fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het radiodagboek van 31 december – 365 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001

– Ro Burms (foto bovenaan) presenteert solo ‘De Zondagsclub’ van Radio 2. Zijn helper Niels Williams kan zijn activiteiten als sidekick en manager van groepen als K3 niet meer combineren.

– Het Franstalige Contact 2 in Brussel (106.1 MHz) kampt opnieuw met technische problemen. De muziek wordt regelmatig onderbroken.

2002

– De gepresenteerde programma’s van Radio Mango stoppen. Het netwerk brengt enkel nog non-stop muziek.

– 4FM start in Turnhout en in Hasselt op respectievelijk 95.1 en 99.2 MHz.

2003

Sweet FM, één van de talrijke opvolgers van Radio Magdalena, stopt om middernacht.

1954

De VARA zendt voor de eerste keer via de radio de oudejaarsconference van Wim Kan uit. Dit gebeurt ongecensureerd ook al staat men zeer kritisch tegenover een liedje over de Duitse Bondskanselier Konrad Adenauer.

1980

Het Amsterdamse lokale Radio Decibel keert als discostation terug in de ether en op de kabel. De vele importplaten, de interactieve telefoonspelletjes en de informatie afgestemd op de jongeren, bezorgen het station landelijke bekendheid.

1997

Veronica stoot de Concertzender af. Het station wordt tijdelijk door de VPRO gesteund.

2000

– Ferry Maat, die de laatste uren van de allereerste ‘Top 2000’ bij Radio 2 presenteert, neemt definitief afscheid bij publieke omroep. De verhouding met de NCRV en zijn producer Jaap de Groot leidde tot onoverbrugbare meningsverschillen.

– Het bedrijf Emporium uit Amsterdam vraagt het faillissement van Radio Nationaal aan. Media Engineering, een afdeling van de onderneming had het station bij de opstartfase begeleid maar de facturen bleven onbetaald. Eigenaar Riny Schreyenberg zoekt naar een geschikte koper maar de interesse is zeer klein.

– Q Radio keert in 2001 als Colorful Radio terug. Directeur Peter Jansen regelt de laatste details. Het format bestaat uit wereldmuziek. Ronald van der Meyden van Stadsradio Rotterdam wordt programmaleider.

2002

Veronica stapt in verband met de verdeling van de etherfrequenties onder de commerciële radiostations opnieuw naar de bestuursrechter in Rotterdam. De omroep eist dat hij een dwangsom koppelt aan zijn uitspraak dat de verdeling op 1 juni 2003 moet afgewerkt zijn. Als de overheid er niet in slaagt om die datum te halen, wil Veronica (Veronica Radio en Kink FM) dat een dwangsom van een half miljoen euro per dag wordt opgelegd.

2003

Nederland neemt afscheid van de op kerstmis 2003 overleden Rob Out.

2004

– Sky Radio, Radio Veronica, Classic FM, ID&T Radio en Business Nieuwsradio verlenen hun medewerking aan het gelegenheidsproject Radio 555 dat massaal geld voor de slachtoffers van de tsunami-ramp in Zuid Oost Azië inzamelt. Radio Veronica neemt het complete programma over. De overige stations maken commerciële zendtijd vrij.

– Juize FM, het zusterstation van Radio 538, is in grote delen van Noord-Holland via de kabelfrequentie 88.5 MHz te ontvangen. Zo krijgt het R&B-station er 314.000 aansluitingen bij. Ook de programmaraad van Zuid-Oost-Flevoland wil Juize FM in het basispakket laten opnemen en bracht hierover een positief advies uit.

– ID&T Radio wordt vanaf 1 januari 2005 Slam!FM. Zo komt er een einde aan het gerucht dat het station ID&T FM zou worden.

2006

– Weerman Jan Visser vertrekt gedwongen bij Radio 10 Gold. Eigenaar Talpa blijft fors bezuinigen bij de oudste commerciële Nederlandse radio.

– 100%NL ontslaat op staande voet Bert van Lent. Hij verkeerde in de mening dat collega Nienke Disco in haar programma zijn mobiele nummer aan de luisteraars bekend had gemaakt. Als wraak pakte de misnoegde DJ uit met seksuele intimidatie om vervolgens wel haar telefoonnummer prijs te geven. Directeur Herbert Visser laat hem dadelijk weten dat zijn aanwezigheid niet meer gewenst is.

– Sander Guis krijgt vanaf 1 januari 2007 een eigen programma. Elke woensdagnacht tussen 01:00 en 04:00 uur presenteert hij voor BNN ‘Guis’.

1965 


Van zodra de MV Comet een ligplaats op zee heeft gekozen, beginnen de testuitzendingen van Radio Scotland op 244 meter.

1966

Nadat Radio 390 tijdens een eerdere rechtszaak schuldig bevonden werd wegens uitzenden in territoriale wateren, ging het station op 25 november even voor 23:00 uur uit de lucht. Men besloot echter om tegen dit vonnis in beroep te gaan. De zaak werd opnieuw behandeld en ditmaal verkreeg het station de vrijspraak. Om 23:30 uur worden de uitzendingen, na een boodschap van eigenaar Ted Allbeurry, hervat.

1973

Schotland krijgt om 10:30 uur via 1151 kHz en 92.1 MHz met Radio Clyde een eerste lokale radio in Glasgow.

1986

Laser Hot Hits verdwijnt onaangekondigd om 10:47 uur uit de lucht.

2002

Atlantic 252 is voorbij. De groep Teamtalk, die het popstation van de maatschappij CLT overnam, zendt nu continu sportprogramma’s uit.

2005

Johnny Walker van BBC Radio 2 wordt door de Britse Koningin tot ridder benoemd. Hij krijgt deze onderscheiding voor zijn jarenlange bijdrage voor de BBC.

1923

Er wordt vanuit Pittsburgh een radiosignaal naar Manchester in Engeland gestuurd. Het wordt de allereerste transatlantische uitzending ooit.

1940

De vereniging van componisten en muzikanten ASCAP kibbelt met de radiostations omdat zij onbetaald hun repertoire spelen.

1977

WFAT start als piratenzender op 1620 kHz in Brooklyn.

2002

Sky Radio in Hessen neemt zes nieuwe FM-frequenties in gebruik. Het station duikt in de omgeving van Marburg, Alsfeld, Limburg, Fulda, Bad Hersfeld en Hofgeismar op.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 24 oktober – 296 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 oktober – 295 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 22 oktober – 294 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 20 oktober – 292 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2009: RTBF International staakt de uitzendingen

De RTBF kondigde zopas aan te stoppen met de kortegolfuitzendingen van RTBF International, die vooral Lees verder

Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, kabelradio, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore, usa, vrt
Geen Seven reünie in de pijplijn

Het is vandaag 30 december… 1999 (audio)

2001: Het was een behoorlijk bewogen radiojaar

Het radiodagboek van 30 december – 364 (audio)

JLB gaat (soms) naar zee – 53

Het is vandaag 29 december… 1979 (audio)

Sluiten