De Vlaamse radio- en tv-journalisten bekronen ‘Jongens en Wetenschap’ van Radio 1 tot het allerbeste radioprogramma. Wim Oosterlinck van Studio Brussel en ‘Boudewijn’, een ander Radio 1-onderdeel, eindigen tweede en derde.

2005


– Omdat de FM-programma’s niet meer rendeerden, stopt Maeva FM om 19:00 uur met uitzenden. Alle aandacht gaat nu naar het kortegolfproject dat op 27 maart in DRM zal starten.– TOPradio opent gloednieuwe studio’s in de Gentse Nekkerputstraat.

2006

De Vlaamse regering vervolgt de procedure over het door de Raad van State geschorste frequentieplan voor landelijke en lokale radio’s. De rechtsonzekerheid voor een aantal stations blijft maar de Vlaamse regering roept alle partijen op om zo snel mogelijk een oplossing te vinden.

1986

Radio Monique komt na een korte onderbreking, als gevolg van slecht weer, terug in de lucht. Na enkele uren non-stop muziek worden de programma’s hervat.

1999 

Veronica FM is in Hilversum Oost en in Amersfoort moeilijker te beluisteren op 88.1 MHz omdat men de antennes van de zender naar het westen gericht heeft. In datzelfde westen en in Utrecht echter werd de ontvangst van de Rotterdamse frequentie 103.8 MHz verbeterd. Wellicht kaderen deze wijzigingen in een experiment dat de technische leverancier Broadcast Partner uitvoert om het luistercomfort te optimaliseren.

2000 

Het allereerste radioreferendum waarbij de luisteraars van 3FM betrokken worden, laat er geen twijfel over bestaan, Rob Stenders en Fred Siebelink blijven. Via een 0800-nummer kon men bepalen wat er met het bekende duo moest gebeuren. 80% van de kiezers stemde ‘ja’. 

2001 

Door de heroriëntering van Radio 2 moeten weekendprogramma’s als ‘Toppers Van Toen’ van de AVRO en ‘Country Time’ van de KRO einde maart verdwijnen. Het station gokt straks op kwalitatieve popmuziek, concerten en cabaret.

2004

– De publieke omroep sleutelt aan de oprichting van een urban-station, dat zich op de jeugd en allochtonen richt.

– De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) daagt oud-directeur Jeroen Soer van RTV West en andere oud-bestuursleden van de bedreigde regionale zender voor de rechter. De vakbond houdt hen verantwoordelijk voor de enorme schade die door het financiële wanbeleid is ontstaan.

2005 

– Radio 2 wordt door de Top 2000 tijdens de kerstdagen de nieuwe marktleider. Met een grote voorsprong neemt de publieke ontspanningszender de koppositie van Radio 538 over. Sky Radio blijft dankzij een uitstekende kerstmisperiode op de derde plaats.

– ID&T-Radio wordt om 12:00 uur Slam!FM. Het station draait 75% top 40-hits en 25% urban music. Radio 538 protesteert tegen het format en dreigt ermee om naar de rechter te stappen.

2006

Jente Kater en Saskia Troccoli moeten bij Slam!FM vertrekken. De nieuwe directie kiest voor jongere presentatoren.

2007

Ruud Hendriks ligt overhoop met zijn partner bij de investeringsmaatschappij 2H Media, Lex Harding. Beiden blijven het oneens over de financiële voorwaarden voor Slam!FM.

1966: Verenigd Koninkrijk

Nadat de MV Mi Amigo op 19 januari tijdens een onweer op het strand belandde, biedt de eigenares van de voormalige Zweedse zeezender Radio Syd, Britt Wadner het gebruik van de Cheeta II aan. Zo kan Radio Caroline South snel terug keren.

1985: Verenigd Koninkrijk


De MV Ross Revenge van Radio Monique en Radio Caroline slaat door een hevige storm op drift. Na het uitzenden van noodsignalen krijgt men hulp van een reddingsboot.

1987: Verenigd Koninkrijk


Laser Hot Hits blijft op 576 kHz testen. John Lewis meldt om 21:00 uur dat men op 1 februari 1987 de allerlaatste proefprogramma’s zal uitzenden.

2002: Letland

Radio Caroline test via een Letlandse zender gedurende 24 uur, vanaf 06:00 uur op 945 kHz. De ontvangst in de Benelux is ronduit teleurstellend.

2005: Denemarken

De luistercijfers van Radio 100FM tijdens de eindejaarsperiode van 2004 bleven in stijgende lijn evolueren. Het commerciële station van Talpa behaalde 6,7%, een winst van 1,2%. De Deense afdeling van Sky Radio scoort 5,3%. De publieke omroep P4 blijft marktleider met 38,4%.

2006: Duitsland

De Bayerischer Rundfunk plant in de staat Beieren een nieuwe jongerenzender. Men wil daarvoor de FM-frequenties van Bayern 4 klassik gebruiken. Veel hangt af van de prijs, die men voor DAB-ontvangers moet neertellen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2007: VMMa tevreden over het jaar 2007
Het radiodagboek van 30 januari (030)
2004: En daar is Vivacité
De archieven van 29 januari (029)
2004: Parlement pakt billijke vergoeding aan
De archieven van 28 januari (028)
Sluiten