RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 31 augustus

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

1975: De ‘Vereniging voor Vrije Radio’ zendt voor het eerst op zondag via Radio Mi Amigo tussen 16.30 uur en 17.00 uur uit.

1976: Peter Van Dam verzorgt tussen 17.00 uur en 18.00 uur een bijdrage over het verdwijnen van de zeezenders op 31/8/1974 bij Radio Mi Amigo.

1977: Radio Mi Amigo herdenkt het einde van Radio Atlantis, Radio Veronica en Radio Noordzee internationaal.   

1998: 

– Sinds 9.00 uur zijn er testuitzendingen van Radio VT4 via AM 1296 kHz. Karen De Visscher en Ton Schipper brengen korte aankondigingen.

– Manager Chris Cleeren van VRT-radio bekent dat men de oprichting van Radio Mona Lisa, een zevende net met vooral easy-listening en soft-pop overweegt.

2001: De Raad van State deed toch een uitspraak in de zaak ‘Finnpage’ versus het ‘VCM’ (‘Vlaams Commissariaat voor de Media’). Het advies van de auditeur, de vertegenwoordiger van de Belgische Staat, werd gevolgd. Het verzoek tot schorsing van de Vlaamse etherfrequentieprocedure op dringende grond was afgewezen.

2002:

Tijdens Jan Hautekiet zijn laatste dag bij Studio Brussel wordt nog één keer het zeer populaire ‘Hallo Hautekiet’ tussen 13.00 uur en 16.00 uur uitgezonden. Vanaf maandag 2/9/2002 is hij netmanager bij Radio 1.

2005: De uitzendingen in stereo van Extra Gold komen vanuit Koksijde.

2008: De VRT bevestigt het gerucht in ‘De Standaard’ over de vervanging van Radio Donna. Er komt binnenkort een hitzender waarbij Peter Van de Veire de figuur zou worden. Deze moet de strijd aanbinden met Qmusic en 4FM.

1974:

– Radio Veronica schakelt om 3.00 uur de hoofdzender op de ‘Norderney’ uit om die, na een 17 minuten durende afstelling, op volle vermogen te zetten. Nieuwslezer Cees Manintveldt informeert de luisteraars. 

– De Nederlandse en de Vlaamse huiskamers gebruiken de zakdoeken tijdens het gedwongen afscheid van de zeezenders. Bij Radio Veronica wordt de speech van Rob Out met de definitieve zendersluiting met José van Groningen om 18.00 uur afgerond.

– Het ‘ANP’ (‘Algemeen Nederlands Persbureau’) meldt om 18;30 uur het verdwijnen van Radio Veronica. Het nieuwsbulletin werd door de oud-medewerker Arend Langenberg gelezen.

– Bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ maken Ferry Maat en John de Mol Sr. om 20.00 uur een einde aan een berucht tijdperk. 

1995: Veronica stapt uit het publieke omroepbestel. Om middernacht volgt de omschakeling naar een commerciële status.

2000:

– De ‘Volkskrant’ zegt dat ‘Rob Stenders op 1/1/2001 stopt in de ochtend op 3FM. Hij zou blijkbaar over andere uren onderhandelen.

– Het radiostation 1584 The Bells wordt vanaf 18.00 uur Radio Paradijs. De initiatiefnemers willen de verwarring over de vorige naam vermijden.

– Nauwelijks een half jaar na de breuk praten de ‘HMG’ (‘Holland Media Groep’) en de ‘Vereniging Veronica’ weer met elkaar. Men onderhandelt over de overname van het verlieslatende Fox TV.

2001: Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat en Rick van der Ploeg van Media gaan niet in op de wens van een kamermeerderheid om de FM-frequenties voor de commerciële radiostations via een vergelijkende toets te verdelen. Het idee op zichzelf noemen beide politici ‘niet slecht’ maar het tijdstip is slecht gekozen.

2003: Emotionele momenten bij de Gouwe Ouwe Zender van Sky Radio als om 18.00 uur de klok van de zeezender Radio Veronica gereactiveerd wordt. Rob van Someren start na een speech van directeur Ton Lathouwers en na de opening door ‘Ome’ ‘Bull’ Verwey Radio Veronica (toen nog Radio Veronica 103 FM) nieuwe stijl. Als eerste plaat wordt het toepasselijke ‘Alive And Kicking’ van The Simple Minds (1985) uitgezonden.

2005: Radio Noordzee FM neemt afscheid en wordt om 20.30 uur Qmusic.

2006: De sportkalender legt Radio 1 geen windeieren. De luistercijfers van juni 2006 tot en met juli 2006 van het ‘Bureau Intomart’ geven de nieuws- en sportzender een stijging met 0,5% naar 7,8%. Ook Qmusic (6,1%) en Sky Radio (9,9%) boeken winst. De non-stop muziekzender bedreigt Radio 2 (10,1%). Caz en Slam FM ontgoochelen.

2007: Radio 10 Gold stopt na een afscheidsprogramma met Rene Verkerk op AM 1008 kHz. Eerder werd door de bezuinigingen enkele medewerkers ontslagen.

2019: Het ‘192 Museum’ in Nijkerk wordt gesloten. Er werd tijdens de voorbije drie jaar veel aandacht aan de zeezenders en in het bijzonder aan Radio Veronica geschonken. Een gedeelte van de tentoonstelling verhuist naar  het museum ‘RockArt’ in Hoek van Holland.

1967: Het bestuur van het Britse eiland Man tekent de anti-zeezenderswet. Dit bemoeilijkt de bevoorrading van Radio Caroline North. Alles wordt uit het Ierse Durnbar geleverd. Naargelang de weersomstandigheden duurt de reis naar het zendschip 18 uur tot 4 dagen.

1974:

– De Engelse service van Radio Atlantis verdwijnt om 19.00 uur. 

– Radio Caroline op de ‘MV Mi Amigo’ wordt om middernacht voor de tweede keer illegaal. Tony Allan en Peter Haze groeten na ‘Caroline’ van ‘The Fortunes’ enkele vrienden en dragen vervolgens ‘Simple Song Of Freedom’ van Tim Hardin aan minister van ‘CRM’ (‘Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk’) Harry van Doorn op.

1997: Tijdens de laatste dag van de tijdelijke vergunning (Engelse RSL vanaf de Ross Revenge uit Queenborough, Isle of Sheppey, op 1278 kHz MW), draait Radio Caroline uitsluitend non-stop klassieke muziek. Het plotse overlijden van Prinses Diana tijdens een ongeluk in een Parijse tunnel zorgde voor de wijziging.

1958: Denemarken

Radio Mercur start op de ‘Cheeta I’ met op Zweden gerichte programma’s als Skäner Radio Mercur. 

1999: Frankrijk

De groep Lagardère stopt Europe 1 Sport op de Parijse FM-frequentie 99,9 MHz. De opvolger van Sport MX, tot 2007 eigendom van de Franse Radio Contactgroep, kampt met hoge kosten en met lage luistercijfers.  

2017: Verenigde Staten 

Scott Shannon, die even voor de ‘TROS’ in 1985 de ‘Rockin’ America Top 30 Countdown’ presenteerde, is opnieuw de populairste ochtenddj in New York bij het oldiesstation WCBS FM 101,1. Tijdens de opmars van de hitradio Z100 werd hij ‘s morgens reeds het meest beluisterd.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Het Radiodagboek van 30 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 29 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 2 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 1 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Jingle-fan maakte van hobby zijn beroep (audio & video)

We duiken dit keer in de aantekeningen en artikelen uit de maand maart 1979. Zo Lees verder

Het Radiodagboek van 16 januari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

NPO Radio 5: Erik gaat, Angela komt

De zoektocht  naar de ideale opvolger(ster) van de afscheidnemende Tineke de Nooij bij NPO Radio Lees verder

Het Radiodagboek van 15 januari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x